AVE hogesnelheidstrein Elche-Orihuela-Madrid via Alicante

AVE hogesnelheidstrein Elche-Orihuela-Madrid via Alicante
Beeld: Renfe

AVE hogesnelheidstrein Elche-Orihuela-Madrid via Alicante

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Het ministerie van Transport wil nog dit jaar dat de AVE hogesnelheidstrein verbinding tussen Madrid, Elche en Orihuela een feit wordt. Als het aan het Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana ligt moet deze verbinding vóór de zomer in gebruik worden genomen maar totdat de verbinding met Murcia een realiteit is zullen de treinen via Alicante gaan. Daardoor zal de reis 15 tot 25 minuten langer duren.

Volgens de regionale krant heeft de AVE hogesnelheidstrein verbinding tussen Madrid, Elche en Orihuela een potentieel van 600.00 reizigers per jaar. De proefritten zijn reeds in mei 2019 begonnen wat dus 9 maanden geleden is maar er is nog geen datum over de ingebruikname van deze nieuwe hogesnelheidstrein verbinding tussen de Spaanse hoofdstad Madrid en de Vega Baja regio.

Op dit moment duurt de AVE verbinding tussen Alicante en Madrid 2 uur en 37 minuten met stops in Villena, Albacete en Cuenca en 2 uur en 16 minuten zonder stops. Voor de verbinding met Elche moeten daar 15 minuten bij opgeteld worden en voor de treinreis naar Orihuela zijn dat 25 minuten extra reistijd. In het geval van Elche en Orihuela zal de AVE trein dus een tussenstop maken in Alicante, net zo lang tot de verbinding met Murcia een feit is. 

Een andere bijkomstigheid is dat er op dit moment niet genoeg treinen zijn om een verbinding te garanderen tussen Madrid en Murcia. Terwijl men dus aan het bouwen is aan het spoorwegnetwerk wordt tegelijkertijd gebouwd aan nieuwe treinen. Deze moeten 320 km/uur kunnen rijden en minimaal 400 passagiers kunnen vervoeren. 

Het gedeelte Monforte del Cid-Murcia heeft een lengte van 61,7 kilometer waarvan 46,2 kilometer zijn gelegen in de provincie Alicante en de resterende 15,5 kilometer in Murcia. De sectie is verdeeld in de subsecties Monforte del Cid-Tunnel van Callosa de Segura (33,5 kilometer) en Tunnel van Callosa de Segura-Murcia (28,2 kilometer). De meest unieke infrastructuren zijn de tunnels in Callosa de Segura (2.020 meter), El Murón (1.730 meter), Elche (1.288 meter), La Temerosa (430 meter) en Carrús (371 meter).

De AVE die sinds 17 juni 2013 Alicante verbindt met Madrid is in zes jaar van circulatie erg populair geworden met 1 miljoen passagiers per jaar met een gemiddelde jaarlijkse groei van 4%. In 2013 nam de trein 77% van het transport voor rekening tegenover 23% voor het vliegtuig. Tegenwoordig is de trein goed voor 81,4% van het transport tussen Alicante en Madrid en het vliegtuig voor 19%.

Ga naar de inhoud