Langste grot (206 km) van Spanje ontdekt in Cantabrië

Langste grot (206 km) van Spanje en Europa ontdekt in Cantabrië
Beeld: via canva.com

Langste grot (206 km) van Spanje ontdekt in Cantabrië

Na 28 jaar van intensief onderzoek en exploratie, hebben een groep speleologen eindelijk de langste grot van Spanje ontdekt: 206 kilometer aan tunnels die zich uitstrekken door de Alto del Tejuelo in Cantabrië. In dit artikel kijken we naar deze opmerkelijke ontdekking en de impact ervan op de regio waar ook de beroemde grottekeningen van de Altamira-grot te vinden zijn. Wist je dat ook een Belgisch team heeft meegeholpen om de grot in kaart te brengen?

De spectaculaire ontdekking is het resultaat van jarenlang hard werk en toewijding van verschillende speleologische clubs en individuele ontdekkingsreizigers. Het begon allemaal in 1993, toen het Sejca-team begon met het verkennen van de grotten van Alto del Tejuelo. Al snel sloten andere clubs en individuen zich aan bij de zoektocht naar de verborgen schatten onder de grond.

Het systeem van grotten in Alto del Tejuelo bestaat uit meer dan 20 ingangen verspreid over de hele regio. Het is een complex netwerk van tunnels en galerijen, dat nu in totaal 206 kilometer beslaat. Dit maakt het niet alleen de langste grot van Spanje, maar ook een van de grootste in Europa.

De ontdekking van deze grot was een gezamenlijke inspanning van verschillende speleologische clubs en individuele ontdekkingsreizigers. Naast het Sejca-team, hebben ook de lokale clubs Proteus Explo en Acem uit Catalonië een belangrijke rol gespeeld bij het verkennen en in kaart brengen van het systeem. Ook het Belgische Spekul-team uit Leuven heeft bijgedragen aan deze opmerkelijke ontdekking.

Deze ontdekking is niet alleen een mijlpaal voor de speleologie-gemeenschap, maar ook voor de regio Cantabrië. Het plaatst Cantabrië op de kaart als een van de grootste speleologische bestemmingen in Europa. De regio heeft al een rijkdom aan prachtige natuurlijke landschappen en historische bezienswaardigheden, en nu kan het ook trots zijn op de langste grot van Spanje.

Hoewel 206 kilometer aan tunnels al indrukwekkend klinkt, benadrukt Miguel Ángel González-Gallego, lid van het Sejca-team, dat er nog veel meer te ontdekken valt. Hij vertelt dat er nog steeds veel onontgonnen gebieden zijn in het systeem en dat er nog steeds nieuwe ingangen worden gevonden. Dit betekent dat er nog meer kilometers aan tunnels kunnen worden toegevoegd aan dit al enorme systeem.

Een ongerepte verborgen wereld

Het ontdekken van deze grot is niet alleen een prestatie op zich, maar het opent ook de deur naar een hele nieuwe wereld onder de grond. Het systeem van grotten in Alto del Tejuelo biedt een unieke kans voor speleologen en avonturiers om deze verborgen wereld te verkennen en te ontdekken.

Een van de meest opwindende aspecten van het ontdekken van deze grot is dat het nog steeds grotendeels ongerept is. Dit betekent dat er nog veel te ontdekken valt en dat de grotten hun natuurlijke schoonheid behouden. Het is een kans om een wereld te verkennen die nog niet is aangetast door menselijke activiteit.

Het verkennen van deze grotten is geen gemakkelijke taak. Het vergt fysieke kracht, uithoudingsvermogen en moed om door de smalle tunnels en steile hellingen te navigeren. Maar voor degenen die bereid zijn de uitdaging aan te gaan, wacht er een beloning van adembenemende uitzichten en unieke ervaringen.

Naast de prachtige landschappen en uitdagende routes, biedt dit systeem van grotten ook de mogelijkheid om nieuwe soorten flora en fauna te ontdekken. Het is een kans om de biodiversiteit van deze regio verder te onderzoeken en te begrijpen.

Deze ontdekking biedt ook educatieve kansen voor zowel lokale bewoners als bezoekers. Het kan dienen als een manier om meer te leren over de geologie en geschiedenis van de regio, evenals over de impact van menselijke activiteit op deze ondergrondse wereld.

Ga naar de inhoud