Geld pinnen in het vergeten deel van de provincie Salamanca in de bibliotheekbus

Geld pinnen in het vergeten deel van de provincie Salamanca in de bibliotheekbus
Beeld: Diputación de Salamanca

Geld pinnen in het vergeten deel van de provincie Salamanca in de bibliotheekbus

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SALAMANCA – Net zoals op andere plaatsen in Spanje heeft ook de provincie Salamanca in Castilië en León te maken met een ontvolking met steeds minder inwoners in de gemeenten die in het binnenland liggen. In de provincie Salamanca heeft men een oplossing voor die (vaak oudere) personen die er nog wél wonen en geld willen pinnen. Dat gebeurt namelijk in de bibliotheekbus die het ook mogelijk maakt om boeken te lezen.

Volgens deze krant hebben 365.000 inwoners in de autonome regio Castilië en León geen directe toegang tot een bank of een geldautomaat. Als je daarbij optelt dat 19% van alle inwoners van de regio 70 jaar of ouder is dan kun je wel bedenken dat dit voor veel inwoners een probleem is om zo enig contant geld te hebben om de dagelijkse boodschappen te doen, iets wat met name in het binnenland nog vaak gebeurt met contant geld.

In de provincie Salamanca hebben ze daar in ieder geval een oplossing voor gevonden. Een keer per maand rijdt de ‘bibliobus’ ofwel de bibliotheekbus door de provincie om 130 dorpen te bezoeken. De inwoners kunnen dan niet alleen boeken lenen bij de bibliotheek maar kunnen sinds vorig jaar ook geld pinnen bij de mobiele geldautomaat die in de bus is geïnstalleerd. Deze bus is omgetoverd tot de ‘bibliocajero’ en is voorzien van een geldautomaat (cajero automático) van Prosegur Cash.

De provincie moet voor de geldautomaat jaarlijks 18.000 euro betalen en dus moeten de gebruikers van de geldautomaat ook iets betalen aan commissie, een euro per pintransactie, iets wat de inwoners van deze dorpen daar graag voor over hebben. Inmiddels zijn er drie bibliotheekbussen die voorzien zijn van een geldautomaat en andere bibliobussen moeten volgen om zo nog meer dorpen en inwoners te kunnen bereiken.

Ga naar de inhoud