Ikea is klaar om de zonnepanelen markt te veroveren wanneer de wetten in Spanje worden aangepast

Oeps ... foto ontbreekt!

Ikea is klaar om de zonnepanelen markt te veroveren wanneer de wetten in Spanje worden aangepast

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In 2013 wist Ikea het al te melden met het Zweedse “vi är redo” wat zoveel betekent als “wij zijn er klaar voor”. Het Zweeds/Nederlandse meubelconcern wil net zoals in andere landen waaronder Nederland en België zonnepanelen gaan verkopen aan particulieren en families. Zon is er genoeg in Spanje en Ikea ziet grote mogelijkheden om in het land op grote schaal en tegen gereduceerde tarieven zonne energie te gaan leveren. Er is echter nog steeds een groot probleem … de huidige wetgeving, de bureaucratie en de zogenaamde zonbelasting.

Op het moment dat men in de Spaanse politiek eindelijk besluit om in plaats van de groene stroom en zonne energie tegen te gaan werken om zo de portemonnees van de energiesector te vullen, men meer gaat denken aan het milieu en werkgelegenheid en de ontelbare mogelijkheden die de gratis zon de inwoners biedt het installeren van zonnepanelen makkelijker en goedkoper te maken, is Ikea klaar met een pakket aan zonnepanelen en mogelijkheden.

Veel zon maar…

Het is nog steeds een vreemde situatie en moeilijk uit leggen aan andere mensen dat in een land waar de meeste zonuren te vinden zijn van heel Europa er amper zonnepanelen te vinden zijn. De reden daarvoor is terug te voeren naar het anti zonnepanelen beleid van de conservatieve Spaanse regering bestaande uit de Partido Popular die op alle mogelijke manieren het installeren van zonnepanelen tegen probeert te werken. Daar heeft de PP ongetwijfeld haar redenen voor (we kunnen het raden) maar feit is dat er steeds meer verzet komt tegen dit anti-Europa beleid.

Onrustig

Ikea weet dat men onrustig begint te worden in Spanje en dus komt men nogmaals met de mededeling dat het meubelconcern er klaar voor is. Net zoals in Nederland en België kan Ikea op zeer korte termijn beginnen met de verkoop van zonnepanelen pakketten die niet duurder hoeven te zijn dan 5.500 euro alles inclusief. In 2013 heeft Ikea reeds geprobeerd zonnepanelen te gaan verkopen in Spanje maar dat werd door de nieuwe wetten van 2015 tegengewerkt. Hierdoor werden de verkopen op een zeer laag pitje gezet in Spanje en wacht men nu geduldig af totdat de wetten weer positiever zullen zijn voor de particuliere zonnepaneelhouders in het land.

Geld opleveren

Op de website van Ikea Nederland valt te lezen dat met een gemiddeld systeem van 10 panelen je al snel tot 500 euro per jaar kan besparen op je energierekening door zelf elektriciteit op te wekken. Met een gemiddelde terugverdientijd van 8 jaar en een rendement van zo’n 10%, kan je je (spaar-)geld beter in de vorm van zonnepanelen op je dak leggen, dan op je bankrekening laten staan, aldus Ikea Nederland.

Daarnaast stijgt volgens Ikea de waarde van een huis met 5.500 euro met zonnepanelen, terwijl je al vanaf 3.149 euro een volledig zonne-energiesysteem kan aanschaffen via Ikea. Consumenten schatten de waarde van een huis met zonnepanelen ruim 5.467 euro hoger in dan hetzelfde huis zonder panelen. Dus de zonnepanelen leveren ook geld op, wanneer je zelf niet zo lang van de schone energie profiteert staat op de website van Ikea Nederland. De bedragen die genoemd worden hebben te maken met het aanbod in Nederland en dus niet in Spanje, al zullen die waarschijnlijk niet zo heel veel verschillen in de toekomst.

Zou jij in Spanje zonnepanelen op je dak leggen wanneer de wetten dat uiteindelijk toestaan en makkelijker maakt? Zou jij dan gebruik maken van de Ikea zonnepanelen of naar andere bedrijven gaan? Zijn er misschien al lezers in Nederland of België die zonnepanelen van Ikea in gebruik hebben? Wat is dan jouw ervaring?

Ga naar de inhoud