skip to Main Content
Het hoe en wat over de politie in Spanje

Het hoe en wat over de politie in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

politie1aMADRID – Als je in Spanje woont of je komt er wel eens (of vaak) op vakantie dan heb je ze ongetwijfeld wel eens gezien, de Spaanse politieagenten. In Spanje is de politie echter net iets anders dan in Nederland en België. In Spanje zijn er namelijk een aantal politiekorpsen en het kan moeilijk zijn om ze uit elkaar te houden en te zien wat er in hun takenpakket zit. Daarom een kleine uitleg voor diegene die hulp nodig hebben en niet weten tot wie ze zich moeten keren.

In feite zijn er drie grotere verschillende korpsen in Spanje, de Guardia Civil, de Policía Nacional en de Policía Local en zij hebben elk hun eigen specifieke specialisatie en werkterrein.

Guardia Civil Vs. Policía Nacional

Veel buitenlanders denken nog altijd dat de Guardia Civil een soort paramilitaire organisatie is met buitengewone machten om de bevolking te terroriseren. Een beeld dat misschien correct was tot de jaren 70 van de vorige eeuw maar dat beeld is momenteel niet meer correct.

De Guardia Civil en de Policía Nacional zijn beide “conventionele” politiediensten met ongeveer hetzelfde takenpakket, het verschil is enkel demografisch.

De Guardia Civil opereert vooral op het platteland en in dorpen en steden onder de 20.000 inwoners, de Policía Nacional opereert vooral in stedelijk gebied met een bevolking groter dan 20.000 mensen.

Ben je dus het slachtoffer van een misdrijf in landelijk gebied dan moet men naar de Guardia Civil, zij beschermen de bevolking en stellen bij een misdrijf een onderzoek in. Daaruit volgt dat men een slachtoffer is in een stedelijk gebied dat men zich moet wenden tot de Policía Nacional.

De bevoegdheden van beide korpsen, de macht en de middelen van beide zijn praktisch gelijk maar het kan af en toe erg verwarrend zijn. De grote baas van beide politiekorpsen is het Ministerie van Binnenlandse Zaken maar de Guardia Civil valt ook onder het Ministerie van Defensie.

Onder normale omstandigheden leeft 40 procent van de Spaanse bevolking onder de bescherming van de Guardia Civil maar dit loopt op tot 65 procent in de zomermaanden wanneer een groot deel van de bevolking op vakantie is aan de kust.

Er is ook nog een afdeling van de Guardia Civil die zich bezighoudt met verkeersovertredingen op zowel gewone als op snelwegen, de Guardia Civil Trafico. Daarnaast is er nog een speciale afdeling voor milieudelicten en een voor de bescherming van de dieren, de Seprona.

politie2

Policía Local of Municipal

De derde politiedienst is de Policía Local, zij staat onder de controle van de plaatselijke burgemeester. Deze agenten worden in dienst genomen en betaald door het plaatselijk gemeentebestuur en zij treden enkel op binnen de gemeentegrenzen. Deze Policía Local wordt soms ook wel Policía Municipal, genoemd, dit om de verwarring iets groter te maken.

De Policía Local treedt op bij kleinere misdrijven en bij verkeersovertredingen in de stedelijke kern. Misdrijven worden niet onderzocht en alle zware overtredingen worden onmiddellijk overgedragen aan de Guardia Civil of de Policía Nacional.

Regionale politie

Aan deze drie korpsen moeten nog enkele uitzonderingen toegevoegd worden, zo is de Guardia Civil in Catalonië vervangen door de Mossos de Escuadra, in het Baskenland door de Ertzaintza, in Navarra door de Policía Foral de Navarra en op de Canarische Eilanden door de Policía Canaria.

Verder is er nog een Spaanse inlichtingendienst, het Centro Nacional de Inteligencia (CNI) dat actief is in binnen en buitenland.

Voor speciale politie acties zoals bij drugsinvallen, criminele bendes en fraude pof corruptieonderzoek, hebben de Policía Nacional, Guardia Civil en regionale polities eigen afdelingen die zich daar mee bezig houden.

Bij stakingen, protesten, oproer op straat, terrorisme bedreigingen, explosieven onschadelijk maken en grote evenementen zijn er speciale eenheden van de Policía Nacional of Guardia Civil die zich bezig houden met de bescherming van de burgers en diverse taken uitvoeren.

Melden van een misdrijf zonder Spaans te praten: Mobiele telefoon App

Er bestaat een app voor uw Iphone of android smartphone zodat je ogenblikkelijk een misdrijf kan melden zonder Spaans te praten.

Als je slachtoffer bent van een misdrijf dan is de aangifte al zo moeilijk als het ondergaan van het misdrijf als je geen Spaans praat.

Er bestaat een app voor uw smartphone die een oplossing is voor dit probleem en die draagt de naam “AlertCops”.

Men kan hem downloaden van Google Play en van Apple, vervolgens moet men registreren en confirmeren met een SMS.

Als dit eenmaal achter de rug is en men geaccepteerd is, kan men elk misdrijf aan de overheid melden zonder dat men Spaans spreekt.

Bovendien, kan men de GPS functie van uw smartphone koppelen aan deze app en bij gebruik van de app weet de politie uw locatie.

politie3

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Ik heb wel eens vernomen dat met name de guardia civil behoorlijk hardhandig kan zijn. Om een voorbeeld te geven. Mijn oom was betrokken bij een autoongeval met zeer ernstige gevolgen voor het slachtoffer. Hoewel uiteindelijk bleek dat dit alles te wijten was aan de onoplettendheid van het slachtoffer, leek het er in het begin op dat mijn oom de boosdoener was. De wijze waarop hij door de guardia civil werdt bejegend was dermate heftig dat het hem tot de dag van vandaag is bijgebleven. Wat moet je doen en wat zijn je rechten als je bij een autoongeval betrokken raakt?

  2. Zit er toch een missertje in: in het Baskenland zijn zowel de Ertzaintza als de Guardia Civil actief.
    Dus de ene vervangt de andere niet zoals in bovenstaand artikel geschreven staat

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken