skip to Main Content
Laatste nieuws rondom reddingsoperatie Julen in Málaga (donderdag)
Diario Sur

Laatste nieuws rondom reddingsoperatie Julen in Málaga (donderdag)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Dag elf van de reddingspoging van de in de waterput gevallen Julen is begonnen en zoals het er nu naar uitziet zullen de mijnwerkers deze donderdag eindelijk aan hun moeilijke, zware en gevaarlijke werk kunnen beginnen. Zoals we al eerder schreven in onze dagelijkse berichtgeving over de reddingsoperatie, waren er bij het boren van de verticale tunnel op woensdag opnieuw onverwachte problemen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]LAATSTE NIEUWS: LICHAAM VAN JULEN GEVONDEN IN DE WATERPUT[/su_note]

UPDATE: (donderdag 24/01 18.05 uur) De mijnwerkers zijn met hun werkzaamheden begonnen. Na veel tegenslagen en bijna drie dagen later dan gepland zijn de acht gespecialiseerde mijnwerkers voor het eerst met de speciale lift afgedaald tot op de bodem van de verticale tunnel. Verwacht wordt dat het graven van de vier meter horizontale tunnel ongeveer 24 uur in beslag zal nemen, als alles goed verloopt en de mijnwerkers niet voor verrassingen komen te staan.

De verticale tunnel die men met een speciale boormachine geboord heeft is 60 meter diep maar bij het inbrengen van de cilinders waarin de mijnwerkers naar beneden zullen gaan in een speciale lift, stuitte men op nieuwe onvoorziene problemen. Gebleken is dat vanwege het harde materiaal dat zich in de aardbodem bevindt de boormachine iets te scheef had geboord waardoor de cilinders niet goed geplaatst konden worden.

De lange cilinder werd door de enorme kraan van grote afmetingen weer uit de verticale tunnel gehaald en bleef gedurende de hele woensdag boven het gat hangen. Om tijd te besparen besloten de technici uiteindelijk de cilinder ter plaatse dusdanig aan te passen dat de laatste meters veilig in de tunnel gezakt konden worden.

Mijnwerkers

Als alles nu volgens plan gaat (iets dat moeilijk is) zullen de mijnwerkers eindelijk op donderdag met de speciale lift tot een diepte van 73 meter afzakken om te beginnen met het handmatig graven van de horizontale tunnel die hen naar de waterput waar Julen zich in bevindt moet brengen.

De mijnwerkers zullen in eerste instantie op traditionele manier met pikhouwelen, schoppen, drilboren en houten stutpalen de horizontale tunnel gaan graven. Mocht het nodig zijn dan heeft de speciale Guardia Civil explosievendienst TEDAX explosieven klaarliggen waarmee de mijnwerkers kleine gecontroleerde ontploffingen kunnen uitvoeren om het harde materiaal te kraken en het verwijderen daarvan te vergemakkelijken zonder dat er schade ontstaat aan de waterput waar Julen zich in bevindt.

Bekijk HIER foto’s van de reddingsoperatie (Diario Sur)

Live videobeelden (streaming))

Specialisten

De uit Asturië overgevlogen mijnwerkers zijn specialisten op het gebied van moeilijke reddingen in o.a. mijnen en bergachtig gebied. Zij zullen in koppels van 2 met in totaal 8 personen om de beurt handmatig een horizontale tunnel gaan graven van ongeveer vier meter lang (al schrijven sommige kranten over 3 meter).

Deze tunnel loopt iets schuin omhoog en eindigt bij de waterput onder de berg puin en aarde wat een stop vormt in de put. Volgens de georadar is er 15 meter open ruimte onder de stop in de waterput en men gaat er vanuit dat Julen zich daar bevindt.

Verwacht wordt dat de mijnwerkers 20 tot 24 uur nodig zullen hebben om non-stop handmatig de vier meter lange horizontale tunnel te bouwen. Dat moet men met de hand doen omdat trillingen van grote machines een negatief effect kunnen hebben op de waterput. Dit moeilijke werk kan echter ook langer gaan duren, iets dat afhankelijk is van de moeilijkheden die zij bij het graven tegen zullen komen.

Daarnaast doen de mijnwerkers dit met zuurstofmaskers vanwege het stof wat vrijkomt bij het graven. De tunnel wordt schuin gegraven zodat het puin dat men weghaalt beneden onder de lift terecht kan komen.

Deadlines

Men spreekt in principe nu na meerdere tegenslagen niet meer zo direct over deadlines om onder andere de druk op de reddingswerkers die al dagenlang dag en nacht doorwerken te verminderen. Het is en blijft een extreme en ongekende situatie waarbij men continue aan het improviseren is op een moeilijk en onbekend terrein.

Kort overzicht val van Julen

Nadat de melding binnen was gekomen op zondag 13 januari om 14 uur dat een tweejarige jongen in een waterput was gevallen kwam men in actie. De waterput is echter 110 meter diep en slechts 25 cm breed. Daardoor kon men niet via dezelfde waterput bij Julen komen.

Men liet een camera in de put zakken maar die kwam niet verder dan 72 meter diepte in de 110 meter diepe tunnel. De camera kwam terecht op een berg aarde en puin dat in de waterput was gevallen. Men heeft daar later een zakje snoep, een beker en een haar van Julen gevonden. Men slaagde er met een speciale zuigmachine niet in om het puin uit de put te verwijderen dus werd er gezocht naar andere mogelijkheden.

Besloten werd om een nieuwe tunnel te bouwen om zo in de waterput te kunnen komen. In eerste instantie zou dat een horizontale tunnel worden maar vanwege moeilijkheden met het voor de specialisten onbekend terrein werd dat plan afgeblazen. Daarna besloot men een of twee verticale tunnels te boren om daarna horizontaal verder te gaan richting de waterput.

