2021 is het jaar van hoop en hopelijk de oude normaliteit in Spanje

2021 is het jaar van hoop en hopelijk de oude normaliteit in Spanje
Beeld: Freepik

2021 is het jaar van hoop en hopelijk de oude normaliteit in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elke regionale premier van de 17 autonome regio’s in Spanje en daarnaast de premier van heel Spanje hebben voor Oud & Nieuw hun traditionele nieuwjaarswens op de televisie uitgesproken. En ondanks de kleine verschillen was het meest gehoorde woord ‘esperanza’ wat ‘hoop’ betekent. Hoop op een beter jaar, hoop vanwege het corona-vaccin en hoop op de eventuele terugkeer naar de ‘vieja normalidad’ ofwel de ‘oude normaliteit’ of het oude normaal.

2020 kan met recht een ‘annus horribilis’ genoemd worden maar met het afsluiten van een decennium begint ook de hoop op 10 betere jaren met om te beginnen 2021. De corona-crisis en de wereldwijde pandemie heeft hard toegeslagen in Spanje.

Dat is natuurlijk als eerste te merken in het aantal geïnfecteerde personen dat op 31 december steeg naar 1.928.265 personen sinds de aanvang van de crisis wat dus betekent dat de 2 miljoen personen in januari 2021 bereikt zal worden.

Maar erger nog is het aantal corona-doden, volgens de officiële cijfers (en bevestigd door middel van een PCR-test) zijn er 50.837 personen overleden met of als gevolg van COVID-19. Maar het werkelijke aantal corona-doden zal veel hoger zijn en er wordt gesproken over cijfers tussen de 70.000 en 80.000 sterfgevallen. 

Het ergste zijn de ouderen die in bejaardencentra zijn overleden waarbij men spreekt over meer dan 25.000 corona-doden. Ouderen die op veel plaatsen aan hun lot zijn overgelaten en die zonder afscheid van hun kinderen en kleinkinderen moederziel zijn overleden. 

En dat allemaal terwijl de politici maar door blijven kletsen en erger nog schelden tegen elkaar terwijl men in een pandemie juist samen moet werken om eenheid te tonen en om samen, ondanks de politieke verschillen, te vechten tegen het coronavirus. Als de politici en de verschillende politieke partijen al niet samen door één deur kunnen, hoe kunnen diezelfde politici dan vragen aan de inwoners van Spanje om samen te strijden tegen het virus. Dit jaar meer dan andere jaren heeft de politiek in Spanje zich van de slechtste kant laten zien.

Toen in Spanje op 21 juni 2020 de noodtoestand eindige en het land in de zogenaamde ‘nueva normalidad’ terecht kwam, was er hoop en maakte men min of meer voorzichtig bekend dat er een einde was gekomen aan de corona-crisis. Dat laatste bleek natuurlijk niet correct te zijn en na de zomer begon het aantal besmettingsgevallen schrikbarend snel te stijgen gevolgd door de corona-doden en opnieuw overvolle ziekenhuizen.

Spanje was na een te relaxte zomer in de zogenaamde tweede corona-golf beland met meer besmettingsgevallen en meer sterfgevallen dan in de eerste golf. De ziekenhuizen hadden het echter minder druk en over het algemeen was en is men beter voorbereid. Maar met de Black Friday, de Kerstdagen en de jaarwisseling achter de rug kan men bijna met zekerheid zeggen dat de derde corona-golf hard in januari zal beginnen.

Januari is echter ook de maand dat men op grotere schaal begint met het toedienen van het corona-vaccin en dat zorgt voor ‘esperanza’. Hoop dat met een vaccinatie men over enkele maanden weer van de ‘vieja normalidad’ kan genieten zoals het omhelzen, zoenen en kussen, bezoeken van opa en oma of ouders, het reizen in en naar Spanje, het normaal eten van die heerlijke tapas, gezellig pica pica de hapjes delen bij een chiringuito.

2021 wordt hopelijk ook het jaar dat de bars en restaurants weer volledig open kunnen gaan, dat men weer naar de musea en theaters kan gaan en dat het toerisme weer op gang komt om zo duizenden banen te redden. Maar 2021 moet ook het jaar worden dat we zonder mondkapje de straat op kunnen, dat de anderhalve- of twee meter komt te vervallen en dat de handgels in het medicijnkastje geplaatst kunnen worden.

Allemaal wensen die hopelijk in 2021 uit zullen komen, een jaar van hoop en hopelijk weer de oude normaliteit waarbij de anderhalvemetersamenleving een dichtbijelkaarsamenleving kan worden en waar we hoeplijk weer meer dan slechts één knuffelcontact kunnen hebben.  Hoop jij dat ook? … laten we het Spaanse woord ‘esperanza‘ alvast tot het woord van het jaar 2021 verklaren!

Ga naar de inhoud