Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Alles over het motor- en scooter rijden in Spanje

MADRID – Je kunt er in Spanje bijna niet omheen en ziet ze overal, motors en vooral scooters, ofwel “ciclomotores y motos”. Scooters zijn vaak de beste en makkelijkste manier om in een drukke stad of toeristenplaats te rijden, niet alleen vanwege het feit dat je langs stilstaande auto’s kunt rijden (iets wat niet altijd mag) en opstoppingen kunt vermijden maar ook omdat het makkelijker en bovendien gratis parkeren is. Maar wat kun je wel en mag je niet in Spanje.

In 2009 werd er een nieuwe wet geïntroduceerd, de “Nuevo Reglamento General de Conductores” om zo de Spaanse regels meer aan te passen aan de Europese regels. Deze aanpassingen gelden met name voor de motor- en scooterrijders in Spanje waarbij onder andere een nieuw rijbewijs AM geïntroduceerd werd voor scooters met een gemiddelde potentie (media potencia) en een nieuwe minimumleeftijd om een scooter (ciclomotor) te mogen rijden.

In Spanje wordt in de meeste gevallen gesproken over scooters als men verwijst naar bromfietsen (ciclomotores). Scooters zijn onder te verdelen in 50cc, 125cc, 250cc en 500cc en meer cilinderinhoud waarvoor verschillende rijbewijzen en regels gelden in Spanje. In alle gevallen dient men een helm te dragen, dienen de scooters naar de ITV (de APK keuring) te gaan en dient men zich logischerwijze aan de regels en wetten te houden.

Scooters 50cc

Met het nieuwe verkeersreglement werd er een nieuw rijbewijs (Permiso de Conducir AM) geïntroduceerd voor scooters met een potentie tot 50cc cilinderinhoud. De minimumleeftijd om dit rijbewijs te krijgen is 15 jaar, een jaar ouder dan de 14 jaar die daarvoor van kracht was. In het geval van Nederland en België geldt een minimumleeftijd van 16 jaar voor bromfietsen waarmee men niet harder mag rijden dan 45 km/h. Ook in Spanje mogen deze scooters niet harder dan 45 km/h al wordt er ook vaak gesproken over 49 km/h en 49cc scooters. Net zoals in Nederland en België mogen jongeren pas vanaf 18 jaar een persoon achterop vervoeren. Brommobielen tot 25 km/h bestaan niet in Spanje maar de bestuurders hiervan hebben wel een AM rijbewijs nodig.

Scooters 125cc

Scooters met een potentie van 125cc worden veel gezien in Spanje omdat ze sneller gaan dan een 50cc en omdat men in Spanje met een autorijbewijs B deze scooters mag rijden, dit in tegenstelling tot Nederland en België. Toch is het ook al mogelijk vanaf 16 jaar een 125cc scooter te rijden mits men een A1 rijbewijs haalt. Dat wil niet zeggen dat jongeren tussen de 16 en 18 jaar ook auto’s mogen rijden want dat mag pas vanaf 18 jaar en met een rijbewijs B.

Scooters/motoren 125cc tot 500cc

Om scooters of motoren te kunnen rijden met een potentie tussen de 125cc en 500cc dient men minimaal 18 jaar oud te zijn en een A2 rijbewijs te hebben. Hier geldt dus dat een normaal autorijbewijs B alleen niet voldoende is en men een speciaal motor rijbewijs dient te halen. Iemand die vanaf 16 jaar al een A1 rijbewijs in bezit heeft en aan speciale voorwaarden voldoet kan automatisch een A2 rijbewijs krijgen.

Scooters/motoren 500cc en meer

Voor scooters/motoren met een 500cc of meer cilinderinhoud heeft men in Spanje een rijbewijs A nodig en dient men minimaal 20 jaar te zijn. Daarnaast is het verplicht om gedurende minimaal twee jaar het A2 rijbewijs gehad te hebben (maar ook het A1 rijbewijs is geldig).

Brommobiel

De brommobielen met een blauw kenteken bestaan niet in Spanje en worden gezien als een normale bromfiets/scooter. Het gaat om bromscooters, snorscooters of snorfietsen die niet harder gaan dan 25 km/h en waarbij de bestuurder in Nederland geen helm nodig heeft (behalve in België waar een helm wel verplicht is).

Dat houdt dus in dat als een Nederlander zonder helm te dragen met een brommobiel in Spanje op straat of op het fietspad rijdt, hij/zij door de politie aangesproken kan worden en ook bekeurd mag worden, tenzij aangegeven staat dat men met een brommobiel wél op het fietspad mag, iets wat niet veel zal voorkomen aangezien de brommobiel in Spanje niet bestaat.

Voor het rijden van een brommobiel in Spanje heb je een speciaal bromfiets rijbewijs (AM) nodig en moet je dus een helm dragen. Nederlandse/Belgische brommobielen dienen altijd voorzien te zijn van een NL- en B-sticker. Het rijbewijs en helm gelden voor iedereen, dus ook voor Nederlanders en Belgen die dat in eigen land niet zo gewend zijn.

