menu: rubrieken, zoeken & meer

Verzekeringen tijdens een reis naar Spanje met oranje reisadvies

Verzekeringen tijdens een reis naar Spanje met oranje reisadvies
Beeld: 123rf

Verzekeringen tijdens een reis naar Spanje met oranje reisadvies

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds dinsdag 25 augustus heeft Nederland besloten om heel Spanje inclusief de eilanden een oranje reisadvies te geven vanwege de corona-uitbraken. Naast dat dit voor veel mensen geheel onterecht is omdat op meer plaatsen geen dan wel problemen zijn in Spanje, heeft een oranje gekleurd Spanje ook invloed op de reisplannen. Oranje betekent dat toeristische reizen worden afgeraden en alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn maar het blijft een reisadvies, geen verbod want dat zou een rood reisadvies zijn.

Veel Nederlanders die op het punt stonden of staan om op vakantie te gaan naar Spanje hebben nu wellicht besloten dat toch maar niet te doen vanwege het oranje reisadvies wat dus een advies is en geen verbod. Naast dat niet noodzakelijke reizen zoals vakanties worden afgeraden, wordt alle reizigers die terugkeren aangeraden om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. De quarantaine is niet verplicht in Nederland maar is uiteraard wel verstandig.

Welkom in Spanje

Het is belangrijk om te weten dat Nederlanders en Belgen voor wat betreft de Spaanse autoriteiten nog steeds gewoon naar Spanje kunnen reizen. Spanje heeft geen restricties opgelegd voor toeristen en reizigers uit Nederland en België. Reizigers uit Nederland en België hoeven ook niet verplicht in quarantaine in Spanje maar moeten zich wel logischerwijze aan de daar geldende regels en corona-maatregelen houden.

Alle reizigers die het Spanje via binnenkomen moeten zich registreren door middel van het Digitale gezondheidsformulier (FCS) dat HIER is in te vullen. Dit geldt alleen voor die reizigers die met het vliegtuig komen. Als je met de eigen auto of camper reist dan hoef je geen document in te vullen (al is het invullen van een Public health passenger locator card van de Wereldgezondheidsorganisatie altijd aan te raden) 

Meer interessante artikelen:
Wat gebeurt er nu na een Nederlands oranje reisadvies voor Spanje?
Digitaal gezondheidsformulier om Spanje binnen te komen
Reisadviezen Spanje voor Nederland en België

Reizen

Ondanks een oranje reisadvies zijn er nog steeds gewoon vliegtuigstoelen te boeken en vliegen de meeste luchtvaartmaatschappijen ook nog steeds naar Spanje. Weliswaar steeds minder en op minder bestemmingen maar de grote luchtvaartmaatschappijen zullen voorlopig nog blijven vliegen. Je moet dit echter wel steeds controleren want in dit speciale corona-jaar gaan de ontwikkelingen snel en kunnen vluchten geannuleerd worden.

Reisverzekering

Een verandering van de kleurcode van reisadviezen kan van invloed zijn op verzekeringen. Als je al in Spanje bent terwijl dat nu oranje is gekleurd dan ben je in de meeste gevallen nog gewoon verzekerd maar de verzekeraar verwacht wel dat men probeert zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland.

Daarbij is het belangrijk onderscheid te maken tussen een reisverzekering en een ziektekostenverzekering. De reisverzekering gaat er vanuit dat men niet op reis gaat en als iemand al op reis is deze zo snel mogelijk terugkeert naar Nederland.

Ziektekostenverzekering

In het geval van de ziektekostenverzekering worden de kosten als men ziek wordt, ongeacht of dit te maken heeft met het coronavirus of niet, vergoed. Nederlanders die dus met een oranje reisadvies toch naar Spanje reizen of daar reeds zijn, zijn volgens hun ziektekostenverzekering altijd verzekerd.

Dat kan per verzekeraar verschillen en dus is het logisch om dat na te vragen, zo schrijft de Bond van Verzekeraars . Vraag dit dus altijd na bij de eigen ziektekostenverzekering.

Veel verzekeringsmaatschappijen maken onderscheid tussen iemand die al in een bepaald gebied of land was ten tijde van de verandering van een reisadvies of dat iemand na de aanpassing op reis gaat.

Basisverzekering 

Daarbij wordt meestal aangegeven dat als het om coronagerelateerde zorg gaat alleen de basisverzekering vergoedt en niet de aanvullende verzekeringen. Als het om niet coronagerelateerde zorg gaat dan gelden de aanvullende verzekeringen meestal wel.

De dekking uit de basisverzekering geldt dus altijd, ook als er sprake is van een negatief reisadvies. Het probleem is dat de basisverzekering alleen de kosten vergoedt tot ten hoogste het Nederlandse tarief. In Spanje wordt soms een hoger tarief berekend, bijvoorbeeld omdat toeristen soms naar duurdere (privé) klinieken worden gebracht. De aanvullende verzekeringen vullen de vergoeding dan meestal aan tot de kostprijs.

Als je tegen het advies van de overheid afreist naar een gebied met code oranje, dan is er mogelijk sprake van roekeloosheid. Je begeeft je dan bewust in een gebied waar een verhoogde kans is dat je een beroep moet doen op je verzekering. Roekeloosheid kan een reden zijn voor een verzekeraar om niet uit te keren, dit moet echter wel zijn vastgelegd in de polisvoorwaarden, controleer deze dus voordat je op reis gaat.