Search
menu
Search

Wat te doen met de overgebleven geluksdruiven in Spanje

Wat te doen met de overgebleven nieuwjaars druiven in Spanje
Beeld: via canva.com

Wat te doen met de overgebleven geluksdruiven in Spanje

Op elke klokslag om middernacht 31 december is het traditie om in Spanje druiven te eten. Dat kan een heel karwei zijn en veel mensen slagen er dan ook niet in (wat in feite betekent dat men pech zal hebben in het nieuwe jaar). Maar wat doe je met de druiven die na de jaarwisseling over zijn? Weggooien is zonde en overbodig met deze tips.

Veel Spanjaarden kopen in de supermarkten pakketjes met daarin de ready-to-eat druiven die men traditiegetrouw met oud en nieuw naar binnen werkt op elke klokslag. Maar er zijn ook heel veel inwoners van Spanje die trossen druiven op tafel zetten en deze verdelen in setjes van 12 per persoon. 

Maar wat doe je met de druiven die na oud op nieuw over zijn, want weggooien is zonde. Daarom is de smartphone app Too Good To Go een actie gestart genaamd #UvasChallenge, een uitdaging met als doel het bewustzijn te vergroten en de verspilling van overgebleven druiven na de oudejaarsavond klokken te voorkomen.  

Het verhaal wil dat men met de traditie van de ‘Las doce uvas de la suerte’ is begonnen omdat er een overschot was aan druiven. Tegenwoordig is dat echter niet meer het geval en dient men de productie zelfs te verhogen om aan de vraag te voldoen. Jaarlijks wordt er tussen de 7000 en 8000 ton aan druiven (uva de mesa) gegeten.

Met de #UvasChallenge wil men tips geven om de overgebleven druiven te gebruiken voor andere doeleinden, zoals de hieronder vermelde.

Druiven invriezen

De overgebleven druiven kunnen gemakkelijk ingevroren worden om ze later te nuttigen, bijvoorbeeld om ijs of koude dranken te maken.

Salade met druiven

Druiven zijn ideaal om in een verfrissende salade te verwerken. Neem daarvoor je favoriete ingrediënten zoals salade, tomaat, ui, tonijn, kip etc. en voeg daar de druiven aan toe.

Smoothie van druiven

Heb je een smoothie maker of een blender dan kun je ook een ‘batido de uvas’ maken. Voor een groene smoothie neem je spinazie, druiven, een banaan en water of melk, lekker fris en fruitig.

Yogurt met druiven

Gewoon lekker en natuurlijk, een bakje yoghurt en daar verse druiven bij doen. Niets verkeerd mee.

Druivenjam

Het is ook mogelijk om van de overgebleven druiven een marmelade of jam te maken. In feite is dat met elk fruit mogelijk en dus ook met druiven.

Druivencake

En wat dacht je van een ‘bizcocho de uvas’ ofwel een druivencake. 

Spruiten met druiven

Op een Nederlandse website vonden we ook een tip om spruitjes met druiven te eten. Het enige wat je nodig hebt, is 400 g witte druiven, 800 g spruiten, zout en nootmuskaat.

Ga naar de inhoud