Verschillen tussen de regionale vlaggen van Aragón, Valencia regio, Catalonië en Balearen

Verschillen tussen de regionale vlaggen van Aragón, Valencia regio, Catalonië en Balearen
Beeld: Canva

Verschillen tussen de regionale vlaggen van Aragón, Valencia regio, Catalonië en Balearen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje heeft een nationale vlag die wel bekend is bij iedereen en de naam ‘rojigualda’ heeft. Daarnaast hebben alle 17 autonome regio’s in Spanje ook een regionale vlag die vaak verschillend is. Maar is het je al eens opgevallen dat de autonome regio’s Aragón, Catalonië, Balearen en de Valencia regio nagenoeg dezelfde regionale vlaggen hebben? Wat is de geschiedenis daarachter, wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen.

De vlaggen van Aragón, Catalonië, Comunidad Valenciana en Balearen hebben op het eerste gezicht veel overeenkomsten. Ze hebben allemaal horizontale strepen in de kleuren geel en rood. Toch zijn er ook enkele subtiele verschillen tussen deze vier regionale vlaggen.

De overeenkomst tussen deze vlaggen is hun gemeenschappelijke oorsprong in het middeleeuwse Koninkrijk Aragón. De gele en rode kleuren waren de kleuren van de Aragonese koninklijke familie en werden al in de 12e eeuw gebruikt op de vlaggen van de Aragonese troepen. Later werd de vlag overgenomen door de naburige regio’s van Aragón en werd het een symbool van hun gemeenschappelijke erfgoed.

vlag aragon
Beeld: Canva

Aragón

De vlag van Aragón, ook wel bekend als ‘Senyal Real’ heeft vier horizontale strepen: geel, rood, geel en rood van boven naar beneden. Het wapen van Aragón wordt vaak in het midden van de vlag geplaatst. Het wapen toont vier verticale strepen in de kleuren rood en goud, met daarboven een gouden kroon. De vier strepen vertegenwoordigen de oude koninkrijken Aragón, Catalonië, Valencia en Mallorca, die onderdeel uitmaakten van het Koninkrijk van Aragón.

vlag catalonie
Beeld: Canva

Catalonië

De vlag van Catalonië, ook wel bekend als de ‘Senyera’, heeft vier horizontale strepen in rood en geel, met een blauwe driehoek aan de mastzijde. De vier strepen staan ​​voor de vier streken van Catalonië: Barcelona, ​​Tarragona, Lleida en Girona. De blauwe driehoek aan de mastzijde verwijst naar de beschermheilige van Catalonië, Sant Jordi (Sint-Joris), die de draak versloeg en daarmee de regio bevrijdde van het kwaad.

NOTA: In Catalonië zijn naast de officiële ‘Senyera’ vlag ook vaak de ‘Estelada’ vlag te zien. De estelada vlag ontstond in het begin van de 20ste eeuw en het is een combinatie van de traditionele ‘Senyera’ met een driehoek en een vijfpuntige ster. Deze vlag wordt door de personen die onafhankelijkheid willen van Catalonië gebruikt om hun ideeën en gevoelens te uiten. Maar, het is geen officiële vlag en deze mag ook niet getoond worden bij officiële gebouwen zoals gemeentehuizen etc., iets wat echter wel gebeurt in Catalonië.

vlag valencia
Beeld: Canva

Valencia regio

De vlag van de Comunidad Valenciana, ook wel bekend als de ‘Senyera coronada’, lijkt op de Catalaanse Senyera, maar heeft een kroon boven de blauwe driehoek aan de mastzijde. De kroon symboliseert de autonome status van de regio. De blauwe driehoek zelf symboliseert de stad Valencia en haar rijke geschiedenis.

vlag balearen
Beeld: Canva

Balearen

De vlag van de Balearen, ook wel bekend als de ‘Senyera de les quatre barres’, heeft ook vier horizontale strepen in rood en geel, maar met het wapen van de Balearen in de linkerbovenhoek. Het wapen toont een kroon, een schild met vier kastelen en een adelaar. De kroon symboliseert de autonome status van de eilanden, terwijl de kastelen verwijzen naar de vier belangrijkste steden van de Balearen: Palma, Menorca, Ibiza en Formentera. De adelaar staat voor het Romeinse erfgoed van de eilanden.

Conclusie

Hoewel deze vlaggen op elkaar lijken, zijn ze nog steeds belangrijke symbolen van de verschillende regio’s en hebben ze elk hun eigen unieke kenmerken. Ze weerspiegelen de geschiedenis en identiteit van deze regio’s en dienen als een visuele weergave van hun trots en onafhankelijkheid.

Ga naar de inhoud