Anti-rem snelheidscamera’s op Spaanse wegen

Oeps ... foto ontbreekt!

Anti-rem snelheidscamera’s op Spaanse wegen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – De autonome politie van de regio Navarra gaat ze als eerste op vaste locaties plaatsen terwijl de Guardia Civil verkeerspolitie er al vaker gebruik van maakt op speciale momenten zoals bij te verwachten vakantiedrukte op de wegen. We hebben het hier over snelheidscamera’s of flitsers die registreren wanneer iemand van te voren afremt om een bekeuring te voorkomen.

De anti-rem flitser heeft in het Spaans de naam ‘radar anti-frenazo’ die ook wel ‘radar en cascada’ genoemd wordt. Met deze snelheidscamera’s of flitser kan men registreren of iemand voordat deze langs de snelheidscamera rijdt de snelheid heeft verminderd of niet. 

Want het komt maar al te vaak voor dat je op een weg rijdt in Spanje, het bekend is dat ergens een snelheidscamera staat of hangt en de overige automobilisten vlak van tevoren op de rem trappen om van bv. 140 km/uur naar 100 km/uur te gaan. Dat levert niet alleen gevaarlijke situaties op en zelfs files maar het is ook niet terecht want de persoon rijdt na de snelheidscamera gewoon weer verder met 140 km/uur.

Daarom is de autonome politie van de regio Navarra begonnen met het installeren van de anti-rem flitsers. Deze werken met een systeem waarbij de snelheid van een voertuig ruim voor de snelheidscamera reeds geregistreerd wordt en daarna ook wanneer deze langs de snelheidscamera rijdt. Op die manier kan men deze twee snelheden vergelijken en weet de computer of iemand hard reed en afremde om te voorkomen dat hij/zij geregistreerd werd.

De Guardia Civil verkeerspolitie van de DGT maakt al langer gebruik van deze ‘radares anti-frenazo’ maar alleen op bepaalde momenten zoals als er extra veel verkeer verwacht wordt. 

De kans is echter groot dat in de nabije toekomst op meerdere plaatsen in Spanje deze ant-rem flitsers geplaatst gaan worden om de verkeersveiligheid te verbeteren en ongevallen te voorkomen.

Ga naar de inhoud