Spaanse vs. Nederlandse klomp (NL/ES)

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse vs. Nederlandse klomp (NL/ES)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Wist je dat Nederland niet het enige land is waar men op klompen loopt? Wist je dat er in Spanje verschillende regio’s zijn waar men ook al eeuwen op klompen loopt? En wist je dat er verschillende benamingen en vormen van klompen zijn in Spanje. Een uitleg van de Spaanse “zueco” naar de Nederlandse “klomp”.

Wil je dit artikel in het Spaans lezen of doorsturen naar iemand die het Nederlands niet begrijpt, KLIK DAN HIER om naar de website HolandaNoticias.com te gaan voor een Spaanse versie van dit artikel, ook leuk voor de lezers die Spaans willen leren.

De klomp is een houten schoeisel dat sinds oudheid bestaat en sinds de middeleeuwen op veel plaatsen binnen Europa gedragen wordt. De personen die het meeste gebruik maken van klompen zijn de arbeiders en boeren. Vrouwen en kinderen droegen vaak een ander soort klomp, laag uitgesneden met een leertje over de wreef.

De klompen uit Nederland zijn wereldberoemd en ook in Spanje is het niet vreemd om aan de gevel van een woning klompen met daarin planten of bloemen te zien hangen. Dat gebeurt dan meestel als die personen ooit in Nederland zijn geweest of de klompen als souvenir hebben gekregen.

De traditionele Nederlandse klomp wordt gemaakt van populierenhout en wilgenhout en is vaak in een gele kleur geverfd, wel of niet met versieringen. Als souvenir zijn er vele verschillende klompen in veel kleuren en met verschillende versieringen te vinden.

Spaanse Vs. Nederlandse klomp
Beeld: Pixabay

Spanje

Maar de klomp is niet iets exclusiefs Nederlands want ook in Spanje loopt men in bepaalde delen van het land al eeuwen op klompen. Met name in de autonome regio’s Asturië, Cantabrië, Galicië, de provincie León in Castilla y León en in Baskenland zijn er veel mensen die dagelijks nog gebruik maken van klompen. Ook in de bergachtige delen van Aragon en Catalonië gebruikt men nog klompen.

De klomp in het Spaans heeft over het algemeen de naam “zueco” maar er zijn verschillende benamingen afhankelijk van de regio in Spanje. In het noorden van Spanje zoals in de provincie León en in Asturië worden klompen ook wel “galocha” of “madreña” genoemd terwijl de Catalanen de klomp “esclop”, “galotxa” of “soc” noemen. In Galicië noemt men de klomp “zoca” en in het Baskisch “eskalapoiak” of “kalotxak”.

De Spaanse klmopen hebben over het algemeen drie hakken, twee voor en een achter onder de klomp. Deze klompen worden speciaal gebruikt voor het werken op het land.

De Spaanse klomp wordt over het algemeen gemaakt van hout van de els, beuk, walnoot, kastanje, populier en wilg bomen. De versierde klompen, die niet geschikt zijn voor het harde werk op het land, worden meestal gemaakt van berkhout.

De “zuecos” bestaan uit verschillende onderdelen die verschillende namen hebben zoals de Pico (bovenste deel voorzijde), Papo (voorste kromming), Capilla (bovenste voorste deel dat de tenen bedekt), Boca (opening voor de voet), Flequillo (holte in de klomp waar de voet in glijdt), Calcañar (achterkant) en Pies (de hakken, twee voor en een achter).

Spaanse Vs. Nederlandse klomp
Beeld: Pixabay

Verschil

De belangrijkste verschillen tussen de Nederlandse en Spaanse klompen zijn de vorm van de klomp waarbij deze bij de Spaanse klompen in een punt omhoog loopt (bij de meeste modellen) in de zogenaamde “papo”. Daarnaast hebben de Spaanse klompen drie houten hakken aan de onderkant waardoor men hoger loopt en men makkelijker op het land kan werken.

Ga naar de inhoud