Wereld Galgo Dag: 50.000 jachthonden wacht een onzekere toekomst in Spanje

Wereld Galgo Dag: 50.000 jachthonden wacht een onzekere toekomst in Spanje
Beeld: Canva

Wereld Galgo Dag: 50.000 jachthonden wacht een onzekere toekomst in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 1 februari markeert het einde van de hazenjacht in Spanje. Het is het begin van een onzekere toekomst voor veel jachthonden. Ze worden dan massaal gedumpt en/of gedood wanneer ze niet langer geschikt zijn voor de jacht. Het gaat om zo’n 50.000 hazewindhonden (galgo’s), podenco’s en andere honden. Spaanse wetgeving beschermt deze honden nauwelijks. Jachthonden zijn zelfs verwijderd uit het wetsvoorstel voor een nieuwe nationale dierenwelzijnswet na druk van de jachtsector.

Voor CAS International – een Nederlandse organisatie die lobbyt voor de verbetering van het welzijn van jachthonden – heeft Wereld Galgo Dag een extra rouwrandje dit jaar: Spanje staat op het punt om te stemmen voor de eerste nationale dierenbeschermingswet en jachthonden vallen buiten de boot. Het is een opmerkelijke situatie: de regeringspartijen PSOE en Unidas Podemos presenteerden samen deze wet aan de ministerraad, die deze vervolgens goedkeurde. 

De jachtsector dreigde vervolgens dat de socialisten vanwege deze zet de deelstaatsverkiezingen in plattenlandsgebieden zouden verliezen. Jagers framen het wetsvoorstel als een aanval op het plattenlandsleven in Spanje. En die dreiging werd realiteit bij de laatste verkiezingen van Andalusië: de socialisten verloren dramatisch. De PSOE schrapte met steun van oppositiepartijen de jachthonden uit het wetsvoorstel. 

Maite van Gerwen, directeur van CAS International: “Voor de jachthonden is het een drama dat zij buiten de nieuwe dierenwelzijnswet vallen, omdat op die manier het dumpen, mishandelen en doden van deze honden gewoon ongestraft blijft in Spanje.”

50.000 jachthonden afgedankt

De stemming op het wetsvoorstel vindt plaats in februari. Precies in de maand dat Spaanse jachthonden massaal worden afgedankt. Jagers ontdoen zich dan massaal van hun honden. Ze worden overreden, opgehangen aan bomen, in putten gegooid; de fortuinlijke honden worden in de steek gelaten en komen terecht in de opvangcentra. Opvangcentra stromen vol met in de steek gelaten honden. Een klein deel van de jagers brengt zelf hun jachthonden naar het asiel. 

CAS International maakt zich zorgen over het schrappen van jachthonden uit het wetsvoorstel. CAS werkte de afgelopen twee jaar intensief samen met de Spaanse organisatie AnimaNaturalis om het welzijn van deze honden te verbeteren. Zo doen we onderzoek en lobbyen bij de regering voor de bescherming van jachthonden door de wet. In 2022 deden we onderzoek naar kennels bij jagers op 29 verschillende locaties. We troffen jachthonden aan die in hun eigen uitwerpselen zaten en afhankelijk waren van vervuild water in hun drinkbakken. Volgens de dierenartsen die aan ons onderzoek meededen vertoonden de honden gedrag dat het gevolg is van langdurige gevangenschap. Ook werden dieren door kettingen in hun beweging beperkt en vertoonden zij tekenen van slechte gezondheid zoals kreupelheid.

Menselijke slachtoffers

Daarnaast belemmert de jacht de ontwikkeling van plattenlandsgebieden voor recreatie of toerisme: 87 procent van het Spaanse grondgebied is jachtgebied. Vorig jaar stierven 15 mensen en raakten 47 gewond tijdens jachtactiviteiten. In januari viel nog een slachtoffer: een 87-jarig man die een boswandeling maakte. 

Massa-protesten 5 februari

Aanstaande zondag 5 februari wordt massaal in Spanje geprotesteerd tegen het in de steek laten en/of doden van jachthonden. CAS International zal deelnemen in meerdere Spaanse steden.

Bron: Ingezonden persbericht CAS International

Ga naar de inhoud