Britse ‘zwaluwen’ dreigen hun huizen op de Canarische Eilanden te verkopen

Britse 'zwaluwen' dreigen hun huizen op de Canarische Eilanden te verkopen
Beeld: 123rf

Britse ‘zwaluwen’ dreigen hun huizen op de Canarische Eilanden te verkopen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Britten die een huis hebben op de Canarische Eilanden ‘dreigen’ hun eigendommen op de eilanden te verkopen als de Europese Unie hen verbiedt om langer dan 90 dagen per zes maanden in Spanje te mogen verblijven. We hebben het hier over ‘zwaluwen’ omdat de Britten op de Canarische Eilanden bekend staan als ‘golondrinas’ omdat ze net zoals deze vogels naar het zuiden emigreren om te overwinteren.

Nu dat het Verenigd Koninkrijk via de Brexit uit de Europese Unie is gestapt beginnen de Britten de gevolgen daarvan te merken. Een van de gevolgen is dat Britten vanaf nu niet langer dan 90 dagen per 6 maanden in Spanje mogen verblijven als ze geen verblijfsvergunning hebben. De meeste Britten hebben dat niet omdat dit nooit nodig was. 

Toen het Verenigd Koninkrijk nog bij de EU hoorde konden de Britten net zoals andere EU-onderdanen 183 dagen achter elkaar in Spanje verblijven maar dat is nu voor hen verminderd tot 90 dagen per zes maanden omdat het Verenigd Koninkrijk als derde land gezien wordt.

Veel Britten denken er nu over na om hun woning te verkopen want als ze daar niet meer zoveel van gebruik kunnen maken hebben ze er niets aan. Het merendeel van de Britse woningbezitters zijn senioren die vaak lange tijd op de warme Canarische Eilanden verblijven.

Volgens de officiële cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) staan er 26.534 Britten ingeschreven op de eilanden. Daarmee zijn de Britten op de 51.256 Italianen na de grootste groep buitenlanders. De meeste Britten staan ingeschreven op Tenerife, de helft van het totaal, gevolgd door Lanzarote en Fuerteventura. 

Maar daarbij gaat het dus alleen om die Britten die officieel ingeschreven staan als ‘empadronados’. Als EU-lidstaat konden de Britten reizen wat ze wilden en waren de Canarische Eilanden de ideale plaats om de koude Britse winters op de warme Canarische Eilanden uit te zitten. Maar die luxe is nu voorbij en daar zijn veel Britse woningbezitters niet blij mee.

Veel Britten begrijpen niet dat ze niet langer van hun eigendom gebruik kunnen maken maar dat zijn de gevolgen van de Brexit. Veel Britten dreigen dus nu om hun woning te verkopen en de lange winters buiten Europa zoals in het Caribisch gebied door te gaan brengen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.