skip to Main Content
Jarenlange celstraffen en hoge geldboetes in grootste fraudezaak van Catalonië tot nu toe

Jarenlange celstraffen en hoge geldboetes in grootste fraudezaak van Catalonië tot nu toe

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Na bijna acht jaar voorbereiden heeft de Audiencia de Barcelona eindelijk uitspraak gedaan in de Caso Palau, de grootste fraude- en corruptiezaak in de autonome deelstaat Catalonië tot nu toe. Het gaat in deze rechtszaak om de duistere zaakjes die zich afspeelden in het muziektheater Palau de la Musica Catalana waarbij de hoofdpersonen en de politieke partij van Artur Mas en Carles Puigdemont nu veroordeeld zijn.

Het is tot de dag van vandaag de grootste fraude- en corruptiezaak in Catalonië waarbij niet alleen de beheerders van het Palau de la Musica Catalana betrokken zijn maar ook een grote bouwonderneming en de oude politieke partij van Artur Mas en Carles Puigdemont. De zaak Caso Palau staat ook bekend als de Caso Millet wat verwijst naar de nu veroordeelde Felix Millet i Tusell, voormalige voorzitter van de door hemzelf opgerichte stichting Fundació Orfeó Català-Palau de la Música.

Onderzoek

Op 23 juli 2009 stormden de agenten van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra het modernistische concertgebouw binnen om bewijzen te zoeken voor wat nu gebleken is een groot corruptieschandaal. Sinds dat jaar is de rechter in Barcelona bezig geweest met onderzoeken en verhoren van de verdachten waarna deze maandag 15 januari 2018 eindelijk een uitspraak is gekomen.

Uitspraken

De nu 82-jarige oude ex voorzitter Félix Millet heeft van de rechter 9 jaar en 8 maanden celstraf gekregen maar het is nog maar afwachten of hij daadwerkelijk de cel van binnen zal zien aangezien zijn gezondheid niet al te best is. Naast de celstraf heeft het brein van de hele fraude- en corruptiezaak ook een boete gekregen van 4,1 miljoen euro.

Naast Millet heeft ook de hoofdboekhouder Jordi Montull een celstraf gekregen van 7 jaar en 6 maanden en een boete van meer dan 2,6 miljoen euro. Zijn dochter Gemma Montull was het hoofd van de afdeling financiën en ook zij is veroordeeld tot 4 jaar en 6 maanden celstraf en het betalen van een boete van 2,6 miljoen euro. Ook de ex penningmeester van de CDC partij Daniel Osàcar moet voor vier jaar en vijf maanden naar de gevangenis en moet 4 miljoen euro boete betalen.

Daarnaast moeten de voorzitter Félix Millet en de hoofdboekhouder Jordi Montull ook nog een geldsom van 6,1 miljoen euro betalen als verantwoordelijken van de frauderende stichting en nog eens 1 miljoen euro voor de illegale aankoop en verkoop van een gebouw.

Naast de eerder genoemde hoofdpersonen in het Catalaanse fraude- en corruptieschandaal zijn er nog een twintigtal anderen die betrokken zijn bij de illegale praktijken veroordeeld tot celstraffen en boetes. Hieronder bevinden zich ook personen die werkzaam waren bij het constructiebedrijf Ferrovial die verdacht worden van het betalen van hoge commissies van 4% (in de praktijk zijn dat miljoenen euro’s) aan steekpenningen. Dat geld werd vervolgens deels gebruikt om de politieke partij Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), ooit opgericht door Jordi Pujol die zelf met zijn familie ook verdacht worden van veel fraude en corruptie, op illegale wijze met zwart geld te bekostigen.

PDeCAT van Puigdemont en Mas

De Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) partij werd na het schandaal opgeheven en werd de PDeCAT partij van onder andere de ex regiopremier Artur Mas en de afgezette naar België gevluchte regiopremier Carles Puigdemont die nu de leider is van weer een nieuwe partij Junts per Catalunya (JxCat). Met andere woorden, de politieke partij waarvan Artur Mas afgelopen week nog het voorzitterschap heeft opgegegeven, is schuldig bevonden van de illegale praktijken en illegaal spekken van de partijkas. De toenmalige penningmeester Daniel Osàcar heeft een celstraf van 4 jaar gekregen maar op dit moment is de ex leider Artur Mas nog niet schuldig bevonden van illegale praktijken. Hij was ten tijde van de fraude de partijvoorzitter maar zegt van niets te weten. Volgens de documenten heeft constructiebedrijf Ferrovial meer dan 100 miljoen (=4%) euro aan de PDeCAT partij betaald zodat zij de belangrijkste bouwopdrachten ter waarde van 2,5 miljard euro kregen maar de partijvoorzitter wist van niets.

