rubriek: Politiek

Alberto Núñez Feijóo, leider van de Partido Popular, heeft zich uitgesproken over de noodzaak om de Spaanse Grondwet te verdedigen tegen vermeende aanvallen van de huidige regering. Hij benadrukt het belang van het behoud van de democratische waarden en institutionele stabiliteit van Spanje.
De PSOE heeft tijdens het recent besloten een grondwetswijziging na te streven om de herwaardering van pensioenen, het homohuwelijk en het recht op abortus te verankeren. Dit initiatief is bedoeld om deze rechten te beschermen tegen mogelijke toekomstige politieke veranderingen. Wat zijn de implicaties van deze voorgestelde wijzigingen?
Het Spaanse senaat of Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel verworpen dat snelle juridische procedures mogelijk zou maken voor het uitzetten van 'krakers' in Spanje. De wet keert nu terug naar de Tweede Kamer, wat kan leiden tot vertragingen in de implementatie. Hoe zal dit de aanpak van illegale woningbezetting beïnvloeden?
De recente en lopende schandalen rond de PSOE en de PP partijen tonen aan dat corruptie een groot probleem is in de Spaanse politiek. Het blijkt dat connecties en misbruik van macht nog steeds een feit zijn in Spanje. Hier is een overzicht van de huidige beschuldigingen van corruptie in het land.
Drie weken na de DANA blijven politieke spanningen hoog oplopen. Oproepen tot eenheid worden overschaduwd door wederzijdse beschuldigingen tussen nationale en regionale leiders over de verantwoordelijkheid en aanpak van de ramp. Deze verdeeldheid belemmert de coördinatie van wederopbouwinspanningen.
Het Spaanse Hooggerechtshof bevestigt dat de Partido Popular de renovatie van haar hoofdkantoor in Génova financierde met zwart geld. Dit onthult een langdurige parallelle boekhouding binnen de partij. De zaak benadrukt corruptie en illegale financiering, wat de geloofwaardigheid van de PP verder onder druk zet.
Santiago Abascal, leider van het Spaanse Vox, is benoemd tot voorzitter van Patriots for Europa, een eurosceptische alliantie met 86 zetels in het Europees Parlement. De groep, met partijen zoals die van Wilders, Orbán en Le Pen, wil nationale soevereiniteit bevorderen en de macht van Brussel beperken.
De Spaanse overheid heeft een noodfonds van 10,6 miljard euro gepresenteerd ter ondersteuning van de slachtoffers van de recente overstromingen, waaronder die in Valencia. Dit fonds omvat directe financiële ondersteuning voor inwoners, bedrijven en gemeenten, evenals belastingverlagingen en uitstel van hypotheekbetalingen.
De situatie met de DANA in Valencia is zo ernstig dat de oppositieleider van de PP, Alberto Núñez Feijóo, heeft gepleit voor het uitroepen van de noodtoestand. Dit laat zien dat zijn partij vindt dat de Spaanse regering centrale maatregelen moet nemen, wat betekent dat ze het toezicht van hun regionale premier Carlos Mazón uit handen moeten geven.
Elke keer we een artikel over de natuurramp op onze website plaatsen en delen op Facebook, komen er reacties over de tekortkomingen van de Spaanse overheid. Een deel van die kritiek is terecht, maar de situatie is wat gecompliceerder. Daarom is het goed om even uit te leggen wie precies de leiding heeft: is dat de centrale of de regionale overheid?
Het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een omstreden munitiecontract met een Israëlisch bedrijf geannuleerd. Deze keuze is het resultaat van toenemende politieke druk door het voortdurende conflict in Gaza, maar brengt ook uitdagingen met zich mee voor de munitievoorziening van de Guardia Civil.
Duizenden demonstranten verzamelden zich zondag in Madrid om onvrede over Pedro Sánchez en zijn regering te uiten, met de eis voor "Algemene verkiezingen NU". De manifestatie weerspiegelt groeiende frustraties en werd voornamelijk gesteund door rechtse en extreemrechtse partijen.
De PP heeft een nieuwe rechtszaak aangespannen tegen de PSOE in het Nationaal Hof, wegens vermeende illegale financiering, omkoping en witwassen. De aanklacht is gebaseerd op een krantenartikel waarin een anoniem individu nieuwe bewijsstukken aanvoert over het geven van zakken met geld aan een onbekend iemand.
In Spanje heeft de oppositie, onder leiding van Alberto Núñez Feijóo (PP), scherpe kritiek geleverd op Pedro Sánchez' regering. De focus ligt vooral op vermeende corruptieschandalen. Feijóo stelt dat een onderzoek van de Guardia Civil in de Koldo-zaak aantoont dat de regering van de corruptie op de hoogte was, wat de regering ontkent.
De Spaanse regering wil nieuwe maatregelen nemen om democratische waarden te beschermen, vooral tegen nepnieuws en desinformatie via media en sociale media. De oppositie beschouwt deze maatregelen, die al door de EU zijn goedgekeurd, als een poging om de media te controleren.
Dit weekend heeft Venezuela twee Spaanse mannen gearresteerd, omdat het Maduro-regime hen verdenkt van spionage voor de Spaanse inlichtingendienst CNI. Deze beschuldigingen zijn echter ongefundeerd en hebben de relaties tussen Venezuela en Spanje verder onder druk gezet.
