Search
menu
Search

Hoeveel kruidnoten heeft Sinterklaas nodig voor een reis vanuit Nederland naar Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Hoeveel kruidnoten heeft Sinterklaas nodig voor een reis vanuit Nederland naar Spanje?

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De in Spanje wonende Sinterklaas blijft tot en met 5 december in Nederland, het kan natuurlijk altijd gebeuren dat hij of de hulpsinterklaas een pakketje zijn vergeten. Autoverhuurder HAPPYCAR rekende uit hoeveel kilo kruidnoten er nodig is voor de reis van Nederland naar Spanje en hoeveel de hulpsinterklazen (Nederlanders) af en toe mogen snoepen. Geniet van dit goed onderbouwde maar tegelijk niet al te serieuze onderzoek 🙂

De goede Sint is sinds 18 november weer in Nederland gekomen, een zalige tijd om al de pepernoten en banketstaven in huis te halen. Afgelopen jaar kocht de goedheiligman voor meer dan 1 miljard euro aan cadeautjes via het internet. Maar wat als hij nou net de cadeautjes in Spanje heeft laten liggen of de hulpsinterklaas het pakketje is vergeten? Autoverhuurder HAPPYCAR zocht uit hoe lang Sinterklaas en de pieten moeten reizen en hoeveel zakken kruidnoten dit zou verbruiken. Ook in het geval Sinterklaas de hulpsinterklaas voor de cadeautjes moet inschakelen.

Van Nederland naar Spanje: 5 dagen op de stoomboot of 16,5 uur in de auto

Het duurt het langst om op het paard van Sinterklaas vanuit Nuenen naar Madrid te rijden. De schimmel kan in looptempo ongeveer 6,4 km per uur afleggen en verbrandt hierbij 102 zakken kruidnoten. Zonder pauzes zou het paard van Sinterklaas dit in 14 dagen kunnen afleggen, dan moet hij echter ook weer 14 dagen teruglopen.

De Pakjesboot zou er theoretisch vijf dagen overdoen om van Nederland naar Spanje te komen en heeft hiervoor maar liefst 126.391 kilozakken kruidnoten nodig. Met de huidige kolenprijs zou dit de Sint maar liefst €8.962,72 kosten, dan kan hij uiteraard wel de meeste pakjes meenemen. Indien men aaneengesloten dezelfde afstand op de fiets aflegt dan duurt dit vier dagen en zou de Goedheiligman aan 14 zakken kruidnoten voldoende hebben. Als Sint of Piet alleen op deze zakken kruidnoten teren is het met €27,39 ook het goedkoopste alternatief.

Eenvoudiger is de auto, dit duurt zonder pauze en verkeersopstoppingen 16,5 uur, de brandstofkosten van €125,36 staan gelijk aan 64 zakken kruidnoten. Als de auto van de Sint er onderweg mee ophoudt kan hij een huurauto in Spanje voor gemiddeld €14,57 per dag of Frankrijk €30,58 per dag huren. Als dit al dichtbij Nuenen gebeurd kost dit de Sint in België gemiddeld €27,59 per dag. In totaal zou Sinterklaas dus met 37 kilo kruidnoten voor een huurauto uit de voeten kunnen. Indien de Sint alleen kleine cadeautjes wil meenemen kan hij een directe vlucht vanaf het vliegveld in Eindhoven naar Madrid boeken. Dit kost gemiddeld €30 wat grofweg 15 zakken kruidnoten is.

Hulpsinterklaas heeft geen excuus om te snoepen, 100 gram pepernoten is meer dan genoeg

Natuurlijk kan het ook gebeuren dat Sinterklaas zelf geen tijd heeft om de cadeautjes te bezorgen, dan is het tijd om de hulpsinterklaas in te schakelen. Indien de hulpsinterklaas de pakjes ook niet thuisbezorgd krijgt moet hij ze elders ophalen, gemiddeld leggen ze per auto en paard per dag 32 kilometer af. Met de auto zijn dit ritjes van 34 minuten, op het paard duren deze 101 minuten. Als het paard alleen kruidnoten zou eten zou hij aan een kilozak kruidnoten (€1,96) genoeg hebben, dit is zuiniger dan de auto (€3,71) die in vergelijking tot de brandstofkosten twee zakken nodig heeft.

