menu: rubrieken, zoeken & meer

Personeel van Ryanair Spanje en Transavia Nederland positief op corona getest (UPDATE)

Pixabay
Beeld: Pixabay

Personeel van Ryanair Spanje en Transavia Nederland positief op corona getest (UPDATE)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vliegen is veilig en de kans om besmet te raken met het coronavirus in een vliegtuig is klein. Dat waren de geruststellende woorden van de luchtvaartmaatschappijen voor de zomermaanden. Maar nu komen er steeds meer nieuwsberichten naar buiten dat het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappijen ook positief wordt getest op het coronavirus. Tot nu toe is er nieuws naar buiten gekomen bij besmettingen bij Transavia en in Spanje bij cabinepersoneel van Ryanair, in beide gevallen zonder aantallen. UPDATE: Reactie van Transavia op het Telegraaf artikel.

Volgens de Nederlandse pers maakt Transavia zich grote zorgen vanwege het stijgend aantal positief geteste personeelsleden bij het cabinepersoneel. Ondanks dat men altijd geroepen heeft dat vliegen hartstikke veilig is en de kans op besmetting zeer klein is, blijkt nu dat ook stewardessen en stewards die dagelijks in een volle cabine moeten werken besmet zijn geraakt.

De Nederlandse kranten schrijven dat bronnen binnen het bedrijf zeggen dat het aantal besmettingen onder het personeel bij Transavia flink toe neemt. Dat is onder andere te lezen in de premium versie van De Telegraaf en op deze website . In die artikelen wijst men op de ‘oranje’ gebieden zoals de Balearen eilanden in Mallorca waar nog steeds wekelijks zo’n 45 vluchten worden uitgevoerd.

Reactie Transavia:
Veiligheid aan boord heeft bij ons de hoogste prioriteit en dat heeft ook continu de aandacht. Bij ons werken 2600 mensen. En bij ons werken mensen, dus ja, ook bij ons zijn enkele mensen besmet geraakt. Gelukkig zijn die op een hand te tellen, het gaat om een enkeling. Zoals bekend blijkt uit het RIVM onderzoek dat er aan boord geen besmettingen zijn geweest. Wij herkennen ons dus NIET in het artikel zoals dat in de Telegraaf staat met de ‘onbekende’ bron. Er zijn overigens GEEN aanwijzingen dat passagiers besmet zijn geraakt aan boord van onze vliegtuigen. Ook zijn er geen gevallen bekend dat crewleden besmet zijn geraakt aan boord van onze vliegtuigen.

Belangrijker nog is dat veiligheid bij ons en in de luchtvaart in het algemeen de hoogste prioriteit heeft. We hebben veel aandacht voor veilig werken en beperken contact tussen crew en met passagiers. Collega’s werken ook niet met minste verkoudheid of zelfs symptomen van hooikoorts. Daar is continu aandacht voor, net als veilig vliegen voor passagiers en maatregelen volgens RIVM richtlijnen die worden genomen. Kortom, we hebben volle aandacht voor de gezondheid en veiligheid van onze passagiers en crew.

Ryanair

Maar Transavia is niet de enige luchtvaartmaatschappij waar besmettingen worden geregistreerd onder het cabinepersoneel , dat gebeurt blijkbaar ook in Spanje. Volgens de vakbond van het cabinepersoneel van Ryanair in Spanje vindt er een stijging plaats van besmet personeel maar worden er geen details gegeven.

De vakbond klaagt hoofdzakelijk over de werkomstandigheden en de afwezige corona-maatregelen waardoor het personeel dagelijks blootgesteld wordt aan het coronavirus. Ryanair ontkent dit en zegt dat ze voldoen aan de Europese richtlijnen voor wat betreft de te nemen corona-maatregelen in de luchtvaart.

Daarnaast zegt Ryanair dat de vakbond valse berichten verspreidt om aandacht te krijgen en de onderhandelingen tussen de Ierse budget vlieger en de vakbond onder druk te zetten, en dat in een tijd dat de luchtvaart het niet makkelijk heeft en er duizenden banen verloren kunnen gaan.

Overigens heeft de vakbond niet aangegeven hoeveel leden van het cabinepersoneel besmet zijn geraakt met het coronavirus.