Frankrijk sluit het sluiten van de grenzen met Spanje niet uit

Frankrijk sluit het sluiten van de grenzen met Spanje niet uit
Beeld: 123rf

Frankrijk sluit het sluiten van de grenzen met Spanje niet uit

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De premier van Frankrijk heeft zaterdag tegen de pers gezegd dat Frankrijk het niet uitsluit om de grenzen op land met Spanje te sluiten als antwoord op de stijgende corona-besmettingen in met name Catalonië. Het is slechts een opmerking van Jean Castex en er zijn nog geen definitieve beslissingen genomen maar het is wel iets waar alle kranten in Spanje over schrijven en waar reizigers die naar Spanje reizen rekening mee moeten houden.

UPDATE: Frankrijk sluit grenzen met Spanje niet maar raadt Fransen aan niet naar Catalonië te reizen

Met name in Catalonië en Aragón komen er steeds meer personen bij die positief op COVID-19 zijn getest. Vooral in Catalonië in Lerida, in Barcelona en rondom de Catalaanse hoofdstad blijft het aantal besmettingsgevallen met honderden zoniet duizenden personen stijgen. De Franse premier wil met Spanje over mogelijke grens sluitingen praten en op maandag vindt een bijeenkomst plaats met de eerste vicepremier Carmen Calvo.

De Franse premier Jean Castex was zaterdagmorgen op bezoek in het Franse dorp Prades waar hij ook burgemeester van is. Dit dorp ligt op slechts één uur rijden van een van de belangrijkste grensovergangen tussen Frankrijk en Spanje, La Junquera in de provincie Gerona in Catalonië. 

Hij verwees naar het hoge aantal besmettingsgevallen in met name Barcelona en de beperkte bewegingsvrijheden en andere corona-maatregelen die sinds deze zaterdag gelden in Barcelona en 13 randsteden. In Aragón vinden de corona-uitbraken niet plaats in de regio’s of districten die dicht bij de Franse grens liggen dus daar maakt Frankrijk zich (nog) geen zorgen om. 

Frankrijk houdt de ontwikkelingen in Spanje wat betreft de corona-besmettingen in de gaten en wil een continue overleg met de Spaanse autoriteiten. Voorlopig gaat het slechts om een opmerking van de Franse premier maar als men er al over spreekt wil dat zeggen dat men er ook over nadenkt. 

Het is ook niet bekend of alleen de grenzen tussen Frankrijk en Spanje gesloten zouden worden in Catalonië en eventueel Aragón of dat alle grenzen op land gesloten zouden worden, dus ook in Navarra en Baskenland.

De grenzen gingen na een lang sluiting op 21 juni open waarna het weer mogelijk werd voor alle EU-inwoners van Frankrijk naar Spanje te reizen. Bij de grensovergangen vinden geen controles plaats, dit in tegenstelling tot de gezondheidscontroles die wel plaatsvinden op vliegvelden en in havens.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.