Weerspecialisten verwachten bijzonder warme lente in heel Spanje

Weerspecialisten verwachten bijzonder warme lente in heel Spanje
Beeld: via canva.com

Weerspecialisten verwachten bijzonder warme lente in heel Spanje

Verwacht wordt dat de temperaturen tijdens de lente (maart, april, mei) van 2024 boven het gemiddelde zullen liggen in heel Spanje, vooral in het oostelijke deel en op beide archipels, waar de afwijkingen groter kunnen zijn. De temperatuurafwijkingen zullen naar verwachting het grootst zijn in het oostelijke deel van Spanje (zoals langs de Middellandse Zeekust), op de Balearen en de Canarische Eilanden. Dit komt door de algemene opwarming van de atmosfeer als gevolg van klimaatverandering. De gemiddelde lente temperatuur in Spanje is 13,6 graden.

Als de temperatuur inderdaad zo hoog is als verwacht, kan dit gevolgen hebben voor de natuur en de landbouw. Planten zullen eerder bloeien, wat problemen kan geven als er later in het voorjaar nog vorstperiodes zijn. Ook insecten en andere dieren zullen zich sneller ontwikkelen. Voor de landbouw kan een warmer voorjaar positief zijn, maar extreme hitte kan ook schade aan gewassen veroorzaken.

Voor de regenval tijdens de lente van 2024 wordt verwacht dat het natter dan normaal zal zijn in het noordwesten en iets natter dan normaal in de westelijke helft van Spanje. Op de Balearen wordt het iets droger dan normaal. Dat is althans de voorspelling van de experts bij de website El Tiempo.

Vooral in het zuidoosten van Spanje, waaronder Murcia en Almería, is het risico op droogte aanwezig. De lage hoeveelheid neerslag, gecombineerd met hoge temperaturen, kan daar voor problemen zorgen. Er moet rekening worden gehouden met een tekort aan water voor landbouw en natuur in die regio’s.

Normale lente?

Over het algemeen is de gemiddelde temperatuur in de lente in Spanje 13,6 graden en valt er gemiddeld 173 mm neerslag in de maanden maart, april en mei. De temperatuur loopt geleidelijk op van maart naar mei, maar ’s nachts kan het nog steeds koud zijn.

Er zijn grote regionale verschillen. In berggebieden ligt de gemiddelde temperatuur onder de 10 graden, terwijl die in het zuidwesten boven de 16 graden kan liggen. Qua neerslag varieert het van 400 mm in het noorden tot minder dan 90 mm op de oostelijke Canarische Eilanden.

De lente is een overgangsseizoen van winter naar zomer. De dagen worden langer en de natuur ontwaakt langzaam uit de winterslaap. Ook qua weer vindt er een geleidelijke overgang plaats. Hoewel er soms onweersbuien voorkomen, is de lente niet de meest onweerachtige periode van het jaar in Spanje.

Lente van 2024?

Door de hoge temperaturen en vochtigheid kunnen er in de lente van 2024 plaatselijk fikse onweersbuien ontstaan. Vooral in de namiddag en avond is hier kans op. Bliksem, windstoten en hagel kunnen regionaal voor overlast zorgen.

Als gevolg van de hoge temperaturen en lage relatieve vochtigheid is de kans op bos- en natuurbranden verhoogd. Vooral in het droge zuidoosten moet hier rekening mee gehouden worden. Een vonkje kan daar al voldoende zijn voor een grote brand.

Ga naar de inhoud