Laatste nieuws rondom reddingsoperatie Julen in Málaga (dinsdag)

Europa Press
Beeld: Europa Press

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Ook het boren van de verticale tunnel heeft meer tijd gekost dan wat men aanvankelijk dacht nodig te hebben. Het probleem was het moeilijke ondergrondse terrein waarbij men met de speciale boormachine steeds op onaangename verrassingen zoals grote rotsblokken stuitte. Gespecialiseerde mijnwerkers gaan het vanaf dinsdagmiddag overnemen en als alles goed gaat weten we over 24 uur het lot van Julen.

UPDATE: (dinsdag 14 uur) Nieuwe vertraging wat betreft de reddingspoging van Julen. De verticale tunnel van 60 meter diep is klaar maar bij het inbrengen van de metalen pijpen waar de lift in komt om de mijnwerkers naar beneden te vervoeren, kwam men niet verder dan 40 meter diep. Het probleem lijkt te zijn dat deze laatste 20 meter niet breed en recht genoeg zijn. Deze meters moeten opnieuw geboord worden. Zoals het er nu naar uitziet gaan ze deze laatste 20 meters opnieuw opvullen met rivierzand zodat als ze opnieuw breder en rechter gaan boren de tunnel niet instort. Deze vertraging zorgt ervoor dat de mijnwerkers deze dinsdag nog niet kunnen gaan graven. Het is nog niet bekend wanneer ze wel met hun moeilijke werk kunnen beginnen.

Terwijl men alweer is begonnen met de negende reddingsdag neemt de spanning toe nu men in principe aan de laatste etappe is begonnen om bij de tweejarige Julen onderin de 110 meter diepe en slechts 25 cm brede waterput te komen.

Een enorme boormachine heeft in totaal 55 uur nodig gehad om een verticale tunnel van 60 meter diep aan te leggen of te boren. Men is vorige week vrijdagmiddag om 13.30 uur begonnen met het boren waarbij men in eerste instantie meende 15 uur later klaar te zijn op 60 meter diepte. Dat is door omstandigheden niet gelukt. Uiteindelijk heeft de boormachine met een gemiddelde snelheid van 1,1 meter per uur kunnen boren.

Nadat het gat geboord is moeten nu de ijzeren pijpen geplaatst worden waarin later de speciale lift van 1.05 meter breed en 2.50 meter hoog de mijnwerkers 60 meter moet laten zakken. Deze lift werd speciaal voor deze reddingsoperatie in Alhaurín de la Torre gemaakt. Het plaatsen van de buizen moet dinsdagmiddag klaar zijn waarna de mijnwerkers zullen afdalen.

Diario Sur

Mijnwerkers

De uit Asturië overgevlogen mijnwerkers zijn specialisten op het gebied van moeilijke reddingen in o.a. mijnen en bergachtig gebied. Zij zullen in koppels van 2 met in totaal 4 personen om de beurt handmatig een horizontale tunnel gaan graven van ongeveer vier meter lang (al schrijven sommige kranten over 3 meter).

Deze tunnel loopt iets schuin omhoog en eindigt bij de waterput onder de berg puin en aarde wat een stop vormt in de put. Volgens de georadar is er 15 meter open ruimte onder de stop in de waterput en men gaat er vanuit dat Julen zich daar bevindt.

Verwacht wordt dat de mijnwerkers 24 uur nodig zullen hebben om non-stop handmatig de vier meter lange horizontale tunnel te bouwen. Dat moet men met de hand doen omdat trillingen van grote machines een negatief effect kunnen hebben op de waterput.

Mocht blijken dat de mijnwerkers moeilijkheden hebben met de grond/aarde die ze tegenkomen bij het handmatig graven van de horizontale tunnel, dan kunnen ze gebruik maken van explosieven die zwaar genoeg zijn om het steen kapot te maken maar licht genoeg om geen problemen te veroorzaken.

Diario Sur

Overzicht na de val van Julen

Nadat de melding binnen was gekomen op zondag 13 januari om 14 uur dat een tweejarige jongen in een waterput was gevallen kwam men in actie. De waterput is echter 110 meter diep en slechts 25 cm breed. Daardoor kon men niet via dezelfde waterput bij Julen komen.

Men liet een camera in de put zakken maar die kwam niet verder dan 72 meter diepte in de 110 meter diepe tunnel. De camera kwam terecht op een berg aarde en puin dat in de waterput was gevallen. Men heeft daar later een zakje snoep, een beker en een haar van Julen gevonden. Men slaagde er met een speciale zuigmachine niet in om het puin uit de put te verwijderen dus werd er gezocht naar andere mogelijkheden.

