Search
menu
Search

Het beroemde servet waarmee FC Barcelona Messi tekende gaat onder de hamer

Het beroemde servet waarmee FC Barcelona Messi tekende gaat onder de hamer
Beeld: via canva.com

Het beroemde servet waarmee FC Barcelona Messi tekende gaat onder de hamer

FC Barcelona is een van de succesvolste voetbalclubs ter wereld. De club heeft een rijke geschiedenis en een aantal absolute wereldsterren voortgebracht, maar geen enkele speler is zo iconisch voor de club als Lionel Messi. De kleine Argentijn kwam op 13-jarige leeftijd naar Barcelona en groeide daar uit tot een van de beste voetballers aller tijden. Het verhaal van Messi bij Barcelona begon echter met een servet, die nu geveild wordt.

FC Barcelona, ook wel bekend als Barça, is opgericht in 1899. De club speelt haar wedstrijden in het immense Camp Nou stadion dat plaats biedt aan bijna 100.000 toeschouwers. Barcelona is recordhouder wat betreft het aantal gewonnen prijzen in Spanje en behoort tot de succesvolste clubs in Europa.

Barcelona domineerde vooral het afgelopen decennium het Spaanse voetbal. Met Lionel Messi als uitblinker won de club maar liefst 10 landstitels sinds 2005. Ook won Barcelona in die periode 6 keer de Copa del Rey. Barcelona kon jarenlang rekenen op een ‘gouden generatie’ met Messi, Xavi en Iniesta als uitblinkers.

Ook Europees behoort Barcelona tot de absolute top. De Catalaanse club won al 5 keer de Champions League, waarvan 4 keer in de laatste 20 jaar. De laatste Champions League overwinning dateert echter alweer van 2015. Na het vertrek van Lionel Messi in 2021 is Barcelona wat weggezakt uit de Europese top.

Lionel Messi wordt gezien als een van de beste voetballers ooit. De kleine Argentijn debuteerde op 17-jarige leeftijd in het eerste elftal van FC Barcelona en groeide al snel uit tot een sensatie. In zijn gloriejaren leek Messi haast onverslaanbaar. Hij won maar liefst 8 keer de Ballon d’Or, de prijs voor de beste voetballer ter wereld en wist zesmaal de Europese Gouden Schoen in ontvangst te nemen. Al met al heeft Messi 44 voetbalprijzen gekregen waarmee hij de meest gedecoreerde voetballer aller tijden is.

Messi werd opgeleid in de jeugdopleiding van Newell’s Old Boys in zijn geboorteplaats Rosario. Op 13-jarige leeftijd werd hij ontdekt door FC Barcelona dat hem wilde overnemen voor de jeugdopleiding. Maar er was één probleem: Messi leed aan groeihormoontekort, waardoor de kosten voor zijn medische behandeling erg hoog waren.

Uiteindelijk werd er op een servet een overeenkomst geschreven tussen de clubs. Barcelona beloofde Messi een contract en betaalde voor zijn hormoonbehandelingen. Zo kwam de jonge Messi in 2000 naar Catalonië, samen met zijn vader. Langzaam maar zeker ontwikkelde hij zich tot een sensatie in de jeugdteams.

In 2004 maakte Messi op 17-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal toen Frank Rijkaard de Barça-trainer was. Het duurde niet lang voordat heel de voetbalwereld over de Argentijnse dribbelaar sprak. Met zijn fenomenale techniek en scorend vermogen leidde hij Barcelona naar de absolute top. In 2009 won hij voor het eerst en in 2023 het recentst de Ballon d’Or.

Messi had een belangrijk aandeel in alle Champions League overwinningen van Barcelona. Maar ook in de Spaanse competitie was de Argentijnse vedette vaak op zijn best. Hij won maar liefst 10 landstitels met Barcelona en werd 6 keer topscorer van de competitie, een record. In 2021 vertrok hij naar Paris Saint-Germain, na in totaal 778 wedstrijden voor Barcelona gespeeld te hebben. Nu speelt Messi bij Inter Miami in de Verenigde Staten.

Het servet en de veiling

De carrière van Lionel Messi bij Barcelona begon dus met een servet. Toen FC Barcelona interesse toonde in de 13-jarige Messi, schreef een delegatie van de Spaanse club een overeenkomst op een servet. Daarin stond dat Barcelona Messi een contract zou aanbieden en de kosten voor zijn medische behandeling op zich zou nemen.

Het historische servet is gedateerd op 14 december 2000. De overeenkomst werd geschreven in een restaurant in Barcelona, na een ontmoeting tussen Barcelona-officials en de vertegenwoordigers van Messi. Onder anderen technisch directeur Carles Rexach tekende het document.

Details van de afspraken waren dat Barcelona Messi een contract zou geven, ongeacht enkele tegenstemmen binnen de club. Ook de medische kosten en zijn verblijf in Spanje zou Barcelona op zich nemen. Zo werd de basis gelegd voor een van de succesvolste partnerships in de voetbalgeschiedenis.

Het iconische servet is altijd in het bezit gebleven van Horacio Gaggioli, destijds de vertegenwoordiger van de Messi familie. Hij bewaarde het servet 20 jaar lang, maar biedt het nu te koop aan via het Britse veilinghuis Bonhams. De verwachte opbrengst ligt tussen de 300.000 en 500.000 euro.

Het zou een recordbedrag zijn voor een ‘voetbalrelikwie’. Volgens veilingmeester Ehling gaat het om een bijzonder emotioneel object. “Dit is het servet dat aan de basis stond van Messi’s carrière, die de geschiedenis van Barcelona veranderde en het moderne voetbal mede vormgaf”, aldus Ehling. De online veiling vindt plaats tussen 18 en 27 maart.

Ga naar de inhoud