Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Jaarlijks worden er in Málaga 3.000 honden en 900 katten in de steek gelaten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

MÁLAGA – Volgens de laatste gegevens van de gemeente Málaga worden er alleen in de stad Málaga jaarlijks 3.000 honden en bijna 900 katten in de steek gelaten. Ondanks het feit dat men er in geslaagd is om sinds 2011 het aantal opofferingen van honden en katten met de helft te reduceren, is het aantal honden wat de instanties te verwerken krijgen te hoog om een “sacrificio cero” beleid in te voeren, iets wat wel de doelstelling is om te realiseren in 2019.

Afgelopen jaar werden er uit het gemeente asiel 862 honden geadopteerd en hebben deze dieren een nieuwe familie gevonden of werden ze overgedragen aan andere instellingen zoals de Sociedad Protectora de Animales. Ondanks alle inspanningen om ervoor te zorgen dat men geen honden meer in de steek laat, gebeurt dat nog wel steeds. Meer dan 3.000 honden worden jaarlijks in de gemeente Málaga in de steek gelaten.

Opofferen

Deze aantallen zijn zo groot dat de asiels het niet aankunnen en er helaas nog steeds honden opgeofferd dienen te worden. Gedurende 2016 werd er euthanasie gepleegd bij 547 honden, het merendeel zieke of oudere honden. Dat is nog steeds een hoog aantal maar wel 14% minder dan gedurende 2015 en meer dan de helft minder dan in 2011. De doelstelling is om in het jaar 2019 een beleid te hebben waarbij er geen honden meer gedood worden in de asiels als onderdeel van het programma “sacrificio cero”.

3.000 honden

Gedurende 2016 werden er door het Centro Zoosanitario in Málaga 1.473 honden opgenomen. 426 van hen werden op straat gevonden en 1.047 honden werden door de eigenaren naar het centrum gebracht. Daarnaast werden er meer dan 1.400 honden opgenomen door de Sociedad Protectora de Animales in Málaga.

Van dit aantal werden er 863 afgestaan. 391 van deze honden werden door andere instellingen opgenomen terwijl de rest een nieuwe familie wisten te vinden. Daarbij moet men de 327 honden optellen die bij andere instellingen werden geadopteerd en de 145 honden die door hun baasjes werden opgehaald nadat deze als vermist waren opgegeven.

Katten

In het geval van katten werden er 887 van hen opgenomen in de asiels, een 15% minder dan in 2015 en 33% minder dan in 2011. 775 van deze katten werden van straat gehaald omdat ze daar in de steek waren gelaten terwijl de overige katten door hun baasjes naar de asiels werden gebracht. Helaas werden ook bij de katten dieren opgeofferd, om precies te zijn werden er in 2016 maar liefst 555 katten opgeofferd, een 16% minder dan in 2015 en 38% minder dan in 2011 – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Ik ben het volledig met Maria eens wat betreft de castratie van honden en katten. De overheid en gemeentes dienen dit te promoten en financieel te ondersteunen. Overigens denken niet alle dierenartsen hetzelfde.
  Maak spanjaarden ook bewust dat huisdieren geen presentjes zijn maar levende wezens, dus niet kado geven tijdens feestdagen. En daarna op straat schoppen.

 2. Wij zijn een kleine organisatie in Almerimar jaarlijks zorgen wij dat rond de 400 honden een thuis vinden in het Noorden van Europa, GB, Belgie, Nederland, Duitsland enz… Je krijgt het de Spaanse bevolking niet aan hun verstand gebracht dat ze hun dieren moeten laten kastreren, zowel reuen als teefjes, de Staat zou veel beter de dierenartsen verplichten dit te doen tegen betaalbare prijzen, heel veel dierenartsen hier zien hun job alleen om grof geld te verdienen.

 3. Ik vind het super dat de dierenmishandelingen, meer aandacht krijgen.
  Het is verschrikkelijk wat ze dieren aandoen, dit kan toch niet meer.
  Wij hebben 4 honden geadopteerd uit Spanje (Mijas) van Shin
  Het moet wereldwijd naar buiten komen, maar de overheden moeten er iets aan doen, wij willen gerust ons steentje bijdragen, maar aub doe iets.

  Meintje

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!