De Spaanse premier Pedro Sánchez bezocht China om de markt van elektrische wagens te bespreken en pleit voor herziening van commerciële relaties. Hij waarschuwt tegen een commerciële oorlog en reageert op Chinese sancties tegen de Spaanse varkensvleessector.
De voormalige presidentskandidaat en vertegenwoordiger van de grootste oppositiecoalitie in Venezuela, Edmundo González, is zondag samen met zijn vrouw aangekomen in Spanje om asiel aan te vragen. De afgelopen weken verbleef de "gezochte" politicus in de Nederlandse en Spaanse ambassades in Caracas.
De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op een partijcongres gesuggereerd om een federale staatsstructuur in te voeren, vergelijkbaar met dat van Canada en Duitsland. De overgang zal niet eenvoudig zijn, maar biedt de mogelijkheid voor meer autonomie en een eerlijker financieel systeem voor de regio's.
Mateo, een 11-jarige jongen, werd neergestoken door een 20-jarige Spaanse stadsgenoot in Toledo. Extremistische groepen gebruikten dit incident om fake news te verspreiden en immigranten zonder bewijs als daders aan te wijzen om haat te zaaien.
De politieke situatie in Catalonië is gespannen door de vreemde terugkeer van Carles Puigdemont. Ondanks de spanning stemde het regionale parlement voor Salvador Illa's premierschap, waardoor de regio voor het eerst in 14 jaar weer een socialistische regering heeft.
De Catalaanse politieke partijen PSC en ERC hebben afgesproken dat Salvador Illa de nieuwe regionale premier zal worden. Dit betekent dat de Catalaanse overheid een nieuw economisch model zal krijgen en alle belastingen zal innen. Andere autonome regio's zijn hier niet blij mee.
De Spaanse regering heeft een klacht ingediend tegen rechter Juan Carlos Peinado wegens rechterlijk wangedrag, nadat hij een getuigenverklaring had afgenomen van de Spaanse premier innde zaakntegen zijn echtgenote. Critici vinden dat de rechter zijn bevoegdheden heeft overschreden en dat hij moet worden gecorrigeerd.
De Belgische justitie heeft het beslag op Spanje verhoogd tot 80 miljoen euro als onderdeel van een langlopend geschil over hernieuwbare energie-investeringen, ontstaan in de vorige regering toen Mariano Rajoy vanwege bezuinigingen waardoor internationale investeringsgeschillen ontstonden.
Premier Pedro Sánchez moet getuigen in een onderzoek naar zijn vrouw, Begoña Gómez, op verzoek van de extreemrechtse partij Vox. De rechter zal op 30 juli 2024 naar de ambtswoning Moncloa gaan. Het onderzoek betreft mogelijke misdaden van beïnvloeding, zonder specifieke gevolgen.
De recente beslissing van de extreemrechtse partij Vox om de coalitieregeringen in vijf Spaanse regio's te verlaten markeert een keerpunt in de politieke dynamiek van het land. De onenigheid over de opvang van minderjarige migranten heeft geleid tot een breuk met de Partido Popular (PP).
De Amnestiewet is een controversieel en belangrijk onderwerp in de Spaanse politiek en samenleving. De wet beoogt de normalisatie in Catalonië te bevorderen, maar roept ook veel vragen op over de juridische haalbaarheid en de concrete gevolgen voor de betrokkenen, met name Carles Puigdemont.
De verrassende impact van 'Se Acabó la Fiesta' op de Europese verkiezingen benadrukt de groeiende roep om verandering in de Spaanse politiek. Alvise Pérez Fernández heeft met zijn confronterende boodschap en onconventionele campagnemethoden de gevestigde Spaanse partijen uitgedaagd. 
De Europese verkiezingen van 2024 markeren een opmerkelijke verschuiving naar rechts in de Europese politieke arena. Terwijl de rechtse partijen grote overwinningen hebben geboekt, hebben de linkse partijen terrein verloren, al blijft het verschil tussen de linkse PSOE en rechtse PP klein in Spanje.
Bij de Europese verkiezingen op 9 juni 2024 behaalde in Spanje de PP de meeste stemmen in Spanje, met 34% en 22 zetels, gevolgd door PSOE met 30% en 20 zetels. Vox kreeg 9,6% van de stemmen en 6 zetels. De opkomst daalde echter enorm, met 11,5% naar 49,2% wat 17,5 miljoen mensen zijn, 5 miljoen minder.
Sinds 1985 heeft Spanje negen keer aan EU-verkiezingen deelgenomen. PSOE en PP wonnen elk vier keer. In 2019 won PSOE met 20 zetels, mede dankzij Josep Borrell. Opkomst van nieuwe partijen zoals Podemos en Vox veranderde het politieke landschap drastisch.
De beslissing van Spanje om zich aan te sluiten bij de rechtszaak tegen Israël voor schendingen van het Genocideverdrag markeert een keerpunt in de inspanningen van de internationale gemeenschap om vrede en rechtvaardigheid in de Palestijns-Israëlische kwestie te realiseren.