Search
menu
Search

Mannen verdienen gemiddeld 11.8 procent meer per jaar dan vrouwen in Spanje

Mannen verdienen gemiddeld 11.8 procent meer per jaar dan vrouwen in Spanje
Beeld: Canva

Mannen verdienen gemiddeld 11.8 procent meer per jaar dan vrouwen in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Mannen in Spanje verdienen gemiddeld ongeveer 11.82% meer per jaar dan vrouwen. Het gemiddelde salaris van een vrouw in Spanje is 31.259 euro per jaar en dat van mannen is 36.832 euro per jaar. Daarnaast krijgen mannen 48% meer promotie dan vrouwen. 

Dit zijn data van de eerste editie van het rapport over gelijkheid van vrouwen en mannen van het consultancybedrijf voor strategie en transformatie van organisaties ‘Grupo Adecco Learning & Consulting’. Het bedrijf heeft de plannen voor gelijkheid in salaris van mannen en vrouwen van meer dan driehonderd bedrijven geanalyseerd. Deze bedrijven bevinden zich op locaties in heel Spanje en de data zijn van de afgelopen twee jaar. 

Het rapport geeft weer dat bij 19.7% van de bedrijven een verschil in salarissen van mannen en vrouwen is van meer dan 25%. In het Spaanse statuut voor werknemers staat dat er een specifieke rechtvaardiging getoond moet worden waarbij wordt verklaard dat het verschil niet te maken heeft met de sekse van de werknemers als dat verschil groter is dan 25%. 

Het grootste verschil is te vinden in de voedselsector en dan vooral bij commercialisering en distributie. Het gaat daar om een verschil van 34.9%. De chemische industrie is daarna de sector met het grootste verschil met 23%. Daartegenover staat dat de sector van transport en opslag een verschil heeft van slechts 4.29% en groothandel doet het ook goed met 6.04%. 

Er zijn slechts weinig sectoren waar het voordeel van het verschil in salaris bij de vrouwen ligt. Hier onderscheidt de agrarische sector zich. De vrouw verdient hier gemiddeld 23.9% meer dan de man. Ook in overheidsdiensten verdienen vrouwen gemiddeld meer. Het gaat daar om een verschil van 14.5%.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?