Bioscoopcijfers in Spanje stijgen naar bijna 78 miljoen bezoekers

Bioscoopcijfers in Spanje stijgen naar bijna 78 miljoen bezoekers
Beeld: via canva.com

Bioscoopcijfers in Spanje stijgen naar bijna 78 miljoen bezoekers

De bioscoopsector in Spanje heeft in 2023 een opmerkelijke heropleving gekend na de impact van de pandemie. Volgens de jaarlijkse cijfers van de Spaanse Federatie van Bioscopen (Fece) hebben meer dan 77,8 miljoen mensen de bioscopen in Spanje bezocht, een stijging van 26% vergeleken met het voorgaande jaar. Deze toename markeert het derde opeenvolgende jaar van groei, wat een veelbelovend herstel voor de industrie aanduidt.

Het jaar 2023 werd gekenmerkt door het “Barbenheimer”-fenomeen, waarbij de releases van “Barbie” en “Oppenheimer” verschillende opmerkelijke records vestigden, zoals het beste weekend van het jaar, van 21 tot 23 juli, met 11,5 miljoen euro aan inkomsten. De beste dag van het jaar, was 26 juli, met meer dan 900.000 bezoekers op één dag. Al met al was het de op een na beste zomer in het afgelopen decennium.

Naast het “Barbenheimer”-fenomeen scoorden andere films ook zeer goed, zoals:

  • “Super Mario Bros. The Movie” en “Avatar: The Way of Water”, die elk meer dan 20 miljoen euro aan inkomsten behaalden.
  • Onafhankelijke films zoals “The Whale”, “The boy and the Heron”, “The Teacher Who Promised the Sea”, “20.000 Species of Bees” en “Anatomie d’une chute”.
  • In de Spaanse filmcategorie was “Campeonex” de grootste hit met twee miljoen bezoekers, gevolgd door “8 apellidos marroquís”.

De cijfers tonen aan dat Spanje in 2023 meer open bioscopen had dan voor de pandemie. Het aantal is gestegen van 723 in 2019 naar 751 in 2023, een toename van 2,6% vergeleken met het aantal actieve bioscopen in 2022. De regio Madrid was de populairste met 15,2 miljoen bezoekers, gevolgd door Catalonië met 13,7 miljoen en Andalusië met 11,6 miljoen bezoekers.

Ga naar de inhoud