Search
menu
Search

De ‘plastic zee’ van Almería is het enige bouwwerk dat vanuit de ruimte zichtbaar is

De 'plastic zee' van Almería is het enige bouwwerk dat vanuit de ruimte zichtbaar is
Beeld: NASA / web

De ‘plastic zee’ van Almería is het enige bouwwerk dat vanuit de ruimte zichtbaar is

De 28.500 hectare kassen in El Ejido in de Spaanse provincie Almería, ook wel bekend als de ‘Plastic Zee’ of ‘Mar del Plástico’, zijn zo enorm groot dat ze gemakkelijk te zien zijn vanuit de ruimte. Sterker nog, volgens de Spaanse astronaut Pedro Duque is dit door de mens gemaakte bouwwerk beter zichtbaar dan de bekende Chinese Muur waarvan altijd gezegd wordt dat deze vanuit de ruimte zichtbaar is.

In een Spaans televisieprogramma vertelde Pedro Duque recent dat de Chinese Muur juist erg moeilijk te zien is vanuit de ruimte. Het is een muur, niet zo hoog, gemaakt van dezelfde materialen als de aarde eromheen. Dat maakt de Chinese Muur dus niet zo zichtbaar. Wat volgens hem het beste zichtbaar is vanuit de ruimte is het gebied met kassen in de provincie Almería.

Maar waarom zijn de plastic kassen zo goed zichtbaar vanuit de ruimte? De kassen zijn bedekt met enorme plastic zeilen. Deze plastic zeilen reflecteren het zonlicht heel sterk, waardoor ze vanuit de ruimte goed opvallen. Zoals te zien is op satellietbeelden en foto’s van de NASA.

Bovendien is de hoeveelheid kassen in dit gebied zo enorm groot dat ze volgens NASA zelfs een lokaal koelend effect veroorzaken. De witte daken reflecteren namelijk een aanzienlijke hoeveelheid zonlicht.

Geschiedenis van de kassen

De geschiedenis van de kassen in El Ejido gaat terug tot de jaren 50. Toen begonnen boeren te experimenteren door lagen zand en compost aan de grond toe te voegen, met daarover plastic zeilen. Dit was in eerste instantie om de grond en planten te beschermen, maar al snel zagen ze dat de opbrengsten onder plastic veel hoger waren.

Schattingen geven aan dat de kassen van Almería jaarlijks tussen de 2,5 en 3,5 miljoen ton groenten en fruit produceren. Ze zijn daarmee een belangrijke voedselbron voor heel Europa.

Spanje heeft in totaal 70.000 hectare aan kassen en is daarmee het land met de op een na grootste kassenareaal ter wereld, na China. Meer dan 30.000 hectare kassen bevinden zich in de provincie Almería.

De enorme hoeveelheid kassen in de regio Almería zorgt voor veel werkgelegenheid. Maar er zijn ook milieuproblemen zoals vervuiling en overexploitatie van waterbronnen. Dit staat op gespannen voet met het toerisme in de regio. De laatste jaren zijn boeren wel steeds duurzamer gaan telen.

Ga naar de inhoud