Regels in het verkeer

Over het algemeen gelden dezelfde verkeersregels dan voor de auto’s in Spanje. Er zijn enkele uitzonderingen zoals dat scooters en brommobielen die niet harder kunnen/mogen dan 45 km/h niet op de autowegen en autosnelwegen mogen rijden. Op wegen waar geen voorzieningen zijn voor langzaam rijdend verkeer mag men gebruik maken van de vluchtstrook. Is die niet aanwezig dan mag de normale rijbaan worden gebruikt.

Voor het rijden van een motor en scooter geldt:

 • Met helm op rijden (bestuurder en passagier).
 • Overdag dimlicht voeren.
 • Personen jonger dan 12 jaar mogen niet achterop de scooter/motor. Alleen ouders, voogden en gemachtigde personen mogen kinderen tussen de 7 en 11 jaar op de motor/scooter vervoeren.
 • Men dient een of twee (afhankelijk van het aantal personen op de motor/scooter) reflecterende veiligheidshesjes te dragen bij pech.

Zijn we iets vergeten? Hebben we iets verkeerd omschreven? Laat het ons dan weten met eventueel een link naar een bron waar meer informatie vandaan te halen is. Zo krijgen we een goed en correct overzicht van het rijden met motoren en scooters in Spanje 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 35 reacties
 1. Veel mensen vergeten dat je met een Nederlands B-rijbewijs geen 125 cc motor in Spanje mag rijden. Het Nederlandse rijbewijs is daarvoor niet geldig

 2. Is een Belgisch rijbewijs voor een motor (+ 500 cc ) geldig in Spanje en wat als je gemigreerd naar Spanje en je wil motor rijden? Kan je dan je Belgisch rijbewijs omzetten naar een Spaans?

  1. het is verplicht om je rijbewijs om te zetten naar spaans rijbewijs je moet dit doen binnen de twee jaar van je residentie in spanje

 3. brommobielen bestaan wel in Spanje. Ik woon in een dorp in Cataluña en daar zie je ze regelmatig. Er is zelfs een dealer voor.

 4. Ik heb een vraag, in heb mijn rijbewijs niet meer. gekregen omdat in medicijnen en een zuurstof apparaat heb ,wil.zo’n bromautootje wil kopen,Maar…. Ik heb nog nooit op een bromfiets gezeten dus kan dan niet aan een bromfiets licentie komen .vriendelijke groet Lydia

  1. Hhhmm moeilijk. Daar hebben wij ook geen antwoord op helaad. Wellicht het beste om bij het regionale DGT kantoor informatie in te wissen of dit te vragen aan een gestor, iemand die administratieve rompslomp oplost

 5. Ik heb een vraag, in heb mijn rijbewijs niet meer. Gekregen omdat in medicijnen en een zuurstof apparaat heb ,wil.zo’n bromautootje wil open,Maar…. Ik heb nog nooit op end bromides gezeten dus kan dan niet aan een bromfiets licentie komen .vriendelijke groet Lydia

 6. Ik veronderstel dat het Belgisch rijbewijs volledig in Spanje geldig is. Voor oudere mensen, we kregen allen een rijbewijs, waarop automatisch A van kracht was, dus voor alle motorfietsen, staat geen beperking bij. Ook mogen wij met een aanhangwagen rijden, zelfs als het totale gewicht boven de 3500 kg ligt. Voor de jongeren is dit niet meer van toepassing in België.

   1. Behalve je resident bent, dan had je het Belgisch rijbewijs binnen 6 maanden moeten omruilen voor een Spaans rijbewijs. Zo niet dan heb je géén geldig rijbewijs!

    1. Maar gedeeltelijk waar!
     Is Spanje is het verplicht als resident een rijbewijs te hebben met een geldigheidsdatum.
     Als je een nieuw Belgisch rijbewijs hebt (type bankkaart) met geldigheidsdatum kan je dat blijven gebruiken tot de geldigheid verstreken is.
     Als je een oud Belgisch rijbewijs hebt (type roze kaart met gaatjes) zonder geldigheidsdatum
     moet je het vervangen.
     Als je nog geen resident bent kan je je oude rijbewijs in België inruilen voor een nieuw.
     Dan worden alle lagere categorieën onder B plus de categorie BE (aanhangwagen) mee aangeduid op het nieuwe rijbewijs.
     Dit kost je nog geen 50 Euro. Handig voor mensen die Spaans resident willen worden,
     maar al hun paperassenwerk door een gestor moeten laten doen. Een rijbewijs in Spanje omzetten via een gestor kost je al gauw 150 à 200 Euro.

 7. Waar een hoe mag je parkeren met een 125 cc , ik ben een keer weggesleept omdat ik de scooter op de stoep had geparkeerd.
  Mag je tussen de geparkeerde auto’s staan?

  1. Waar wij verblijven in Spanje zijn speciale parkeerplaatsen voor scooters en motors.
   Denk dat die regel overal in Spanje is.

  1. Plaatsen we volgende week. In principe gelden dezelfde regels behalve wanneer de fiets 500 watt of meer motervermogen heeft, dan wordt de fiets gezien als bromfiets

  1. Een 18-jarige mag NIET op een 125cc motor rijden. Hij moet eerst 3 jaar zijn B rijbewijs hebben voordat hij op de motor mag stappen. De minimum leeftijd is 21 jaar en je moet 3 jaar in bezit zijn van je rijbewijs B. Dus als je je rijbewijs haalt met 20 jaar mag je pas met 23 jaar een motor besturen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!