Spaanse Middellandse Zeekust eindigt 2021 met mist en start 2022 met ‘niebla’

Spaanse Middellandse Zeekust eindigt 2021 met mist en start 2022 met ‘niebla’
Beeld: @cocinasolarrene / twitter

Spaanse Middellandse Zeekust eindigt 2021 met mist en start 2022 met ‘niebla’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op meerdere plaatsen in de Valencia regio, Catalonië, Andalusië en de Balearen eilanden hebben de inwoners en bezoekers al dagen te maken met mist. Dat gebeurde al op 29 en 30 december in de Valencia regio en Andalusië en op 31 december op de Balearen eilanden en in Catalonië waar drie verkeersdeelnemers zijn overleden bij een botsing tussen 20 voertuigen op een snelweg in Lleida.

2021 is langs de Middellandse Zeekust geëindigd met mist terwijl 2022 ook begonnen is met ‘niebla’ of ‘bruma’. Op 30 december werden diverse plaatsen in de Valencia regio zoals Benidorm al verrast door een dikke laag mist. Met name in de kustplaats met de wolkenkrabbers was dat een spectaculair gezicht. Hier noemt men de mist ook wel ‘boira’ in het Valenciaans. Maar de ‘niebla’ was ook op andere plaatsen te merken aan de Costa Blanca en in de Valencia regio. 

Ook in Andalusië aan de Costa del Sol en in de provincie Málaga hadden inwoners en bezoekers te maken met de mist die daar ‘taro’ genoemd wordt. Deze vindt meestal plaats in de zomer maar kan ook in de winter voor overlast zorgen, zoals het einde van 2021 het geval was.

Op 31 december verplaatste de mist zich ook naar de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera waar ook mooie foto’s gemaakt werden en waar het zicht op veel plaatsen niet meer was dan 200 meter. De haven van Ciutadella op Menorca moest gesloten worden en er werden op de Balearen ook enkele vluchten ertaagd of geannuleerd vanwege de mist bij vliegvelden.

In Catalonië vond door de dichte mist een kettingbotsing plaats op de AP-2 snelweg ter hoogte van Lleida waar 20 voertuigen op elkaar botsten en waar helaas drie personen, een echtpaar met minderjarige dochter, overleden. Dit deel van de snelweg heeft vaker te maken met mist en de politie onderzoekt dan ook af waarom de anti-mist signalering niet werd geactiveerd.

Op meerdere plaatsen Catalonië werd het jaar afgesloten met mist en vroege vogels werden op nieuwjaarsdag ook wakker met ‘niebla’ (en misschien een kater). Zo was de mist te merken aan de Costa Dorada (Tarragona), Barcelona en Costa Brava (Girona).

Mist (of zeemist) komt op boven zee en daarna land wanneer koude lucht over relatief warm zeewater stroomt of wanneer warme lucht in aanraking komt met een koude zee. Bij deze mist is dat laatste het geval aangezien deze dagen hoge temperaturen gemeten worden van 25 graden en meer of minder terwijl het zeewater veel kouder is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.