De legende van de Camino de Santiago weerwolf heeft een standbeeld in Galicië

De legende van de Camino de Santiago weerwolf heeft een standbeeld in Galicië
Beeld: Consello de Dumbría

De legende van de Camino de Santiago weerwolf heeft een standbeeld in Galicië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

A CORUÑA – De gemeente Dumbria heeft recent een wel zeer vreemd standbeeld ingehuldigd. Het gaat in dit geval om een standbeeld dat te zien is langs de Camino de Santiago pelgrimsroute tussen Muxia en Fisterra langs de zogenaamde ‘Camino Real’ en wat niet een typische pelgrim laat zien. In dit geval gaat het namelijk om een weerwolf of ‘hombre lobo’.

Het bijna vijf meter hoge beeld van de weerwolf vertegenwoordigt de legende van ‘Vákner’, het mens-monster dat sinds de middeleeuwen niet meer gezien is maar waarvan de verhalen nog steeds de ronde doen. De kans dat je nu tijdens de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela de weerwolf tegenkomt is klein, tenzij je oog in oog staat met het standbeeld dat uitnodigt voor een selfie. 

De legende van ‘Vákner’ is 500 jaar geleden ontstaan nadat een Armeense bisschop die de Camino van Santiago naar Fisterra maakte voor het eerst een schriftelijke getuigenis achterliet. De tekst waarin hij vertelt over het bestaan ​​van de ‘Vákner’ dateert van tussen 1491 en 1493. Het registreert zijn ontmoeting met een figuur waarvan niet duidelijk is of deze eruit zag als een stier, een wolf of een draak. Er werden veel hypothesen overwogen maar de omschrijving die het beste past bij wat de pelgrim meldde is dat het een weerwolf was, een ‘lobisome’ zoals ze in Galicië bekend staan. Lees HIER alles over de legende (in het Engels) of bekijk de video onderaan dit artikel (in het Spaans).

Sindsdien zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar het bestaan van deze weerwolf maar er zijn nooit concrete bewijzen gevonden. Aan de ene kant is dat maar goed ook want zo blijft de legende tenminste voortbestaan. En helemaal nu het eerste bijna vijf meter hoge standbeeld is ingehuldigd wat tevens het eerste standbeeld van Spanje is gewijd aan een weerwolf (hombre lobo), misschien wel van heel Europa.

Naast het eerste weerwolf-standbeeld van Spanje heeft de gemeente Dumbria ook een gratis muziekfestival in het leven geroepen onder de naam ‘Territorio Vákner’. Deze heeft op zaterdag 28 mei plaatsgevonden met optredens van onder meer Víctor Manuel, Ismael Serrano en Luar na Lubre. Daarnaast is de gemeente voor het tweede jaar een wedstrijd gestart waarbij gezocht wordt naar het beste en spannendste ‘Vákner’-verhaal.

Ga naar de inhoud