De ‘Pi’ van het dorp Alfaz del Pi is overleden

De ‘Pi’ van het dorp Alfaz del Pi is overleden
Beeld: Diario Información

De ‘Pi’ van het dorp Alfaz del Pi is overleden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Het bij Nederlanders bekende dorp Alfaz del Pi (in het Valenciaans l’Alfás del Pi) is de grote pijnboom op de Plaza Mayor kwijtgeraakt. Deze pijnboom stond sinds 1949 op het plein en was de zevende pijnboom (pino) die sinds 1786 is geplaatst op het centrale plein maar is nu opgedroogd en is ‘biologisch dood’. De ‘Pi’ zal vervangen worden door een nieuw exemplaar.

Veel bezoekers en wellicht ook inwoners weten het niet maar de ‘Pi’ in de naam van het dorp Alfaz del Pi heeft men te danken aan de pijnboom die sinds 1786 in het midden van de Plaza Mayor te zien is. In dat jaar werd door de inwoners van het dorp op het dorpsplein (plaza mayor) een pijnboom gepland om de onafhankelijkheid van het Baronieschap van Polop te vieren.

Sinds 1786 zijn er zes bomen geplaatst waarvan de meest recente in 1949. Ondanks dat pijnbomen gemiddeld 100 jaar of ouder worden zijn de bomen die op de Plaza Mayor geplaatst zijn nooit ouder geworden dan 70 jaar.

In februari 1949 werden er echter niet een maar twee bomen gepland voor het geval een van de bomen zou uitdrogen, iets dat nu dus toch gebeurd is terwijl de andere boom in 1954 verwijderd werd omdat het de voortgang van de Santísimo Cristo del Buen Acierto processie belemmerde.

De boom die er tot voor kort stond is verwijderd op maandag 1 april waarna een zevende boom geplaatst zal worden en 2019 de lokale geschiedenisboeken ingaat als een jaar van een nieuwe pijnboom om de naam van het dorp Alfaz del Pi te behouden en te eren. Terwijl ‘Pi’ pijnboom betekent is de betekenis van de naam ‘Alfaz’ Moors en betekent het vruchtbare grond.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.