Voormalig NOS-correspondent en ESPANJE! columnist Rop Zoutberg aan de slag bij ambassade Madrid

Voormalig NOS-correspondent en ESPANJE! columnist Rop Zoutberg aan de slag bij ambassade Madrid
Beeld: @zoutberg / twitter

Voormalig NOS-correspondent en ESPANJE! columnist Rop Zoutberg aan de slag bij ambassade Madrid

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Jarenlang was hij het vaste gezicht dat het Spaanse nieuws bracht in het NOS-journaal. Maar na 18 jaar correspondentschap in Zuid-Europa stopt Rop Zoutberg op 1 februari om aan de slag te gaan als hoofd perszaken op de Nederlandse ambassade in Madrid, meldt het Spanje glossy tijdschrift ESPANJE! op haar website waar Rop ook mee samenwerkt.

Rop is blij met de overstap en zit vol plannen om het contact tussen de ambassade en de buitenwereld te verbeteren. ‘We willen veel meer gaan doen met de sociale media. Dat ligt dus in het verlengde van wat ik deed als correspondent voor de NOS. Maar de focus ligt wel anders. Terwijl ik vroeger de Nederlanders informeerde over Spanje, zal ik nu mensen in Spanje informeren over Nederland. Uiteraard zullen we ons daarbij ook richten op de vele Nederlanders in Spanje. De vorige ambassadeur Jan Versteeg is begonnen om hen per Facebook over alles te informeren en we zullen dat blijven doen.’

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Verliefd op Spanje

De 58-jarige Zoutberg begon in Madrid als radioverslaggever voor de NOS en stapte later over op televisie nadat zijn voorganger Robbert Bosschart ermee op was gehouden. Hij begon in een roerige periode, met het verslaan van de aanslagen in Madrid, onder andere op het Atochastation bij hem om de hoek. Tussen 2012 en 2017  werkte hij enkele jaren in Italië, maar hij miste Spanje. “Je kunt maar op één land verliefd worden. Het uitstapje naar Italië voelde als een soort buitenechtelijke relatie”, zei hij bij zijn afscheid tegen de NOS.

Reportages en columns

Rop werkt ook al enkele jaar als columnist en redacteur voor het tijdschrift ESPANJE! In de komende editie zijn afscheidscolumn als correspondent, maar we zullen hem ongetwijfeld wel terug zien in zijn nieuwe functie. Hieronder zie je een mooie reportage die hij maakte voor ESPANJE! over het herstel van de acequias, de oude Moorse waterwerken in Andalusië.

Boek over Spaanse echtgenote

Hij is blij met de overstap, vooral omdat dat betekent dat hij niet meer 24/7 klaar hoeft te staan. Hij hoopt dan eindelijk tijd te krijgen voor andere zaken, zoals het schrijven van een boek over de familiegeschiedenis van zijn Spaanse vrouw. ‘Ik heb nu zo’n ideaalbeeld in mijn hoofd, dat ik aan het eind van de middag thuiskom van de ambassade en nog even op pad kan voor mijn boek. Dat ik in ieder geval weet dat ik niet meer in de avond wordt gebeld door een eindredacteur voor nieuws of een extra uitzending is een flinke geruststelling’, zei hij in dit interview met Villamedia.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud