De Fiesta de la Luz in de Kathedraal van Palma op Mallorca

De Fiesta de la Luz in de Kathedraal van Palma op Mallorca
Beeld: Turisme Illes Balears / Twitter

De Fiesta de la Luz in de Kathedraal van Palma op Mallorca

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Donderdagmorgen 2 februari (2023) zal het druk zijn in de Kathedraal van Palma de Mallorca. Niet dat iedereen voor een kerkmis naar het gebedshuis komt, maar wel voor het ‘Vuit de la Seu’ ofwel ‘Fiesta de la Luz’ wat een lichtshow is die op natuurlijke wijze door de zon gepresenteerd wordt als deze op een bepaalde manier in een van de rozetten schijnt.

Donderdagmorgen 2 februari rond 8.15 uur zal de lichtinval dusdanig zijn dat de reflectie van een van de rozetten onder de andere rozet door de zon geprojecteerd wordt. Dit gebeurt slechts twee keer per jaar, op 11 november (fiesta de San Martín) en op 2 februari (fiesta de La Candelaria).

Het is mogelijk om ter plaatse het spektakel bij te wonen, maar net zoals de afgelopen twee jaar wordt het jaarlijkse evenement ook live uitgezonden op de website van de La Seu kathedraal van Palma (de Mallorca) die HIER te bezoeken is.

Het licht van de rijzende zon doorloopt de grootste rozet en wordt daardoor geprojecteerd op de tegenoverliggende muur, net onder de rozet van de voorgevel, waardoor er een acht gevormd wordt door twee rozetten, een van glas en een ander van licht. Dit fenomeen is mogelijk omdat de oriëntatie van de kathedraal, ongeveer 120 graden ten zuidoosten, samenvalt met de zonsopgang tijdens de winterzonnewende.

De constructie van de hoofdgevel van de Seu de Mallorca werd uitgevoerd in drie chronologische fasen (XVI-XVII en XIX eeuw) en heeft twee verschillende façades, zowel binnen als buiten. Dit is een doorslaggevende factor in de huidige locatie van de rozet gezien vanaf de binnenmuur.

De volgende keer dat er weer een ‘Vuit de la Seu’ te zien zal zijn is op 11 november 2023 gevolgd door 2 februari 2024, etc.

Ga naar de inhoud