Anti-rem snelheidscamera’s op Spaanse wegen

Anti-rem snelheidscamera's op Spaanse wegen
Beeld: VOORBEELD / 123rf

PAMPLONA – De autonome politie van de regio Navarra gaat ze als eerste op vaste locaties plaatsen terwijl de Guardia Civil verkeerspolitie er al vaker gebruik van maakt op speciale momenten zoals bij te verwachten vakantiedrukte op de wegen. We hebben het hier over snelheidscamera’s of flitsers die registreren wanneer iemand van te voren afremt om een bekeuring te voorkomen.

De anti-rem flitser heeft in het Spaans de naam ‘radar anti-frenazo’ die ook wel ‘radar en cascada’ genoemd wordt. Met deze snelheidscamera’s of flitser kan men registreren of iemand voordat deze langs de snelheidscamera rijdt de snelheid heeft verminderd of niet. 

Want het komt maar al te vaak voor dat je op een weg rijdt in Spanje, het bekend is dat ergens een snelheidscamera staat of hangt en de overige automobilisten vlak van tevoren op de rem trappen om van bv. 140 km/uur naar 100 km/uur te gaan. Dat levert niet alleen gevaarlijke situaties op en zelfs files maar het is ook niet terecht want de persoon rijdt na de snelheidscamera gewoon weer verder met 140 km/uur.

Daarom is de autonome politie van de regio Navarra begonnen met het installeren van de anti-rem flitsers. Deze werken met een systeem waarbij de snelheid van een voertuig ruim voor de snelheidscamera reeds geregistreerd wordt en daarna ook wanneer deze langs de snelheidscamera rijdt. Op die manier kan men deze twee snelheden vergelijken en weet de computer of iemand hard reed en afremde om te voorkomen dat hij/zij geregistreerd werd.

De Guardia Civil verkeerspolitie van de DGT maakt al langer gebruik van deze ‘radares anti-frenazo’ maar alleen op bepaalde momenten zoals als er extra veel verkeer verwacht wordt. 

De kans is echter groot dat in de nabije toekomst op meerdere plaatsen in Spanje deze ant-rem flitsers geplaatst gaan worden om de verkeersveiligheid te verbeteren en ongevallen te voorkomen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

18
Reageer op dit artikel

14 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
louis

Al die reacties van de kleine kinnekes die denken dat ze meer mogen dan een ander en te gierig zijn om hun boete te betalen, zielig.

JPW

…en ook voor de bumperdrukkers zou een boete van 1000 € moeten komen.
en hiermee ben ik het dan volledig eens. Verder geen commentaar.

Martin

Al die kortzichtige reacties hier, die het hardrijden verheerlijken, en het geldklopperij noemen is helemaal dom. Enig idee hoeveel kosten er mee gemoeid zijn? Nee? Dat dacht ik al.
Je moet je gewoon aan de wet houden zo simpel is het.
Van mij mogen de boetes nog 10 x zo hoog worden, en ook voor de bumperdrukkers zou een boete van 1000 € moeten komen.

Rene

Wat ik mis in al deze discussies is het milieu hoeveel maal meer uitstoot de hardrijders veroorzaken voorbeeld mijn eigen auto verbruikt bij 100 kmu 1 op 12 en bij 140 kmu 1 op 9 dus maak maar een rekensommetje. En nog afgezien van de slijtage aan auto en banden plus ook nog de verkeersveiligheid.

Anoniem

In Zwitserland gebruiken ze al minstens 10 jaar een systeem dat de warmtesignatuur van de motor van de auto registreert. Men komt té snel voorbij dit metingspunt en als men verderop de flitspaal ziet staan en in de remmen gaat is het reeds te laat want men kopt toch op het filmrolletje te staan.

Petra Hermkes

Ik heb die borden vaak zien staan, maar nooit iets van gemerkt.

Raptor

Het klinkt spectaculair en technisch en daardoor erg on Spaans. Het artikel gelezen hebbende is het volgende aan de hand: Men zet een mobiele camera voor of achter de vaste camera die het kiekje van een overtreder neemt. Daar mee pak je de remmers en gasgevers. Logisch. Het is hetzelfde als waar dan ook een standalone mobiele camera opstellen. Storm, glas en water.

Fer van Herwaarden

Waar maakt met zich druk om, als je je gewoon netjes aan de snelheid houd is er niks aan de hand…

en maar klagen over “geldklopperij” of niks veiligheid als het maar geld opleverd. als jij jezelf dood wilt rijden om ergens 5 minuten eerder aan wilt komen, rij dan lekker tegen een muur aan zonde gordel en breng andere mensen niet in gevaar met je zielig en onverantwoordelijke rijgedrag.

Ruud

Wat een onzin verhaal, als het maart was zou ik denken dat het om een 1 april grap gaat. Het gaat toch over Spanje waar ze meestal van te voren waarschuwen dat er een snelheids camera aan komt, gaan ze nu borden neerzetten die waarschuwen voor de ´anti rem radar´. Het moet niet gekker worden.

Piet Paëlla

Vaste camera’s plaatsen is de grootste en kostbare stommiteit die de Spanjaarden en Fransen hebben begaan.
Als gevolg daarvan hebben ze nu giga-grote kosten om dan toch nog de automobilisten de wet te kunnen lezen.
Flitsers op wisselende plekken zijn 3 x zo effectief om automobilisten te dwingen tot discipline.
Ga maar eens kijken op de grote industrie-terreinen in Spanje, hoe onbehouwen men daar een voertuig bestuurt….

shadow

gelukkig is er flitsmeister moeten ze maar even een update doen weten we ook weer waar die staan wij automobilisten hebben niet om flitspalen gevraagt en als dat dan weer gevaarlijke situatie s opleveren, hebben ze dat echt aan hun zelf te danken maar ja geld gaat altyd al voor veiligheid dat is in deze niet anders.

erasmo

Verkeersveiligheid? Ik zie ze nooit optreden in de tunnels. Waar de verplichte afstand 100 meter is tussen elke auto, is de afstand slechts 20 meter. En dat is al jaren lang zo het geval. Dus als het werkelijk om verkeersveiligheid gaat ?????

Ramon

Trajectcontrole is gewoon een melkkoe. Flauwekul over veiligheid. Ga controleren op N wegen, B wegen etc. Daar is het gevaarlijk, daar vallen de doden. Niet op de snelweg.
En het volk, die is de baas. De overheid is tendienste van het volk. Zoniet dan heb je een dictatuur.

Graham

Ja en het volk heeft voor een overheid gestemd die wetten vastleggen en daar horen wij ons aan te houden.
kost alleen geld als je daar niet aan houdt.

Anoniem

In Nederland wordt trajectcontrole op steeds meer plaatsen ingevoerd. Ik heb het idee dat dat systeem veel beter werkt dan de spotcontrole. En die opmerkingen dat het alleen maar gaat om het spekken van de staatskas, die lijken veel op de spreekwoordelijke grammofoonplaat met een barst. Veiligheid is gewoon gebaat met controles, zolang het volk geen zin heeft om zich aan regels te houden. In de jaren 60 en 70 heette dat anarchisme….

Graham

Niet nodig: gewoon traject controle toepassen dan rijden we rustig

Anoniem

Alles is geoorloofd om zoveel mogelijk geld op te halen. Dat heeft niets met verkeersveiligheid te maken.

maclaren0@gmail.com

Groot gelijk Anoniem alles is goed om de kas te spekken;
want de camera’s registreren toch de plaats als je voorbij rijd
en niet 100 m of zo van te voren al die trucjes zijn gewoon schandalig een en al geld kloperij om de automobilist te pesten .
PS: je moet natuurlijk ook niet laagvliegen

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.