AVE hogesnelheidstrein Elche-Orihuela-Madrid via Alicante

AVE hogesnelheidstrein Elche-Orihuela-Madrid via Alicante
Beeld: Renfe
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – Het ministerie van Transport wil nog dit jaar dat de AVE hogesnelheidstrein verbinding tussen Madrid, Elche en Orihuela een feit wordt. Als het aan het Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana ligt moet deze verbinding vóór de zomer in gebruik worden genomen maar totdat de verbinding met Murcia een realiteit is zullen de treinen via Alicante gaan. Daardoor zal de reis 15 tot 25 minuten langer duren.

Volgens de regionale krant heeft de AVE hogesnelheidstrein verbinding tussen Madrid, Elche en Orihuela een potentieel van 600.00 reizigers per jaar. De proefritten zijn reeds in mei 2019 begonnen wat dus 9 maanden geleden is maar er is nog geen datum over de ingebruikname van deze nieuwe hogesnelheidstrein verbinding tussen de Spaanse hoofdstad Madrid en de Vega Baja regio.

Op dit moment duurt de AVE verbinding tussen Alicante en Madrid 2 uur en 37 minuten met stops in Villena, Albacete en Cuenca en 2 uur en 16 minuten zonder stops. Voor de verbinding met Elche moeten daar 15 minuten bij opgeteld worden en voor de treinreis naar Orihuela zijn dat 25 minuten extra reistijd. In het geval van Elche en Orihuela zal de AVE trein dus een tussenstop maken in Alicante, net zo lang tot de verbinding met Murcia een feit is. 

Een andere bijkomstigheid is dat er op dit moment niet genoeg treinen zijn om een verbinding te garanderen tussen Madrid en Murcia. Terwijl men dus aan het bouwen is aan het spoorwegnetwerk wordt tegelijkertijd gebouwd aan nieuwe treinen. Deze moeten 320 km/uur kunnen rijden en minimaal 400 passagiers kunnen vervoeren. 

Het gedeelte Monforte del Cid-Murcia heeft een lengte van 61,7 kilometer waarvan 46,2 kilometer zijn gelegen in de provincie Alicante en de resterende 15,5 kilometer in Murcia. De sectie is verdeeld in de subsecties Monforte del Cid-Tunnel van Callosa de Segura (33,5 kilometer) en Tunnel van Callosa de Segura-Murcia (28,2 kilometer). De meest unieke infrastructuren zijn de tunnels in Callosa de Segura (2.020 meter), El Murón (1.730 meter), Elche (1.288 meter), La Temerosa (430 meter) en Carrús (371 meter).

De AVE die sinds 17 juni 2013 Alicante verbindt met Madrid is in zes jaar van circulatie erg populair geworden met 1 miljoen passagiers per jaar met een gemiddelde jaarlijkse groei van 4%. In 2013 nam de trein 77% van het transport voor rekening tegenover 23% voor het vliegtuig. Tegenwoordig is de trein goed voor 81,4% van het transport tussen Alicante en Madrid en het vliegtuig voor 19%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.