Search
menu
Search

Eerste robot-ober in gebruik genomen in Córdoba

Eerste robot-ober in gebruik genomen in Córdoba
Beeld: Voorbeeldfoto / 123rf

Eerste robot-ober in gebruik genomen in Córdoba

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÓRDOBA – Na onder meer Sevilla en Mallorca neemt men nu ook in Córdoba de eerste gerobotiseerde ober (camarero) in gebruik. Geen beroep lijkt nog helemaal bestand tegen de robotisering van de arbeidsmarkt. Moeten we binnenkort overal in Spanje onze cafe con leche of vermouth bij een machine bestellen?

Het is alvast een klein historisch feit in Córdoba. Sinds 17 februari werkt een androide in een restaurant die het eten bij de mensen aan tafel brengt. Het gaat om het zogeheten model Peanut T1, een intelligente androide (mensachtige machine) die in staat is eten af te leveren aan tafel. Eigenlijk gaat het wel degelijk om een autonome ober, hier tewerkgesteld in het nieuwe restaurant van het bedrijf Sushicolor in de calle Alhakén II.

De uitbaatster van het restaurant Lailai Xu vertelt aan de krant Cordopolis dat ze al een tijdje een oog had op de gerobotiseerde ober. Die past volgens haar namelijk perfect in de stijl van het restaurant: een stedelijke tent die met zelfbediening werkt. Een beetje zoals in de fastfood ketens, waar je je bestelling nu al vaak via een scherm of de smartphone kan indienen.

Wat hier nieuw is, is dus dat de androide (die voorlopig nog geen naam kreeg) nu ook je bestelling aan tafel brengt. Met een paar vriendelijke woorden zelfs; zijn software is namelijk geprogrammeerd zodat de robot erg sympathiek overkomt, ver weg van het cliché van de onvriendelijke bediening dat in Córdoba blijkbaar hardnekkig is.

“Mijn liefste, neemt u uw menu en aai mij dan over het hoofd zodat ik kan verder gaan met werken”, zegt de robot met een Latijns Amerikaans accent wanneer hij aan je tafeltje komt. “En smakelijk eten, cariño” (lieverd), voor hij weer vertrekt.

In Azië zijn dergelijke tafelrobots blijkbaar al erg ingeburgerd. De Spaanse obers houden hun hart vast dat het hier nog niet zo een vaart gaat. Gelukkig is er nog geen reden tot paniek. Sushicolor in Córdoba was namelijk sowieso een zelfbedieningszaak. De robot is dus gewoon een prettige aanvulling.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?