Besloten werd om een nieuwe tunnel te bouwen om zo in de waterput te kunnen komen. In eerste instantie zou dat een horizontale tunnel worden maar vanwege moeilijkheden met het voor de specialisten onbekend terrein werd dat plan afgeblazen. Daarna besloot men een of twee verticale tunnels te boren om daarna horizontaal verder te gaan richting de waterput.

Nadat men in eerste instantie 25 meter berg heeft afgegraven (35.000 kubieke meter in 36 uur tijd) om een platform te vormen voor de speciale boormachine die uit Madrid gehaald werd, heeft deze een verticale tunnel geboord van 60 meter diep waardoor men nu op een diepte ie gekomen van 83 meter (van de 110 meter).

Vanaf 83 meter diepte gaan gespecialiseerde mijnwerkers handmatig verder met het graven van een horizontale tunnel die niet groter is dan 1 tot 1,20 meter. Het puin dat uit de hand gegraven tunnel gehaald wordt zal onderaan de verticale tunnel worden opgeslagen.

Staat van Julen

Experts zeggen dat Julen in een 110 meter diepe waterput is gevallen, een hoogte die te vergelijken is met een flatgebouw van 50 verdiepingen. Uiteraard weet men niet in welke staat Julen zich bevindt. Men meent dat Julen klem is komen te zitten aangezien het om een waterput gaat van slechts 25 centimeter diep. De kans is ook aanwezig (en groot) dat Julen bewusteloos is en waarschijnlijk gewond.

Alle meer dan 300 reddingswerkers zijn ervan overtuigd dat Julen zich in de tunnel bevindt en nog leeft. Aan een ander scenario willen zij voorlopig niet denken.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
51 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Welke debiel boort nu een tunnel en laat deze vervolgens onbeheerd en open achter. Neem aan dat hier nog een juridisch vervolg op komt! Dit is dood door schuld

verschrikkelijk wat er gebeurd is en hoop echt snel dat het kindje gevonden word.

Mijn moederhart huilt dit is zo verschrikkelijk waarom gaat alles toch fout lieve heer help toch ? hou vol jongen aub hou vol ?? heel veel sterkte aan de papa mama en familie wij leven met
Jullie mee en bidden elke dag hoop dat deze nachtmerrie snel
Voorbij is en julen terug bij mama
En papa in de armen ligt ????

Hoe kan het zakje snoep en beker wel te zien zijn wat gaan ze doen als hij niet te zien is ? Nog dieper gaan ?mijn gevoel wie zegt dat hij gevallen is ? Arm mannetje ik hoop zo dat hij gevonden word ?wat een drama

Julen hou vol!! Nog eventjes?

Ik denk dat die holte van 15 meter een vaccuum trek effect heeft en zo is Julien doorgrzakt . Als wij op Mars kunnen landen waarom duurt het dan zo lang deze opgravingen ? Hebben ze geen diamantboor of laser ? !

Denk dat men een bij NASA nu moet informeren naar steenvergruizer of iets wat sneller gaat. Dit kan zo niet langer. Echt vreselijk.

Ook vanuit Breda (Nederland) wordt alles gevolgd, chapoo voor de mensen die dit werk verrichten en ik hoop echt dat je nog leeft .??

Liefe julen ik hoop zo dat je er zo snel mogelijk uitkomt en je weer bij je papa en mama bent ik bid voor je en me hart huilt hou vol jonge laten we met z.n allen bidden voor dit klein ventje hopelijk komt alles goed ??????

Liefste Julen we bidden elke dag voor jou en hopen op een goede afloop dat je snel kan worden bevrijd

En nog steeds lees ik waarom niet dit of dat of zo kon ook
Waarom zijn deze betweters niet naar de plaats van het ongeluk vertrokken ???
Inplaats van deze geweldige mannen en specialisten te beledigen met “hun oplossingen” net of de specialisten een stelletje achterlijken zijn
Ik hoop wat iedereen hoopt op een toch nog goede afloop
Vreselijk dat wachtem
Sterkte

Kunnen ze dan de aarde die put afsluit en waar julen onder zit er dan niet uitzuigen ,kan toch geen paar meters zijn .

Dat vraag ik me dus ook af….want dat is los gesteente,dus als zedattoch eruit zuigen móet de peuter toch zichbaar worden…ik begrijp er niks van. Als je het filmpje bekijkt van de camera, dan lijkt het alsof je op bodem van put bent. Ik vind het allemaal zo vreemd…zo moelijk kan het toch niet zijn….

