Spanje introduceert eerste artificiële intelligentie getraind in het Spaans

Spanje introduceert eerste artificiële intelligentie getraind in het Spaans
Beeld: ai-beeld / redactie

Spanje introduceert eerste artificiële intelligentie getraind in het Spaans

De wereld van artificiële intelligentie (AI) ontwikkelt zich snel en een opwindende vooruitgang is de opkomst van grote taalmodellen (LLM’s). Deze krachtige AI-systemen begrijpen en genereren menselijke taal. Momenteel zijn de bestaande LLM’s getraind op enorme hoeveelheden Engelse tekst, waardoor ze uitblinken in het Engels, maar minder goed presteren in andere talen zoals Spaans, iets wat na de zomer zal veranderen met “Alia”, een Spaanse ChatGPT.

Spanje heeft een rijke taal- en cultuurgeschiedenis en begrijpt het belang van het overbruggen van de digitale kloof. In september 2024 zal Spanje zijn eerste LLM lanceren, volledig in het Spaans en andere officiële talen zoals Catalaans, Galicisch en Baskisch. Dit innovatieve project, genaamd “Alia”, zal een revolutie teweegbrengen in de Spaanse AI-sector.

De ontwikkeling van “Alia” markeert een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van Spaanse AI. Dit model, getraind op een enorme hoeveelheid Spaanse tekst, zal de nauwkeurigheid en efficiëntie van AI-applicaties in het Spaans aanzienlijk verbeteren.

De voordelen van een AI-model dat specifiek is ontworpen voor de Spaanse taal zijn divers. Ten eerste biedt het een verbeterde nauwkeurigheid bij het verwerken van de Spaanse taal, wat resulteert in betere prestaties en begrip.

Daarnaast is het model toegankelijk voor Spaanstaligen, waardoor het gemakkelijker wordt om technologie te gebruiken en informatie te verkrijgen in hun moedertaal. Dit draagt bij aan inclusiviteit en gelijke kansen voor iedereen.

Economisch gezien brengt een Spaans AI-model voordelen met zich mee voor bedrijven en instellingen die actief zijn in Spaanstalige markten of gemeenschappen. Het kan processen stroomlijnen, kosten verlagen en de efficiëntie verbeteren.

Tot slot draagt de ontwikkeling van een Spaans AI-model bij aan het behoud en de promotie van de Spaanse taal en cultuur. Door technologische vooruitgang te combineren met cultureel erfgoed wordt de waarde en relevantie van de Spaanse taal en cultuur benadrukt en versterkt.

De ontwikkeling van Spaanse AI, met “Alia” als eerste stap, opent nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van AI in het Spaans. Tot nu toe heeft de Spaanse overheid twee miljoen euro geïnvesteerd in het project dat is ontwikkeld door het Centro de Supercomputación in Barcelona.

Voor het einde van dit jaar zal er nog eens vijf miljoen euro worden toegevoegd aan het project en er zullen nog vele miljoenen volgen in de toekomst. Deze investeringen tonen het belang aan dat wordt gehecht aan de ontwikkeling van AI in het Spaans en de potentie ervan om verschillende sectoren te transformeren.

Ga naar de inhoud