Privébedrijf schonk Puigdemont een Rolex ter waarde van 7.000 euro

Privébedrijf schonk Puigdemont een Rolex ter waarde van 7.000 euro
Beeld: via canva.com

Privébedrijf schonk Puigdemont een Rolex ter waarde van 7.000 euro

Deze week ontstond een  zoveelste storm rond de voormalige Catalaanse regionale premier Carles Puigdemont. Terwijl de man nog steeds in ballingschap verblijft in België na de mislukte onafhankelijkheidsverklaring, komt aan het licht dat het bedrijf Iniciatives Events hem ooit een Rolex van 7.000 euro toe stopte. Wat is er aan de hand?

De belangen van privé en politiek mengen zich jammer genoeg meer dan eens. Iniciatives Events is het bedrijf dat de afgelopen tien jaar heel wat bijeenkomsten ten voordele van het Catalaanse onafhankelijkheidsdenken op poten zette. Nu blijkt dat precies dat bedrijf oud-premier Carles Puigdemont eerde door hem een peperduur Rolex horloge cadeau te doen. 

Het horloge in kwestie werd gekocht bij een juwelier in Girona, de stad waar Puigdemont burgemeester was tussen 2011 en 2016. Toni Fusté en Roc Aguilera, twee aandeelhouders van Iniciatives Events, werden onlangs al aangehouden in het kader van operatie Voloh. Dat is een onderzoek naar illegale contracten tussen het bedrijf en de overheid. Voor een gelijkaardig feit moest Iniciatives Events eerder al 360.000 euro boete betalen.

Het cadeau kwam er nadat Puigdemont in 2018 weer werd vrijgelaten door de Duitse politie. Die hield hem eerder aan op aanvraag van de Spaanse regering, maar kwam op die beslissing terug. Puigdemont vluchtte daarop naar Waterloo waar hij de Rolex als eerbetoon in ontvangst nam.

De onthulling zet vooral kwaad bloed omdat veel Catalaanse onafhankelijkheidsaanhangers precies in die periode probeerden geld bijeen te rapen om de hoge boetes te betalen die hen werden opgelegd na de onafhankelijkheidsverklaring. Puigdemont wordt er ook al vaker van beschuldigd in Waterloo een luxe bestaan te leven als balling.

Ga naar de inhoud