Haai valt vangst vissers aan bij Mallorca

Haai valt vangst vissers aan bij Mallorca
Beeld: Voorbeeldfoto / Wikimedia

PALMA – Vissers die een blauwvintonijn hadden gevangen en die aan de zijkant van de boot hing konden hun ogen niet geloven toen plots een haai uit het niets kwam opduiken die een makkelijke maaltijd zag. Het ging om een exemplaar van een kortvinmakreelhaai die in drie flinke happen een deel van de ‘atún rojo’ naar binnen werkte. Dit gebeurde voor de kust van Andratx, bij het eiland Mallorca.

In een redelijk lange video is te zien hoe de ongeveer twee meter lange vrouwtjes kortvinmakreelhaai (tiburón marrajo común) de aan de zijkant van de boot hangende blauwvintonijn (atún rojo) bestudeerde en daarna de aanval opende om enkele flinke happen uit de vis te nemen.

Bij de eerste aanval op de dode tonijn nam de haai de hele kop van de vis in zijn bek maar slaagde hij er niet in om het beest te onthoofden. Bij de tweede aanval nam de haai de helft van de vis in zijn bek maar slaagde hij er opnieuw niet in om zijn prooi mee te nemen. Bij de derde poging lukte het de haai echter wel om een deel van de tonijn mee te nemen waarbij hij met de vis onder de boot kwam.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Haaien in Spanje[/su_note]

De kortvinmakreelhaai wordt ook wel makohaai of mako genoemd en heeft in het Spaans de naam ‘marrajo común’ en in het Catalaans ‘salroig’. De haai wordt gezien als wereld’s snelste haai en kan tot 4 meter lang worden. De makreelhaai heeft een op snelheid gebouwde staart, met sterk ontwikkelde kielen aan de zijkant van de staartwortel. Tevens heeft hij grote, niet-gezaagde, dolkvormige tanden. Hij heeft een witte buikzijde. De lichaamslengte bedraagt maximaal 400 cm bij een gewicht van 570 kg.

Het voedsel van de kortvinmakreelhaai bestaat uit snel zwemmende prooien, zoals makrelen, tonijnen en pijlinktvissen. Tijdens de achtervolging van zijn prooi kan hij metershoog uit het water opspringen. In dit geval koos de haai echter voor een makkelijker prooi, een tonijn die reeds overleden was maar zich dankzij de boot waar deze vis aan hing toch als bewegend prooi door het water bewoog.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

Is een vrij jonge witte haai….makreelhaai…..?

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.