skip to Main Content
Het in Spanje opgerichte Opus Dei bestaat 90 jaar

Het in Spanje opgerichte Opus Dei bestaat 90 jaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Veel mensen hebben er wellicht nog nooit van gehoord terwijl anderen ermee in aanraking zijn gekomen na het lezen van het boek De Da Vinci code van Dan Brown. Opus Dei wat letterlijk Gods Werk betekent, werd opgericht op 2 oktober 1928 in Madrid door de in 2002 door de Katholieke Kerk heilig verklaarde Jozefmaria Escrivá. De meer dan 92.000 leden van het Opus Dei komen uit alle sociale lagen van de maatschappij in Europa, Afrika, Azië, Amerika en Oceanië.

De volledige naam van de Opus Dei is “Prelatuur van het Heilig Kruis en Opus Dei”. Het Opus Dei omvat ook het Priestergenootschap van het Heilig Kruis, een vereniging van geestelijken die met de prelatuur is verbonden. Het wordt gevormd door priesters en diakens van de prelatuur en van bisdommen.

Doel van het Opus Dei is het bewustzijn onder de mensen te bevorderen dat zij tot heiligheid geroepen zijn. Het spoort hen aan in overeenstemming met het geloof te leven en aan de evangelisatie van de maatschappij bij te dragen. In deze geest leven betekent de menselijke en christelijke deugden in praktijk brengen op het werk, in het gezin en in het leven van alledag. Bedoeling is het voorbeeld van Jezus Christus midden in de wereld te volgen.

Toetreding

De toetreding tot het Opus Dei wordt gezien als een bovennatuurlijke roeping: een persoonlijke oproep van God om het leven in zijn dienst te stellen en de universele oproep tot heiligheid in het dagelijkse werk en het sociale leven bekend te maken. Toetreding tot het Opus Dei, of opname in de prelatuur, gebeurt door middel van een vrijwillige verklaring van contractuele aard. De gelovigen van de prelatuur doen geen geloften en veranderen niet van levensstaat wanneer zij tot de prelatuur toetreden. Iedere leek blijft een gewone gelovige van het bisdom waartoe hij of zij behoort. De aansluiting bij het Opus Dei is een vrije keuze en men is even vrij de prelatuur weer te verlaten. De Opus Dei wordt dan ook niet gezien als een sekte maar meer een manier van leven.

Leden

De leden van het Opus Dei bestaan voornamelijk uit “surnumerairs”. De overige leden genaamd “geassocieerden” en “numerairs” zijn mannen en vrouwen die zich om apostolische redenen aan het celibaat hebben gebonden. Het grootste deel van de leden (70%) zijn “surnumerair”. Het zijn werkende gehuwde mannen en vrouwen die een deel van hun tijd besteden aan gebed, aangevuld met regelmatige deelname aan vormingsbijeenkomsten en retraites.

De “geassocieerden” leven celibatair, wonen bij hun familie of waar het vanwege hun beroep beter uitkomt. De “numeraire” leden leven celibatair en wonen doorgaans in huizen van het Opus Dei die door celibataire leken worden bestuurd. Zij zijn volledig beschikbaar voor apostolische activiteiten en voor de vorming van de andere leden van de prelatuur.

Het leven van de leden verandert niet drastisch als zij tot het Opus Dei toetreden. Zij behouden hun baan en hun sociale omgevingen en leven niet gescheiden van de wereld. Integendeel, zij zien hun werk en sociale relaties als een weg die naar God leidt. Ze zijn gewone burgers en gewone katholieken. Het Opus Dei heeft geen speciale manier van doen, ook geen eigen manier van bidden. Het legt er wel de nadruk op dat de mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen heiligheid en anderen moeten aansporen hetzelfde na te streven.

