skip to Main Content
Pensioenleeftijd in Spanje gestegen naar 65 jaar en 8 maanden
123rf

Pensioenleeftijd in Spanje gestegen naar 65 jaar en 8 maanden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Om gebruik te kunnen maken van een volledig pensioen dient een werknemer in 2019 tenminste 65 jaar en 8 maanden oud te zijn. Zoals afgesproken wat betreft de nieuwe pensioenleeftijden, lopen de pensioenleeftijden vanaf 2013 tot aan 2027 geleidelijk op van 65 jaar naar 67 jaar. Het minimumpensioen wat iemand met een partner kan krijgen in Spanje is vastgelegd tussen de 8.386 en 11.701 euro in 2019.

Inwoners die hun leven lang gewerkt hebben en recht willen hebben op 100% van hun pensioen dienen met werk te stoppen op een leeftijd van 65 jaar en 8 maanden. Dat geldt dan voor die medewerkers die niet 36 jaar en 9 maanden gewerkt hebben. Deze leeftijd komt overeen met de verschuiving van de pensioenleeftijd van 65 jaar in 2011 naar 67 jaar in 2027 waarbij er elk jaar een maand of twee maanden bij komen.

Alle inwoners die sinds 1948 zijn geboren hebben te maken met deze progressieve stijging van de pensioenleeftijd terwijl die werkers die in 1960 en daarna zijn geboren niet met pensioen kunnen voor hun 67e, tenzij men tenminste 38 jaar en 6 maanden elke maand een bijdrage heeft afgedragen aan de sociale dienst.

Leeftijden

Met de geleidelijke stijging werd begonnen in het jaar 2013 waarbij men in dat eerste jaar een pensioenleeftijd had van 65 jaar en 1 maand om recht te hebben op het volledige pensioen. In 2014 was dat 65 jaar en 2 maanden, in 2015 werd dat 65 jaar en 3 maanden, in 2016 was dat 65 jaar en 4 maanden, in 2017 was dat 65 jaar en 5 maanden, in 2018 wordt dat 65 jaar en 6 maanden.

In 2019 wordt de pensioenleeftijd 65 jaar en 8 maanden gevolgd door 65 jaar en 10 maanden in 2020, 66 jaar in 2021 en 66 jaar en 2 maanden in 2022, 66 jaar en 4 maanden in 2023, 66 jaar en 6 maanden in 2024, 66 jaar en 8 maanden in 2025 en 66 jaar en 10 maanden in 2026. Vanaf het jaar 2027 dient men tenminste 67 jaar oud te zijn.

Uitkeringen

Gepensioneerden krijgen een minimumuitkering 11.701 euro in 2019 nadat deze na de vele protesten in Spanje verhoogd wordt met 1,6%. Het gaat hier dan om iemand die een pensioen krijgt waar ook de partner van afhankelijk is (con cónyugue). Is dit niet het geval dan is het minimumbedrag bij een pensioengerechtigde leeftijd 9.000,60 euro.

In geval van ernstige invaliditeit (gran invalidez) is de minimumuitkering voor 65-plussers 17.551,80 euro voor gepensioneerden met een partner. Diegene die geen partner hebben worden gezien als een eenpersoonshuishouding en krijgen een minimumpensioen van 13.501,60 euro.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. dus als niet spanjaard (extrajeros ) hier gewerkt en betaald als zelfstandige , ongeveer 12 jaar ,heeft dan geen recht op een pensioen uikering hier in spanje ???

 2. Die oplossing ligt voor de hand: langer maar minder (uren) werken tegen een evenredig lager loon, de consumptieprijzen verlagen om het leefbaar te houden en vooral met minder tevreden zijn. Aan de steeds terugkerende vraag naar hogere lonen en uitkeringen enerzijds, en minder prestaties anderzijds kan niet eeuwig worden voldaan. Ook het voortdurend streven naar steeds meer luxe heeft zijn grenzen bereikt. Zeventig vette jaren zijn voorbij, komen er nu zeventig magere ? Erg zou ik het niet vinden. Minder welstand leidt niet noodzakelijk tot minder geluk. Ik weet waarover ik spreek.

 3. In Spanje zijn ze dus net zo gek als in Nederland. Door automatisering komt er steeds minder werk en dan wordt door deze maatregel het arbeidspotentieel verhoogd. Het wordt hoog tijd voor andere oplossingen.

  1. Nee in Nederland zijn ze het gekst van heel Europa. 2019 66 jaar en 4 maanden. In 2022 67 jaar en 3 maanden. Nergens anders in Europa zo snel. Allemaal te danken aan Pechtold

   1. even een vraag u zegt 66 jaar en 4 maanden maar de pensioen dienst zegt dat ik 8 maanden moet wchten waar zit het veschik dan

  2. Automatisering heeft nog nooit banen gekost in het algemeen. Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw zijn hele bedrijfstakken (auto industrie, scheepsbouw, landbouw bijvoorbeeld) zwaar geautomatiseerd en toch werken er in die bedrijfstakken nu meer mensen dan toen…
   Wat banen kosten zijn landen waar de lonen veel lager zijn zodat arbeidsintensieve bedrijfstakken daarnaar toe verhuizen. De textiel is een mooi voorbeeld. En dit is weer een gevolg van dat wij hier in het Westen ons welvaartsniveau maar slecht willen delen met de derde wereld waardoor mensen daar nog voor een prikkie moeten werken.
   Nee, alleen door automatisering kunnen we de beste producten blijven maken en er nog geld aan verdienen ook. We zijn niet voor niets één van de rijkste landen ter wereld….

   En dat allemaal dankzij politici als Rutten en Pechtold..
   Mensen die lopen te zeiken moeten eens realiseren dat wij Nederlanders en Belgen op wereldschaal gezien gewoon tot de top 5 van rijkste bewoners van deze aardkloot behoren. Wees eens tevreden in plaats van altijd maar egoistisch negatief te zijn….

   1. als de nederlanders de rijkste mensen zijn moet je eens vertellen waarom waarom ik maar 639 euro aow krijg en dan nog moet wachten tot bijna 67 jaar
    don juan

    1. Inderdaad, gewoon schandalig en outdated daar in NL.
     Die pot is bovendien giga-groot.
     Mits je gewerkt hebt, zijn de staatspensioenen in de (arme ?) zuid-EU landen veel beter.

    1. Rob, mijn Vlaamse vrienden hebben riante pensioenen, ze kunnen zich alles permitteren, lijkt me.
     Kun jij een vergelijk met NL sourcen ?

     1. nou laat dat riante maar weg van ons belgen want zo groot is ons pensioen echt niet en ze lopen inderdaad jaren achter met alles zal er verder maar niet op ingaan want nu al terug beroerd van de hele situatis

      don juan

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken