Extreme hittegolven leiden tot explosie in psychiatrische spoedopnames in Spanje

Extreme hittegolven leiden tot explosie in psychiatrische spoedopnames in Spanje
Beeld: Canva

Extreme hittegolven leiden tot explosie in psychiatrische spoedopnames in Spanje

MADRID – Dat de klimaatverandering in Spanje droogtes en hittegolven steeds waarschijnlijker maakt, is al langer bekend. In de Spaanse media verschijnen de laatste dagen echter de verassende resultaten van een Amerikaans onderzoek. Extreme hittegolven leiden tot een verhoogd aantal opnames in de spoedafdeling van psychiatrische ziektes. Een onderzoek naar de correlatie tussen beide kan van dienst zijn bij het ontwikkelen van preventieve maatregelen.

De bevindingen werden geïnterpreteerd in het licht van de resultaten van de laatste Spaanse Encuesta Nacional de Salud (de nationale gezondheidsenquête), uitgevoerd door het ministerie van gezondheid, consumptie en sociaal welzijn. Voor de pandemie leed 1 op de 10 volwassenen aan een mentaal gezondheidsprobleem. Bij de kinderen was dat 1 op de 100. Een niet te onderschatten probleem dat ernstige gevolgen met zich meebrengt.

Onderzoekers van de Boston University School of Medicine hebben nu ontdekt dat tijdens de warmste dagen van de zomer, of gedurende aanhoudende hittegolven, volwassenen een hoger risico lopen om te worden opgenomen op de noodafdeling van psychiatrische ziekenhuizen. Mensen worden dan voornamelijk opgenomen omwille van een wisselende gemoedstoestand, misbruik van verdovende middelen, onrustigheid en stress.

Volgens de onderzoekers is de impact van de hitte op ons fysiek welzijn al nauwkeurig onderzocht. Studies naar de invloed van hitte op ons mentaal welzijn zijn echter zeldzaam. Met de klimaatopwarming in het achterhoofd is dat een hiaat dat dringend dient te worden ingevuld. Noodopnames zijn namelijk ook nog eens erg duur en belastend voor het systeem. Zowel economisch als mentaal is de schade dus groot.

Hoe beter we begrijpen wat nu precies de correlatie is tussen ons mentaal welzijn en erg warme weersomstandigheden, hoe beter landen die met de opwarming worden geconfronteerd ook preventieve maatregelen kunnen treffen. De media roepen de Spaanse autoriteiten op om werk te maken van een duidelijk actieplan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.