Voor de gezondere optie kan de hulpsinterklaas ook op de fiets of te voet gaan. De hulpsinterklaas fietst gemiddeld 30 minuten en een afstand van 7,5 km per uur, tijdens het fietsen verbrandt de hulp van de Goedheiligman 330 calorieën waardoor 135 gram pepernoten genoeg zou moeten zijn. Als hij snel lopend de cadeautjes gaat ophalen loopt hij 7 km in 53 minuten en heeft daarvoor 455 calorieën nodig. Dit is met 102 gram pepernoten iets minder dan het fietsen. Dit betekent overigens ook dat de hulpsinterklaas misschien niet zo veel sinterklaassnoepgoed hoeft te eten.

Toelichting gekozen informatie

Adresgegevens Sinterklaas
Voor het tijdelijke officiële adres is uitgegaan van de verblijfplaats in Nuenen genaamd het Weverkeshof wat tijdens het verblijf van Sinterklaas het Sinterklaashof heet. Officieel leefde Nicolaus van Myra in het gelijknamige Myra (Turkije) en werden zijn botten in Bari (Italië) begraven. De stad Madrid is door Jan Schenkman zijn boekje “Sint-Nicolaas en zijn knecht” sinds 1850 de standaard geworden. Paul Faber, conservator van het Tropenmuseum, denkt dat de schrijver geïnspireerd werd door de sinterklaasmarkten in Amsterdam waar goederen uit Spanje werden verkocht (bijv. vijgen en noten). Voor het Sinterklaasfeest is uitgegaan van de vaarroute met de stoomboot tussen Santander en Rotterdam, in de overige berekeningen is dit vanaf Nuenen naar Madrid.

Gemiddelde prijzen kruidnoten
Voor de gemiddelde prijs van kruidnoten zijn de gemiddelde prijzen van Bolletje, Jumbo, Albertheijn, Kruidvat en de Hema genomen. Er is uitgegaan van een gemiddelde prijs van €1,96 per kilo en €0,31 per 100 gram. Uiteraard kunnen motorvoertuigen niet op kruidnoten rijden, de kruidnootberekeningen zijn gebaseerd op de brandstofprijs. In het geval van het vliegtuig hangt het kruidnotenverbruik af van de vliegticketprijs, bij de huurauto van de autohuurkosten. Bij mensen en dieren is uitgegaan van het calorieverbruik en op basis daarvan de zakken kruidnoten berekend.

Toelichting berekeningen Sinterklaas Spanje-Nederland

Vliegtuig
De reis is gebaseerd op een enkele reis voor een persoon van Eindhoven naar Madrid geboekt op 22.11.2017 (11:25) voor dinsdag 05.12.2017. De goedkoopste prijs bedraagt hiervoor €30 en wordt uitgevoerd door Ryanair. Dit is tevens de enige luchtvaartmaatschappij die een directe vlucht van Eindhoven naar Madrid aanbiedt. Omgerekend zou een enkele reis exclusief bijkomende kosten ongeveer 15 zakken pepernoten kosten.

Auto
Met de auto is Sinterklaas naast het vliegtuig het kortst onderweg. De reis van Nuenen naar Madrid is 1074km en duurt ongeveer 16,5 uur. Gemiddeld rijden benzineauto’s 1: 14,6 wat gelijk staat aan 74 liter benzine. De benzineprijs koste in Nederland op 21.11.2017 gemiddeld €1,694 waardoor de enkele reis €125,36 bedraagt. Hierdoor zou de reis ongeveer 64 kilozakken kruidnoten kosten.

Huurauto
Op basis van de huurautoboekingen bij HAPPYCAR in 2017 is de dagelijkse gemiddelde huurautoprijs in het buitenland berekend; deze informatie is op 27.11.2017 verzameld (België €27,59, Frankrijk €30,58 en Spanje €14,57). De buitenlandse autohuur zou gemiddeld €72,74 per dag kosten om van Nuenen naar Madrid te reizen, de autohuur zou de Sint daarom 37 kilo kruidnoten kosten.

