Grote verschillen belasting voor huishoudelijk afval in Spaanse steden

Grote verschillen belasting voor huishoudelijk afval in Spaanse steden
Beeld: Freepik

Grote verschillen belasting voor huishoudelijk afval in Spaanse steden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een onderzoek van de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (Organización de Consumidores y Usuarios of OCU) zijn er grote verschillen in de belasting die de inwoners moeten betalen voor het huishoudelijk afval. Terwijl men in San Sebastian in Baskenland gemiddeld 190 euro per jaar moet betalen is dat minder dan 30 euro in Soria en Alicante.

Volgens de OCU zijn er geen redenen te bedenken waarom de belastingen voor huishoudelijk afval in de ene stad veel hoger zijn dan in de andere stad. Gemeenten sluiten contracten af met vuilnisophaaldiensten en daarbij wordt veel gespeculeerd. Regelmatig komen er corruptieschandalen naar buiten vanwege de afvalophaaldienst.

Maar dat terzijde, de hoogste ‘tasas de basuras’ zijn te vinden in San Sebastian met 194,16 euro gevolgd door Jerez de la Frontera met 174,77 euro, Gerona met 165,20 euro, Barcelona met 156,65 euro, Huelva met 142,71 euro en Granada met 141,72 euro.

De laagste belastingen zijn te vinden in Soria met 27,60 euro gevolgd door Alicante met 27,84 euro, León met 35,60 euro, Melilla met 40 euro, Ávila met 48,55 euro en Palencia met 50,33 euro. Enorme verschillen dus tussen de hoogste en laagste belastingen voor huishoudelijk afval.

Daarbij moet men wel rekening houden met de rekenwijze van de gemeente want ook dat blijkt niet overal hetzelfde te zijn. In de ene gemeente gaat het om een vast bedrag voor alle inwoners terwijl in andere gemeenten gekeken wordt naar de straat of wijk, de grootte of de kadastrale waarde van de woning of het jaarlijkse waterverbruik.

De OCU geeft ook aan dat er slechts vijf steden zijn die het goed afval scheiden en afval verminderen belonen met kortingen op de jaartarieven. Dat gebeurt in heel Spanje alleen in Barcelona, San Sebastian, Gerona, Lerida en La Coruña. 

Er zijn ook steden zoals Badajoz, Las Palmas de Gran Canaria, Madrid, Málaga en Valladolid die geen speciale belasting heffen voor het huishoudelijk afval maar daarbij wordt dat waarschijnlijk verrekend in de onroerend goed belasting ofwel ‘Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI)’.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.