Door hun gewone manier van doen zullen de gelovigen van het Opus Dei niet met hun lidmaatschap te koop lopen. Aan de andere kant maken zij er geen geheim van dat zij tot de prelatuur behoren wanneer daar uitdrukkelijk om gevraagd wordt. Hun dienst aan God hoort juist te blijken uit hun manier van leven en uit hun inzet voor het geloof.

De Da Vinci Code

Het Opus Dei heeft door de thriller de Da Vinci Code veel belangstelling gekregen. Enkele leden van de katholieke organisatie worden daarin afgeschilderd als sinistere mensen die er niet voor terugdeinzen moorden te plegen om de ware geschiedenis van de Kerk geheim te houden, namelijk dat Jezus getrouwd was met Maria Magdalena en dat zij kinderen zouden hebben gekregen. Silas, een albino-monnik binnen Opus Dei, doet aan rituele zelfkastijding voordat hij misleid wordt door de Leraar en tot moorden overgaat, in opdracht van de kerkleiding.

De auteur Dan Brown heeft laten weten dat de populaire thriller een werk van fictie is. Toen op 21 april 2005 bekend werd gemaakt dat hij ‘The British Book Award’ had gewonnen, zei hij dat zijn verhaal over een complot van de Katholieke Kerk niet op waarheid berust. Telt het Opus Dei in zijn boek vijf miljoen leden, in werkelijkheid waren ten tijde van het verschijnen van het boek er rond de 85.000. Daarnaast kent de lekenorganisatie Opus Dei geen monniken. In tegenstelling tot kloosterlingen beleven de leden hun geloof juist midden in de maatschappij. De boetepraktijken van de celibataire leden zijn niet te vergelijken met die van Silas en schaden de gezondheid niet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Dit is té bizar. Ik was vandaag bezig uit te zoeken waarom er in mijn wegenatlas van Spanje een cirkel stond om Torreciudad. Ik dacht dat het een aanbevolen camping was, maar er stond wel Opus Dei bij, al wist ik niet waarom. Na veel moeite alles gevonden en nu lees ik, uitgesproken vandaag, dit artikel over Opus Dei op jullie fantastisch site.
  Dus nu gaan we er zeker naar toe. Dit kan geen toeval zijn, alhoewel ik absoluut geen last heb van “bij”gelovigheid.

 2. Prachtige woorden, geschiedschrijving, reclame voor een B&B, maar Opus Dei is niet anders dan door het katholicisme aangestuurde fascistische organisatie in de beste tradities van Franco. Dergelijk katholiek fascisme kom je ook tegen in processies tijdens de Semana Santa, bijv van het Spaanse vreemdelingenlegioen. Ongelooflijk dat dit in Malaga en elders zo uitbundig getoond wordt en gemakshalve vergeten wordt hoe er door Franco in ditzelfde gebied is huisgehouden en gemoord, mensen op de vlucht gejaagd in lange stoeten, onderweg om zeep geholpen, de massagraven worden mondjesmaat geopend, en de mensen die deze geschiedenis hiermee willen blootleggen, worden bedreigd. Gek, dat hier bij Spanje vandaag mensen niet op de hoogte zijn van Opus Dei en het fascisme onder de dictatuur van Franco en consorten. Heel bevreemdend en zeker stuitend.

  1. Beste mevrouw/juffrouw (Mina) van Schijndel. Dank voor de opmerking en de aanvulling.

   Zou U mij kunnen vertellen hoe u zeker denkt te weten dat Opus Dei een verlengstuk van Franco was? Ik plaats graag een link, zoals U ziet vanuit de Opus Dei organisatie zelf, waarin alle betrekkingen en alle theorieën die in uw commentaar aangehaald worden ontkent worden. Via de link zijn tevens een aantal informatieve documenten over deze materie te downloaden. Deze link is http://opusdei.org/en-uk/article/opus-dei-and-franco/

   Verder kom ik op Wikipedia tegen dat de festiviteiten rond Semana Santa al in de Canonieke Evangelien beschreven werden…. Ik zou niet weten wat de rol van Franco daar dan in was.

