Veroudering Spaanse wagenpark met een op de vier auto’s ouder dan 20 jaar

Veroudering Spaanse wagenpark met een op de vier auto's ouder dan 20 jaar
Beeld: via canva.com

Veroudering Spaanse wagenpark met een op de vier auto’s ouder dan 20 jaar

Het Spaanse wagenpark veroudert in een zorgwekkend tempo. Volgens gegevens van autofabrikantenvereniging Anfac is de gemiddelde leeftijd van personenauto’s de afgelopen jaren gestegen naar 14,2 jaar. Bovendien is maar liefst één op de vier voertuigen die over Spaanse wegen rijdt ouder dan 20 jaar. Deze veroudering brengt risico’s met zich mee voor de verkeersveiligheid en het milieu.

De gemiddelde leeftijd van personenauto’s in Spanje is de afgelopen jaren flink gestegen, van 12,5 jaar in 2015 naar 14,2 jaar in 2024. Steeds meer auto’s halen een leeftijd van 20 jaar of ouder. In totaal rijden er nu 7,8 miljoen auto’s rond die ouder zijn dan 20 jaar. Dat komt neer op maar liefst 25% van het totale Spaanse personenautopark.

De leeftijdsopbouw van het Spaanse personenautopark ziet er als volgt uit: 29% heeft geen emissiesticker; 34% heeft sticker B; 5,7% heeft ECO-sticker of 0-emissiesticker. Auto’s zonder sticker en met B-sticker behoren tot de meest vervuilende categorieën. Samen vormen ze bijna 60% van alle personenauto’s in Spanje. De instroom van schone auto’s met ECO- of nul-emissiesticker verloopt traag. In 2023 is het aandeel van deze auto’s wel iets gegroeid, maar het gaat slechts om een fractie van het totale wagenpark.

Wat betreft brandstoftype is het Spaanse wagenpark nog altijd sterk gedomineerd door diesel. 60% van de auto’s rijdt op diesel, terwijl 34% benzine als brandstof heeft. Diesel en benzine samen zorgen dus voor voortbeweging van maar liefst 94% van alle personenauto’s in Spanje.

Ook bij bedrijfsvoertuigen als vrachtauto’s en bussen loopt de gemiddelde leeftijd flink op. Vrachtauto’s zijn gemiddeld 14,9 jaar oud, terwijl bussen iets jonger zijn met 11,8 jaar. Net als bij personenauto’s neemt het aantal oudere vrachtauto’s en bussen van 20 jaar en ouder snel toe.

De veroudering van het wagenpark heeft te maken met de economische situatie in Spanje. Consumenten en bedrijven stellen de aankoop van nieuwe voertuigen uit om kosten te besparen. Ook de pandemie heeft een negatieve impact gehad op de verkoop van nieuwe auto’s.

Milieu en verkeersveiligheid

De toenemende ouderdom van het Spaanse wagenpark brengt risico’s met zich mee, zowel voor het milieu als de verkeersveiligheid.

Oudere voertuigen voldoen doorgaans niet aan de nieuwste emissienormen. Ze stoten meer schadelijke stoffen uit, zoals fijnstof en stikstofoxiden. De luchtvervuiling in steden als Madrid en Barcelona wordt mede veroorzaakt door alle oude dieselauto’s. Elektrische voertuigen zijn juist veel schoner, maar vertegenwoordigen nog een klein deel van het totale wagenpark.

Naarmate auto’s ouder worden, neemt de kans op mankementen en ongelukken toe. Oudere auto’s beschikken bovendien over minder geavanceerde veiligheidssystemen. De veroudering van het wagenpark vormt dus een bedreiging voor de verkeersveiligheid.

Ga naar de inhoud