Vind het vreemd ook , dat er geen bloed sporen zijn aangetroffen en kleerscheuren, want de wand van de put is vol met sherpe randen, kijk maar terug.
vind het ook allemaal zo vreemd en erg!

Kind van 2 jaar valt in een diepe put, geen spoor te bekennen, maar wel van de snoepzak + beker die bleven bovenop in zicht voor de camera zonder dat er een steentje op de beker en snoepzak zat?
Deze combinatie is volkomen onmogelijk

Vind ik iok heel vreemd..maar ik blijf het volgen.
Ben zeer benieuws

Ik denk dat die holte van 15 meter een vaccuum trek effect heeft en zo is Julien doorgrzakt . Als wij op Mars kunnen landen waarom duurt het dan zo lang deze opgravingen ? Hebben ze geen diamantboor of laser ? !

Ik hoop dat julen gered gaat worden .wat een super goede reddings actie ,ondanks de tegenslagen ,alle mensen die hier aan het werken zijn veel geluk en van ons veelliefs voor iedereen ,

Ik mag er niet aan denken dat dit mijn kleinzoon had kunnen zijn, die is ook 2 j. , en daarom dus ook regelmatig ‘n traan moet laten . . .

Voor de ouders is dit een onbeschrijflijke lijdensweg. Van dikke pech naar dikke miserie.
Alle steun, hoop en medeleven is prachtig, spijtig dat mensen niet alle dagen zo’n gevoel van samenhorigheid hebben.

Ja elke keer is er wat dan lukt het weer niet. Het is echt alsof Julen elke dag een beetje doodgaat. Zo voelen zijn ouders zich zeker ook. Zo verschrikkelijk voor hen. Wij hebben er al moeite mee alsof het onze eigen kind is. Ik heb echt wel heel wat tranen voor Julen gelaten en vooral omdat ik zeker weet dat hij zwaargewond is of was??????

Wens de ouders veel sterkte en geduld toe.

Moge Allah het kind veilig en gezond terugbrengen bij zijn ouders.

Hartverscheurend is het.

Weer een tegenslag..?
Wat verschrikkelijk.
De schacht iets te scheef geboord. Weer minimaal 24 uur langer wachten op een wonder.
Dit verhaal hangt van treurnis en pech aan elkaar.
Kom op helden, ik wens jullie alle kracht toe om door te gaan. En kleine Julen we bidden voor jou lieve jongen. ??

Wat ik me afvraag is hoe weten ze dat de put 110meter diep is? De reddingswerkers zeggen zelf dat ze niet weten wat ze zullen tegenkomen. En ook Yulen valt er in en er ontstaat dan plots een prop. Prop is zo hard dat ze niet weten wat het is. Misschien een zand waar Yulen dan er in gezakt is? Ik hoop echt dat die nog leeft.

Lieve Julen,
In gebed zijn we bij je.
Liefs

We bidden voor je Julen, en voor je ouders, en voor de reddingwerkers en mijnwerkers. Laten we met zijn allen bidden!!!

Ik hoop en bid dat je spoedig in de arme van je ouders mag zijn Julen
Je constant in mijn gedachte lief jongetje
De gedachten dat jij daar zo klem zit geeft mij veel
Verdriet ?

Kunnen ze niet een camera in die waterput laten zakken, dan kunnen ze zien of kleine Julen er in zit en hoe zijn toestand is. Dan kunnen ze ook bv. met een drone en een grijper eraan Julen naar boven halen…..

hebben ze gedaan, hoe weten ze dat die prop er zit… precies niet goed gevolgd van het begin…

Gaat niet is te smal en onderweg geblokkeerd mvg

Marja heb je het artikel eigenlijk helemaal gelezen?

Ik betwijfel of Julen in de tunnel zit. Het chipszakje, de haar en de beker kunnen ook gewoon geplaatst zijn of erin gevallen zijn zonder dat Julen erin zit.

Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er geen bloed is gevonden. Het jongetje schraapt immers langs hard gesteente naar beneden in een tunnel van maar 25 cm doorsnee. Het lijkt me niet dat je daar zonder schrapen vanaf komt.

Uiteraard hoop ik het beste voor Julen!!