Artur Mas voelde de bui al hangen en vertrok zelf als voorzitter van de PDeCAT partij die na deze rechtszaak wellicht compleet bankroet zal zijn. De partij van Carles Puigdemont Junts per Catalunya is voor een groot deel afhankelijk van de financiën van de PDeCAT partij dus de vraag is welke invloed deze rechtspraak zal hebben op de partij van Carles Puigdemont, de afgezette regiopremier die opnieuw tot regiopremier gekozen wil worden via skype.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. En iedereen zich maar afvragen voor de verkiezingen waarom die Puigdemont toch weer met een nieuwe partij op de proppen kwam….omdat zijn maatje Mas al lang wist dat dit stond te gebeuren.
  Dit noem ik nu 100% kiezers bedrog en heeft geen ene reet meer te maken met democratie, je laat namelijk feitelijk mensen stemmen op een leugen, een farce en staat dan vanaf de zijkant naar anderen te wijzen.
  Puigdemont zat dus voor een partij in het parlement die zo corrupt was als de pest, daarna door Mas aangewezen als zijn opvolger/waarnemer, dus ook niet democratisch gekozen als premier….en nu huiveren ze denk ik ook bij het onderzoek dat gaande is na de financiering van het illegale referendum van 1-10, waarbij al duidelijk is dat daar ook onfrisse zaken zijn gebeurd.

  Nee, dames en heren Separatisten en pro-seps, jullie leiders en partijen zijn van hun voetstuk gevallen en niet zo´n beetje ook. Dat er door de hele Spaanse politiek corruptie is en zeker ook binnen de PP, doet daar niets aan af.
  Dit zijn mensen die naar Rajoy en de PP wezen, maar naar nu bewezen is, met zelf nog veel smeriger handen….hoe was dat ook al weer van de pot en de ketel???

 2. Goh, en ik maar denken dat cataluña zo’n voorbeeld is voor Spanje , dat corruptie hier niet bestaat. Hoe gaat Bergpiek zich nu weer redden uit deze situatie ? Die heeft de corruptie zeker al scherp veroordeeld vanuit Brussel?

  1. Niemand zwijgt daarover ¨Ikke¨
   Sterker nog, er staat een artikel over de PP en corruptie op deze website en wel ook vandaag! Daar staan ook al reacties onder, dus niemand zwijgt erover.
   Als je punt was om te zeggen dat het van de ene partij erger is dan van de andere, dan slaat dat natuurlijk nergens op.
   Deze mensen hebben net als jij nu doet, altijd naar de PP gewezen en doen ze nog altijd….maar kijk nu, het corruptie spook zit ook in de genen van Pujol, Mas en Puigdemont en zijn partij….ach wat jammer nu, weer een stok minder om mee te slaan

 3. En de weggevluchte Puizemond, die zogenaamd “in ballingschap” in Brussel via Skype herkozen wil worden, blijft maar beweren dat Madrid het Franquisme vertegenwoordigt. Onbegrijpelijk dat de helft van de Catalanen geen verstand blijken te hebben en blijven stemmen op de criminele mafiabende van de separatisten. Misschien dat alleen het economische desaster dat Puizemond en zijn putchistentroep hebben veroorzaakt, Catalanen tot inzicht brengt.

 4. Weinig reactie nu vd “pro-seps”. Maar ja dit nieuws komt hun niet goed uit. Wel maandenlang zitten schimpen op Rajoy. Ja uit de honingpot likken doen ze allemaal

 5. Weer een bewijs hoe de lokale politieke elite ongestoord zijn gang kon gaan.
  Het gaat hier niet om een douceertje van duizend EUROS van een aannemer, maar om tientallen miljoenen EUROS die duister werden verdeeld onder “de kliek”.
  Bedenk dat een kassiëre van een spaanse supermarkt meteen wordt ontslagen als ze al-dan-niet-bewust een klant benadeeld heeft met wisselgeld van de boodschappen.
  Voor mij is de boodschap duidelijk, zo’n club mensen zou nog geen hondenkennel mogen regeren.
  Weet ook dat ze verdere steun van hun kiezers zullen ontvangen….

 6. En daarbij ook nog eens is het vonnis van het Catalaanse gerechtshof.

  De Indeps linkervleugel ERC en de Barcelonese burgervrouw Colau eisen politieke consequenties van PDeCAT, dus een (laatste) klusje voor Mas – die weg wil – en Puigdemont als mogelijke opvolger en huidige partijaanvoerder.

 7. En die Separatisten maar roepen dat de politici van de PP zo corrupt zijn. Wel, hun eigen vriendjes kunnen er dus ook wat van! Grappig trouwens dat de eigen Mossos deze bende opgerold hebben, want anders was het weer een complot geweest!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken