Search
menu
Search

Deze wandelroute in de Picos de Europa behoort tot de mooiste routes van Europa

Deze wandelroute in de Picos de Europa behoort tot de mooiste routes van Europa
Beeld: via canva.com

Deze wandelroute in de Picos de Europa behoort tot de mooiste routes van Europa

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Picos de Europa zijn tot ver buiten Spanje bekend. De bergketen in het noorden van het land staat onder meer bekend omwille van zijn wolven en beren. Mooie wandelroutes vind je er bij de vleet, maar de ‘Ruta del Cares’ behoort tot de absolute top. Ga jij de uitdaging aan deze zomer?

De echte liefhebber van Asturië en het nationaal park van de Picos de Europa heeft waarschijnlijk wel al van de Ruta del Cares gehoord. Dat wandelpad is uitgehouwen in de vallei van de Cares rivier, in het hart van de Picos de Europa. Het wandelpad is 21,9 kilometer lang, het kost je iets meer dan 6 uur om het te bewandelen en is voor iedereen toegankelijk. Alleen wie hoogtevrees heeft, blijft misschien beter thuis.

De paden in de vallei van de Cares-rivier zijn waarschijnlijk ouder dan de ontdekking van Amerika. Al voor Columbus wandelden herders en dorpelingen over het pad. Ze zagen zich verplicht de bergen door te trekken met het vee om hun brood te verdienen. Een uitdaging die legendes en verhalen waard is.

Het moderne pad is echter van recente makelij. In 1916 werd een klein kanaal aangelegd om water van Caín (vlakbij León) aan te voeren tot Camarmeña. Dat netwerk bestaat uit meerdere kleine tunnels, en hier en daar werd het vallende water ook gebruikt om elektriciteit op te wekken. De bouwwerken duurden maar liefst 6 jaar. Duizenden mensen werkten eraan mee, en naarmate het werk vorderde sleten zij ook steeds meer een nieuw wandelpad in de bergwand uit.

In de vallei van de Cares groeide toen bovendien het grootste walnotenbos van Europa. Arbeiders maakten echter van het kanaal gebruik om dat bos om te hakken. De boomstammen werden over het water stroomafwaarts naar de dorpen gestuurd.

In 1921 was het kanaal eindelijk af. Het meet in totaal 9.471 meter, waarvan 5500 meter tunnels zijn. In 1945 besliste men dat het oude pad niet langer volstond om het kanaal te onderhouden. Een nieuw pad werd aangelegd, van 1,5 meter breed en zonder een groot hoogteverschil, en dat zou de Ruta del Cares worden die we vandaag kennen.

Wie de ‘Ruta del Cares’ met eigen ogen wil zien, neemt de AS-114 richting Cangas de Onís-Arenas de Cabrales. Vervolgens sla je af op de AS-264 richting Poncebos, waar de route begint.

Ga naar de inhoud