De artisjok uit Benicarló is de ster van gastronomisch festival

De artisjok uit Benicarló is de ster van gastronomisch festival
Beeld: Canva

De artisjok uit Benicarló is de ster van gastronomisch festival

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CASTELLÓN – De artisjok is een ‘grote distel’ die al 2000 jaar geconsumeerd wordt. De productie van de bloem bevindt zich vooral rond de Middellandse Zee, vooral in Benicarló (Castellón). Hier wordt in de maand januari een traditioneel feest gevierd dat gewijd is aan de artisjok. 

Benicarló verwelkomt sinds enkele jaren het ‘Fiesta de la Alcachofa’ of ‘Feest van de artisjok’. Er is een programma met sociaal-culturele activiteiten, waarvan het hoogtepunt een grootse barbecue is. Sinds 1998 heeft Benicarló zelfs de eer om de officiële benaming van oorsprong van de artisjok te hebben. De artisjok uit deze omgeving onderscheidt zich door zijn platte en compacte vorm en omdat deze een bijzonder kuiltje in de vorm heeft. 

Dit feest van de artisjok maakt overigens deel uit van een groter feest dat gevierd wordt in Benicarló en omgeving. Dat feest is het ‘Fiesta de Interés Turístico Autonómico’ (feest van regionaal toeristisch belang). Dit jaar wordt daarvan de dertigste editie gevierd. Het feest is al gaande vanaf 12 januari en bestaat voornamelijk uit proeverijen van allerlei soorten eten en drinken die plaatsvinden in verschillende restaurants van de stad. In totaal gaat het daarbij om 28 verschillende etablissementen. Dit weekend staat de artisjok centraal en op zondag zal er een grote gastronomische demonstratie zijn van deze bloem waarbij tot wel 2.000 kilo aan artisjokken gegrild zal worden op de barbecue. 

De artisjok, ‘alcachofa’ in het Spaans en ‘carxofa’ in het Valenciaans, heeft veel verschillende eigenschappen. Zo bestaat het voor 12% uit koolhydraten, waarvan ongeveer 15% uit een bijzondere soort suiker, namelijk inuline die zelfs voor diabetici tolerabel kan zijn. Daarnaast bevat het ook calcium, ijzer, vitamine A, B1 en C en meer andere componenten die bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Ook in de traditionele geneeskunde wordt de plant veel gebruikt, hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor de medicinale werking van de plant.

Ga naar de inhoud