Nadat men in eerste instantie 25 meter berg heeft afgegraven (40.000 kubieke meter in 36 uur tijd) om een platform te vormen voor de speciale boormachine die uit Madrid gehaald werd, heeft deze een verticale tunnel geboord van 60 meter diep waardoor men maandagavond op een diepte was gekomen van 83 meter (van de 110 meter).

Bij het inbrengen van de cilinders die een pijp vormen waarin een lift naar beneden gelaten wordt om de mijnwerkers te vervoeren, waren nieuwe onvoorziene problemen waardoor er weer vertraging was in de reddingsoperatie. Deze werden woensdagmiddag/avond opgelost.

Vanaf 83 meter diepte gaan nu gespecialiseerde mijnwerkers handmatig verder met het graven van een horizontale tunnel die niet groter is dan 1 meter breed en 1,20 meter hoog. Het puin dat uit de hand gegraven tunnel gehaald wordt zal onderaan de verticale tunnel worden opgeslagen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Hoop zo dat ze er vandaag bij komen…volgens de berichten nog 2 en een halve meter…omg…wat een nachtmerrie dit…

 2. Elke dag denk ik aan je Julen. Tranen gelaten voor jou. En ook ik kijk elke uur naar deze site om te kijken voor nieuws omtrent Julen. Ik bid voor jou dat God jou heeft beschermt en jou laat leven en jou weer terug brengt naar papa en mama. Hou vol lieve Julen?????

 3. Wat een drama speelt zich daar af. Wat een moed hebben de reddingswerkers en betrokkenen. Als je dan leest dat op de noodlottige 13e januari de camera die ze hebben laten zakken terecht kwam op een berg aarde en puin dat in de waterput was gevallen, en men daar later een zakje snoep van Julen heeft gevonden kan het toch haast niet anders dat Julen onder dat puin ligt. Maar natuurlijk moet je doorgaan, ook al is het helaas zeer onwaarschijnlijk dat dit nog goed afloopt.
  Ik steek vanavond nog maar een kaarsje op voor Julen.

 4. beste reddingswerkers die julan proberen om uit die put te halen.wat een verchrikkelijk drama hoe had dit nooit mogen gebeuren.ik leef natuurlijk ook mee met de ouders.maar leeft het meeste mee met julan.dat arme kind.ik hoopt op een goed einde.maar is die goed einde er wel na 10 a 11 dagen zonder eten en drinken ik weet dat die gedachten ook bij de reddings werkers speelt of er een goed eind aan zit.ik spreekt zeker dapper en moed uit aan de reddingswerkers meer kan ik er niet meer over zeggen zo erg vint ik het wenst iedereen veel sterkte toe dank g herben uit nederland

 5. Top gedaan reddingswerkers al die dagen en nachten. Nu ligt het in handen van de mijnwerkers. Kracht en wijsheid zij met jullie.
  Ondanks dat de overlevingskansen op dit moment nihil zouden zijn, er is altijd een kans en mijn God is groot. Hij kan zeeën besturen en bergen verzetten, bij Hem is alles mogelijk dus ik bid nog steeds voor een wonder. Vanavond zal ik voor de tweede keer een bidstond houden om te bidden voor Julen, zijn ouders maar ook voor de mijnwerkers. We moeten hoop blijven houden totdat de feiten anders blijken.
  Ook Remco dank voor de fijne gedetailleerde berichten over Julen.

 6. Beste remco toch wel fijn dat er mensen zoals u bestaan Die toch ook de gewoone mens zoals wij hier in belgie en nederland op de hoogte te houden van deze verschrikking hou mijn hart vast en hoop op een goede afloop hartelijk bedankt voor deze dagelijkse info en update .

 7. De mijnwerkers gaan binnenkort afdalen, ze zijn bezig met het aanbrengen van de lift in de schacht. Daarna is het (minstens) 24 uur wachten op nieuws…

 8. Lieve kleine Julen, ik hoop dat Oliver op je heeft gelet al deze dagen en je de kracht heeft gegeven om te knokken. Ik hoop zo op goed nieuws voor de papa en mama en andere familie leden van julen. Hou je sterk kleine vent. Remco dank je wel voor alle updates!!!

 9. Inderdaad, hier is de meest duidelijke informatie te vinden omtrent Julen. Kom hier dan ook ieder uur kijken of er nieuwe informatie is van dat kleine kereltje. Hoop toch zo dat ze nog op tijd zullen zijn om hem uit die donkere diepte te halen. Vind het zo erg ? Volgens het bedrijf wat die waterput heeft gegraven had hij de put met een grote steen afgesloten. Iemand heeft dus die steen verwijderd. Diegenen zal wel heel slecht slapen nu.. Ook al deed hij/zij dat niet expres..dit zal je je hele leven bijblijven!

 10. Dag Remco, ik volg je artikelen ook op de voet. Ik hoop van harte dat Julen engeltjes op zijn schouder heeft. Ongelooflijk en bizarre gebeurtenis en reddingsoperatie.

 11. Via spanjevandaag.com volg ik het laatste nieuws over Julen.

  Dit is de enige Nederlandse nieuwssite, die een actuele berichtgeving heeft.

 12. Beste Remco,
  Ik volg het nieuws over Julen op de voet.
  In tegenstelling tot vele krantberichten zijn uw verslagen zijn uitstekend en duidelijk geschreven!
  Hier heb je wat aan.

  M.v.g.
  Bob Meijer

  1. Ben het ook eens met Bob Meijer, sinds het ongeval met Julen vorige week zondag bezoek ik deze site elke dag omdat dit de enige site is waar dagelijks duidelijk en uitgebreid verslag wordt gedaan van de laatste ontwikkelingen omtrent Julen, bedankt hiervoor Remco!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken