De meest voorkomende kakkerlakken in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

De meest voorkomende kakkerlakken in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ze zijn er weer … de kakkerlakken die uit de gaten en spleten komen op zoek naar etensresten. In het Spaans heten de kakkerlakken “cucarachas” en zijn het, waarschijnlijk net zoals in Nederland en België, de minst geliefde insecten. Op de een of andere manier hebben de meeste mensen een grote afkeer van deze beestjes maar ons is niet helemaal bekend waarom dat zo is … wellicht omdat ze er eng uitzien met de lange poten, voelsprieten en antennes.

Wereldwijd zijn er ruim 4.900 soorten kakkerlakken te vinden maar gelukkig komen er in Spanje slechts 4 soorten voor, te weten de Duitse, Oosterse, Amerikaanse en bruin-gestreepte kakkerlakken. Cucarachas kunnen overal opduiken en ook in huis hebben ze niet veel ruimte nodig om hun aanwezigheid te tonen, iets wat bij de meeste mensen een grote afkeer geniet.

De meeste kakkerlakken zijn een plaaginsect waarbij ze vaak in grote aantallen voorkomen, zowel in de natuur alsook in woningen waar ze de voorkeur voor keukenafval hebben en zich kunnen verspreiden in woningen en flatgebouwen. In Spanje komen veel kakkerlakken voor maar de volgende vier soorten zijn de meest gebruikelijke soorten cucarachas in Spanje.

Kakkerlakken in Spanje
Wikimedia

Duitse kakkerlak

De Duitse kakkerlak komt ook in Nederland en België voor en heeft in Spanje de naam cucaracha alemana (of cucaracha rubia) geregen en in het Latijns blattella germanica. De Duitse kakkerlak heeft een lichaamslengte van 11 tot 13 millimeter. Hij is geel tot licht oranjebruin, met op het halsschild enkele donkere lengtestrepen.

Kakkerlakken in Spanje
Wikimedia

Oosterse kakkerlak

De Oosterse kakkerlak komt praktisch niet voor in Nederland en België maar wordt wel gezien in Spanje waar deze soort de naam cucaracha oriental of cucaracha negra heeft gekregen en in het Latijns blatta orientalis heet. Op het eerste gezicht lijkt het lichaam wel wat op een kever vanwege de vrij gladde, in de lengte gegroefde vleugels, de ovale vorm en donkere zwarte en bruine kleuren. De poten zijn lichtbruin van kleur, de tasters zijn dun en ongeveer een derde van de lichaamslengte. De oosterse kakkerlak wordt ongeveer 25 mm lang.

Kakkerlakken in Spanje
Wikimedia

Amerikaanse kakkerlak

De Amerikaanse kakkerlak is een van de grotere kakkerlakken die tot wel 5 centimeter lang kunnen worden. In het Spaans heten deze kakkerlakken cucaracha americana of cucaracha roja en in het Latijns heeft deze soort de naam periplaneta americana gekregen. Deze kakkerlak heeft een roodbruine lichaamskleur en de kop draagt twee lange antennes. De Amerikaanse kakkerlak is ondanks de naam niet van Amerikaanse oorsprong maar heeft zich ontwikkeld in Afrika en aangezien Spanje dicht bij Afrika ligt komt deze soort kakkerlakken regelmatig voor.

Kakkerlakken in Spanje
Wikimedia

Bruin-gestreepte kakkerlak

De bruin-gestreepte kakkerlak heet in Spanje cucaracha marrón con bandas en in het Latijns supella longipalpa. Het is de kleinste kakkerlakken soort die men tegen kan komen in Spanje met afmetingen tussen de 10 en 14 mm. Deze kakkerlak heeft een lichte kleur maar twee bruine strepen over de vleugels en bruinachtige lichaam.

Ga naar de inhoud