Fiets
Wanneer er wordt uitgegaan van een normale snelheid leggen fietsers 1.750 km in 94 uur af, dit is de afstand van Nuenen naar Madrid. De reis is exclusief pauzes en andere reiskosten, de fiets gaat uit van personen met een normale conditie. Tijdens het fietsen in een normaal tempo verbranden mensen ongeveer 660 calorieën per uur. In totaal worden er tijdens het fietsen 62.040 calorieën verbrand, dit staat gelijk aan €27,39 en 14 zakken pepernoten.

Pakjesboot
De Hydrograaf (pakjesboot) heeft een 820pk motor en een geregistreerde snelheid tot 6 knopen. 6 knopen is omgerekend 11,12km per uur. Volgens de zeekaarten duurt de route van Rotterdam naar Santander bij dit soort motors ongeveer 5.1 dag in het geval de boot binnen een keer zou kunnen doorvaren. Het is een voormalig stoomschip waardoor het niet meer op kolen vaart, desondanks is er als een grove schatting uitgegaan van een soortgelijke overtocht op kolen naar New York. Er was in deze tijd 570 ton kolen nodig om een passagierschip voor 90 mensen te vervoeren, met 6 knopen zouden de mensen 23 dagen op zee zitten. Voor 5 dagen zou Sinterklaas 124 ton kolen nodig hebben om in Nederland aan te komen, dit is met de huidige kolenprijs á €72,28 per ton ongeveer €8.962,72 of omgerekend in kruidnoten 126.391 kilo (€247.726,36 aan kruidnoten).

Paard
Het paard van Sinterklaas weegt ongeveer 500 kilo en heeft gemiddeld 33.000 calorieën per dag nodig. Theoretisch zou het mogelijk zijn voor de schimmel van de Sint om stapvoets 6,4km per uur af te leggen, de duur van de reis zou 14 dagen bedragen (excl. pauzes). Het paard heeft voor deze rit 453.375 calorieën nodig, dit staat gelijk aan 102 kilozakken pepernoten wat €199,70 zou kosten.

Toelichting berekeningen hulpsinterklaas Nederland

Auto
Volgens het CBS zijn Nederlanders dagelijks gemiddeld 34 minuten in de auto onderweg, ze leggen hierbij een afstand van gemiddeld 32 km af. Met het gemiddelde brandstofgebruik 1 op 14,6 hebben Nederlanders hiervoor 2,19 liter brandstof nodig wat gelijk staat aan €3,71 brandstofkosten. Daarvoor kunnen ongeveer 2 kilo verpakkingen pepernoten worden gekocht.

Paard
Op korte afstanden kan het paard op gematigde snelheid lopen, dit is ongeveer 19 km per uur. Indien er wordt uitgegaan van de 32 km kan een paard dit in 101 minuten afleggen en verbrandt hiervoor ongeveer 4629 calorieën. De schimmel heeft voor deze afstand 1043 gram kruidnoten nodig wat ongeveer 1 kilo verpakking en een beetje is (€1,96).

Fiets
Het CBS vermeldt dat Nederlanders gemiddeld 30 minuten fietsen en hierbij 7,5 kilometer afleggen. Men verbruikt tijdens een halfuur rustig fietsen ongeveer 330 calorieën. 100 gram pepernoten bevat gemiddeld 440 calorieën, daarom is er voor de fietstocht 135 gram pepernoten. Hetzelfde gewicht staat gelijk aan €0,42 dus een zakje van 200 gram pepernoten.

Lopen
Indien er snel moet worden gelopen kunnen mensen door snel te wandelen 8 km per uur lopen. Gemiddeld wandelen mensen ongeveer 7 km per loop en doen hierover dan ongeveer 53 minuten. Tijdens het wandelen worden 455 calorieën verbruikt, dit zou 102 gram pepernoten zijn, dus ongeveer een zakje van 100 gram (€0,31).

Dit onderzoek wordt je aangeboden door onderzoeker Juhrn Bontje van HAPPYCAR, het grootste online huurautovergelijkingsportaal voor huurauto’s van Europa. Bekijk hun website voor de beste deals!

Ga naar de inhoud