Eerste robot-ober in gebruik genomen in Córdoba

Eerste robot-ober in gebruik genomen in Córdoba
Beeld: Voorbeeldfoto / 123rf

Eerste robot-ober in gebruik genomen in Córdoba

CÓRDOBA – Na onder meer Sevilla en Mallorca neemt men nu ook in Córdoba de eerste gerobotiseerde ober (camarero) in gebruik. Geen beroep lijkt nog helemaal bestand tegen de robotisering van de arbeidsmarkt. Moeten we binnenkort overal in Spanje onze cafe con leche of vermouth bij een machine bestellen?

Het is alvast een klein historisch feit in Córdoba. Sinds 17 februari werkt een androide in een restaurant die het eten bij de mensen aan tafel brengt. Het gaat om het zogeheten model Peanut T1, een intelligente androide (mensachtige machine) die in staat is eten af te leveren aan tafel. Eigenlijk gaat het wel degelijk om een autonome ober, hier tewerkgesteld in het nieuwe restaurant van het bedrijf Sushicolor in de calle Alhakén II.

De uitbaatster van het restaurant Lailai Xu vertelt aan de krant Cordopolis dat ze al een tijdje een oog had op de gerobotiseerde ober. Die past volgens haar namelijk perfect in de stijl van het restaurant: een stedelijke tent die met zelfbediening werkt. Een beetje zoals in de fastfood ketens, waar je je bestelling nu al vaak via een scherm of de smartphone kan indienen.

Wat hier nieuw is, is dus dat de androide (die voorlopig nog geen naam kreeg) nu ook je bestelling aan tafel brengt. Met een paar vriendelijke woorden zelfs; zijn software is namelijk geprogrammeerd zodat de robot erg sympathiek overkomt, ver weg van het cliché van de onvriendelijke bediening dat in Córdoba blijkbaar hardnekkig is.

“Mijn liefste, neemt u uw menu en aai mij dan over het hoofd zodat ik kan verder gaan met werken”, zegt de robot met een Latijns Amerikaans accent wanneer hij aan je tafeltje komt. “En smakelijk eten, cariño” (lieverd), voor hij weer vertrekt.

In Azië zijn dergelijke tafelrobots blijkbaar al erg ingeburgerd. De Spaanse obers houden hun hart vast dat het hier nog niet zo een vaart gaat. Gelukkig is er nog geen reden tot paniek. Sushicolor in Córdoba was namelijk sowieso een zelfbedieningszaak. De robot is dus gewoon een prettige aanvulling.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.