Van Spaanse peseta naar de euro 20 jaar geleden

Van Spaanse peseta naar de euro 20 jaar geleden
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Sinds 1 januari 2019 bestaat de Euro precies 20 jaar. In 1992 werd in Maastricht besloten dat er een Europese muntsoort zou komen die sinds 4 januari 1999 bij de koersen van aandelen, obligaties en opties aan de beurs in euro’s als officiële muntsoort wordt weergegeven. Er moest echter tot 1 januari 2002 gewacht worden voordat men ook in Spanje moest overschakelen naar de nieuwe Europese muntsoort en langzaamaan afscheid moest nemen van de peseta.

Op 31 december 1998 werden de onderlinge wisselkoersen tussen de euro en de valuta van de toen elf deelnemende landen definitief vastgelegd. Sinds 1 januari 1999 is de euro een officieel feit. Vanaf die datum waren de nationale bankbiljetten en munten van de landen die de euro hadden aanvaard nog slechts verschijningsvormen van de euro. De euro vertegenwoordigde toen al overal dezelfde waarde.

Per 1 januari 2002 zijn de euromunten en eurobiljetten in gebruik gekomen en werd de euro het wettige betaalmiddel in twaalf (op 1 januari 2001 voegde zich Griekenland als twaalfde land bij de eurogroep) EU-landen.

Anno 2019 is de euro het wettige betaalmiddel in de volgende landen: Andorra, België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, (Kosovo), Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, (Montenegro), Nederland, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje en Vaticaanstad.

Waarde

2,203 Nederlandse guldens (NLG) zijn equivalent aan 1 euro. 40,3399 Belgische franken (BEF) zijn equivalent aan 1 euro. 166,386 Spaanse peseta’s (ESP) zijn equivalent met 1 euro.

Euroteken

Het euroteken ofwel “símbolo del euro” (€) is het valutateken voor de euromunt. Het is geïnspireerd door de Griekse letter epsilon en verwijst naar de eerste letter van het woord Europa. De plaatsing van valutateken is altijd taalgebonden en spellingsgebonden.

In het Nederlands staat het valutateken vóór het bedrag: € 2,00. Tussen teken en bedrag moet een spatie staan.

In Spanje staat het valutateken echter achter het bedrag: 2,00 €. Net zoals in het Nederlands moet er tussen het bedrag en teken een spatie staan.

Peseta

De euro verving in Spanje (en Andorra) de nationale muntsoort Peseta die in 1869 werd ingevoerd. Het woord peseta stamt af van het Catalaanse pesseta en betekent ‘deeltje’ of ‘stukje’.

De peseta had munten van de volgende waardes: 1, 5, 10, 25 (met en zonder gat in het midden), 50, 100, 200, 500 en 200. De 5, 25, 50, 100 en 500 peseta munten werden het frequentst gebruikt.

Daarnaast waren er 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 biljetten. Deze hadden na de invoering de waarden in euro’s van respectievelijk 6,01€, 12,02€, 30,05€ en 60,10€.

Het was voor de Spanjaarden en lastige omschakeling omdat men van duizenden en tienduizenden peseta’s om moest schakelen naar de wat cijfers betreft minder euro’s. Weliswaar kon men tot 27 januari 2002 nog gebruik maken van de peseta’s waarna de euro als enige betaalmiddel werd gezien in de landen van de eurogroep, de bedragen bleven nog lange tijd in winkels, supermarkten en op de prijskaartjes van auto’s en woningen naast de euro’s ook in peseta’s staan.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
13 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Jongens, jongens, als ik sommigen begrijp gaan ze blijkbaar zelfs nog liever terug naar de ruilhandel uit de préhistorie dan de Euro te accepteren of te waarderen …
Ik weet één zaak, nu ik sinds enkele jaren een woning heb in Spanje (niet resident), ben ik zeer blij dat ik over de Euro beschik. Zie de Britten maar sukkelen met hun wisselkoersen. Door de “slimmerikken” die pro Brexit waren zien de Britse gepensioneerden in Spanje hun inkomen bovendien continu zakken door de steeds dalende waarde van het £ t.o.v. de €.

De gulden, net zoals de overige terzijde gezette valuta, bestaat nog tot 2032. tijd genoeg dus om terug te keren. Maarja in de EU is geen “terug”, kijk maar naar Brexit…you can checkout anytime, but you can never leave…. En als er een groep is die niet terug durft naar de gulden, is dat de middenstand, in het bijzondere de horeca…geen rechtgeaarde nederlander gaat Fl.5,20 betalen voor een bekertje slappe koffie op het strand…

Beste Anoniem,
U leest iets wat ik niet geschreven heb, namelijk dat u een zeikerd zou zijn. Wél vind ik het gebral!
Ik ben er van overtuigd dat de euro ook vele lezers van deze nieuwssite juist veel goeds heeft gebracht. Huizen in Nederland zijn in de begin jaren van de euro voor aardige prijzen verkocht. Hierdoor kunnen toch redelijk wat pensionada een beetje ruimer genieten onder de heerlijke Spaanse zon!

Want komma geneuk (excuse my French ) ik dacht dacht eindelijk een forum te vinden zonder gezanik en gefrustreerde mensen, niet dus.

Dit is een nieuws site en geen forum, en iemand die de waarheid bralt is geen zeikerd. De Euro heeft meer pijn gedaan dan goed en zal het nooit goed gaan doen deze is uitgevonden door de rijke lobby om de zakken over de rug van de burgers sneller te kunnen vullen.

De euro is juist een zegen voor Europa . Er waren in de crisis ongetwijfeld landen omgevallen zonder de euro. Ook er is sprake van enorme prijsstabiliteit . Nooit meer terug naar de oude valuta!

Wat een standaard gebral weer zeg.

Met de invoer van de euro is de verarming van het volk begonnen.Liever vandaag dan morgen stoppen met die euro.

Sinds de invoering van de Euro zijn we met zijn allen weer behoorlijk wat rijker geworden. Prijs stijgingen hadden zonder de Euro nog veel hoger kunnen uitvallen. Door het wegvallen van wisselkoersen en het gebruik van diverse munteenheden is het zaken doen veel makkelijke geworden waardoor consumenten prijzen voor vele producten relatief lager zijn geworden.
Al die azijn pissers die denken dat door de Euro het leven duurder is geworden hebben geen enkel benul van dit soort zaken. Het is gewoon stemming makerij van grote monden zonder gebruik van de hersenpan….

Toch is de Euro een negatieve verandering geweest, de prijzen zijn door de Euro veel sneller gaan stijgen en dat doet het nog steeds. Beter iedereen zijn eigen munt weer terug.

Pffff……
Ik had ook liever de kuilen van vroeger in de weg dan de drempels van nu……..

Totale lulkoek

Als reactie op anoniem.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.