Nederlanders beboet voor zwaar vuurwerk tijdens Fallas feesten in Valencia

Nederlanders beboet voor zwaar vuurwerk tijdens Fallas feesten in Valencia
Beeld: via canva.com

Nederlanders beboet voor zwaar vuurwerk tijdens Fallas feesten in Valencia

In de nacht van zaterdag op zondag moest de lokale politie in Valencia ingrijpen bij drie Nederlandse toeristen die in het bezit waren van een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk. De Nederlanders werden aangetroffen bij het Palau de la Música met verschillende soorten vuurwerkartikelen, variërend van categorie F2 tot de zeer gevaarlijke categorie F4.

De agenten vonden niet alleen vuurwerk bij de mannen zelf, maar ontdekten ook een bestelbus die door hen werd gebruikt als opslagplaats voor extra voorraden. In totaal werden er 390 stuks vuurwerk in beslag genomen, waaronder 117 F2-artikelen, 178 F3-artikelen en 95 van de zeer risicovolle F4-categorie.

De aangetroffen F4-vuurwerkartikelen zijn bestemd voor professioneel gebruik door experts en mogen wettelijk niet worden verkocht aan het publiek. Sommige exemplaren bevatten tot 150 gram kruit en waren niet voorzien van de vereiste etikettering. Deze vuurwerkstukken vormen een groot risico voor de openbare veiligheid en kunnen ernstige schade of letsel veroorzaken.

De lokale politie heeft tegen de drie Nederlandse mannen drie boetes opgemaakt voor verschillende overtredingen, waaronder het overtreden van de vuurwerkwetgeving, het veroorzaken van geluidsoverlast en het schenden van de Fallas-reglementen. Ze riskeren zware straffen voor het illegaal bezit en gebruik van deze gevaarlijke vuurwerkartikelen.

Vuurwerk categorieën F1 tot en met F4 zijn classificaties die aangeven hoe krachtig en gevaarlijk vuurwerk is. F1 vuurwerk is het minst gevaarlijk en kan veilig worden gebruikt door consumenten, zoals sterretjes en knalerwten. F2 vuurwerk omvat al iets krachtigere producten, zoals fonteinen en kleine vuurpijlen. F3 vuurwerk is bedoeld voor ervaren gebruikers en bevat grotere vuurpijlen en cakes. Tot slot is F4 vuurwerk professioneel vuurwerk dat alleen door getrainde pyrotechnici mag worden afgestoken vanwege de extreme kracht en gevaren die het met zich meebrengt, zoals zware mortieren en shells

Naast het incident met het illegale vuurwerk van de Nederlanders, moest de lokale politie die nacht ook optreden in 89 andere gevallen. 31 van deze interventies hadden betrekking op geluidsoverlast, wat resulteerde in 11 boetes. Daarnaast vonden er drie geweldsincidenten plaats, hoewel er geen arrestaties werden verricht. De politie verleende ook 55 keer humanitaire bijstand, waarvan 29 gevallen te maken hadden met alcoholmisbruik.

Ga naar de inhoud