Wel als ik mijn kind zie, van 19 maanden, die dus in grote niet veel zal verschillen van die kleine julen… kan ik me goed inbeelde, dat deze jongen er is ingevallen, zonder dat daar specifiek bloed moet zijn… en als zeker niet in de eerste meters ga je geen bloed vinden, denk ik dan… laat ons hopen dat ie er niet in zit, dat ie ergens veilig is… maar dan hadden we het wel al geweten denk ik… hopenlijk komt ie er levend en wel uit 🙁

Ik heb ook zo een vreemd onderbuik gevoel, 2 kinderen in 2 jaar tijd misschien overleden, we zijn nehmen dagen verder en nog steeds de Tunnel niet Klaar nu eeer Scheer gehoord, prutsets

@Liesbeth, Ik heb zelf geen kinderen, maar heb wel even gekeken op mijn liniaal hoeveel 25 cm is en dit is echt heel weinig. Past daar echt een kindje doorheen? Mijn hoofd zou er nauwelijks doorheen passen hihi. Maar ik hoop uiteraard ook dat hij er levend en wel uit komt, al betwijfel ik het wel. Ik denk nog steeds dat kleine Julen er niet in zit. @René, hoezo prutsers. Volg jij het Spaanse nieuws wel? 50 flatgebouw verdiepingen diep zit dit kindje in de grond, in grond wat elk moment kan verzakken en naarmate je verder de diepte in… Lees verder »

Ik ga nu ook twijfelen hoor of hij er wel in zit…begint allemaal zo onwerkelijk te worden…het duurt lang..hoop dat ze er morgen bij kunnen

Mijn beste maat is zeer bekend met tunnelbouw in Zwitserland , hij is ingenieur en zegt dat men op de Mm nauwkeurig precies kan boren met de juiste materialen. Dus vandaar prutsers,

@René, de beste stuurlui staan aan wal zal ik maar zeggen…

Zijn vader heeft toch duidelijk aangegeven dat hij hem heeft horen huilen nadat hij erin gevallen is?
Of denk je dat hij niet de waarheid spreekt.
Waar kan die anders heen zijn?

Zou zomaar kunnen dat ie de waarheid niet spreekt…verhalen zijn ook elke keer anders..eerst was ie met zijn neefjes en nichtjes spelen..dan ontsnapte Julen even aan vaders aandacht..zijn schoonzus zag m erin vallen..dan die vader zelf weer…dan vind ik het raar dat chips of snoepzakje blijft hangen…julen zelf niet…maar kan de media ook doen hoor..die horen verhalen en hup plaatsen..ik hoop dat ie vandaag gered wordt..als ie er zit…een nachtmerrie..waar kun je de live beelden weer zien ? Zie ze hier niet meer

Op de link hieronder, kun je elke 5 min een update lezen!
Hopelijk komt er snel een einde aan dit onzekere drama!!
https://www.lavanguardia.com/sucesos/20190123/454270418593/julen-rescate-nino-pozo-malaga-totalan-ultima-hor-hoy-en-direct.html

@Aida, ik geloof inderdaad dat de vader de waarheid niet spreekt. Het hele zaakje stinkt.

Een maand van tevoren is er illegaal een put gebouwd door de familie. Ze wisten dus dat dat ding er zat. De hulpdiensten zijn niet direct ingeschakeld, maar pas nadat toeristen zagen dat er wat aan de hand was. Er zijn verschillende verhaallijnen te vinden waarin steeds wat anders wordt beweerd, wat Danielle ook al zegt.

Maar goed. Laten we uiteraard hopen dat ik het mis heb!! Dat zou natuurlijk veel beter zijn 🙂

Vec devet dana,veoma cesto i novu,molim dragog Allaha da se sve dobro zavrsi.Uz tebe smo,izdrzi jos malo,molim te.Vjerujem da se cudo moze dogodilo.Heel veel succes Julen.

aan deze reactie hebben we niets …..

Ik leef iedere dag met de gedachten dat ze kleine Julen snel zullen vinden en dat hij beschermt word door lieve engelen. Heb heel veel tranen om die klein mannetje en hoop diep in mijn hart dat ze vandaag nog bij hem zullen komen.
Houd vol lieve kleine Julen

Ik hoop je een engel op je schouders hebt .Hier in Nederland leven we met je mee.

Ik hoop dat Julen nog leeft. Ik heb een klein nichtje van twee jaar. Het idee dat je niet bij je kindje kunt komen maakt mij al misselijk. Arme ouders. Julen, ik hoop door een wonder dat je nog leeft. In de afgelopen week heb ik vaak aan je gedacht. Ik hoop het zo, lief klein jongetje.

Hou vol Julen. Wij bidden voor een goede afloop.

Hou vol kleintje.. ????
Nog even.. dan lig je veilig in de armen van je papa en mama..

hoop echt dat julen nog leeft

Hopelijk vinde ze kleine julen snel hier gaat allee steun na de ouders!!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.