   En dan de rol van de Spaanse legionairs in de processie. Alles daarover valt te lezen in deze uitleg….. http://www.sos-uoelboel.org/la-legi%C3%B3n/la-legi%C3%B3n-y-la-semana-santa/
   Ook nu heb ik mijn twijfels over uw conclusies.

   Met hartelijke groeten (en altijd een warm welkom in onze B&B), Gerrit

 3. Josemaría Escrivá de Balaguer y Albás, de oprichter van de Opus Dei werd geboren in de plaats Barbastro, in de provincie Huesca. Als kind had hij kwalen en hij werd door zijn ouders meegenomen naar het oude bedevaartsoord Nuestra Señora de los Ángeles de Torreciudad, op de oostoever van het stuwmeer bij El Grado, in de comarca La Ribagorza. Op deze plek deed men reeds vanaf de 11e eeuw aan verering van Maria. Na de oprichting van de Opus Dei startte hij naast het oude bedevaartsoord de realisatie op van een geheel nieuw en in omvang gigantisch bedevaartsoord, het indrukwekkende Santuario de Torreciudad. In 1975 voltooide men de bouw van het immense complex, grotendeels gefinancierd met giften en collectegelden. Het bedevaartsoord ligt gunstig op een route met andere bedevaartsoorden waaronder onder andere Lourdes en Montserrat, een route die men “Ruta Mariana” noemt. Torreciudad is nu een belangrijk bedevaartsoord, waar jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers komen. De gebouwen zijn indrukwekkend gelegen, imposant om te zien en ook voor niet gelovige mensen een toeristisch hoogtepunt in de streek waar wij wonen. Uniek in beleving en een bezoek absoluut waard!! Aan de ingang is een educatief/bezoekerscentrum waar men info kan krijgen/kopen en een film kan laten afspelen die op verzoek Nederlands ondertitelt kan worden. De indrukwekkende kerk is geopend en vergeet vooral niet om onder de kerk de diverse kleinere kapellen en de biechtstoelen te bezoeken. Het staat er ook vol met door pelgrims en groepen meegenomen geschenken; vanuit alle hoeken van de wereld. Als men de kans krijgt kan men aanschuiven bij een gids, uitleg is erg interessant en een meerwaarde. Verder kan men via de “Via Crucis” naar de oevers van het meer lopen, waar ook de oude kapel nog bezocht kan worden. Het geheel is een absolute aanrader!!
  Meer info: https://www.torreciudad.org
  … en ons Bed & Breakfast ligt er vlak bij in de buurt!
  Groeten, Gerrit en Corrina

  1. Ik wil aan bovenstaande, uitstekende reactie nog toevoegen dat omringende natuur geweldig mooi is. Zeker de moeite waard om een dag door te brengen! Ook de b&b van Gerrit is aan te bevelen, hier word je in de watten gelegd!

 4. Je hoeft geen kloosterling te zijn, om door Gods werk geroepen te zijn, de Bovennatuurlijke roeping komt van de Heere Jezus Christus persoonlijk, door dromen visioenen en uittredingen, zo laat de Heere zelf zijn werken zien, die je op schrijft en door geeft aan je mede gelovigen, die gesterkt worden in hun leven, de leek die met zijn Hart in de Heere zijn woorden zal gelovigen, staat boven de priester die niet echt gelooft, en zelf nog zoekende is, het Opus Dei, is alleen Heilig voor de persoon ,die alleen de Heere Jezus Christus aan bid, als zijn persoonlijke Verlosser en Redder voor de Eeuwigheid.

  1. Ik adviseer u met uw huisdokter hierover te spreken, lieve mevrouw.

   1. Deze mevrouw zal het met goede bedoelingen hebben geplaatst maar ik kan er echt geen touw aan vast knopen. Vind het een welgemeend advies Franz

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken