skip to Main Content
De ‘Pi’ van het dorp Alfaz del Pi is overleden
Diario Información

De ‘Pi’ van het dorp Alfaz del Pi is overleden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Het bij Nederlanders bekende dorp Alfaz del Pi (in het Valenciaans l’Alfás del Pi) is de grote pijnboom op de Plaza Mayor kwijtgeraakt. Deze pijnboom stond sinds 1949 op het plein en was de zevende pijnboom (pino) die sinds 1786 is geplaatst op het centrale plein maar is nu opgedroogd en is ‘biologisch dood’. De ‘Pi’ zal vervangen worden door een nieuw exemplaar.

Veel bezoekers en wellicht ook inwoners weten het niet maar de ‘Pi’ in de naam van het dorp Alfaz del Pi heeft men te danken aan de pijnboom die sinds 1786 in het midden van de Plaza Mayor te zien is. In dat jaar werd door de inwoners van het dorp op het dorpsplein (plaza mayor) een pijnboom gepland om de onafhankelijkheid van het Baronieschap van Polop te vieren.

Sinds 1786 zijn er zes bomen geplaatst waarvan de meest recente in 1949. Ondanks dat pijnbomen gemiddeld 100 jaar of ouder worden zijn de bomen die op de Plaza Mayor geplaatst zijn nooit ouder geworden dan 70 jaar.

In februari 1949 werden er echter niet een maar twee bomen gepland voor het geval een van de bomen zou uitdrogen, iets dat nu dus toch gebeurd is terwijl de andere boom in 1954 verwijderd werd omdat het de voortgang van de Santísimo Cristo del Buen Acierto processie belemmerde.

De boom die er tot voor kort stond is verwijderd op maandag 1 april waarna een zevende boom geplaatst zal worden en 2019 de lokale geschiedenisboeken ingaat als een jaar van een nieuwe pijnboom om de naam van het dorp Alfaz del Pi te behouden en te eren. Terwijl ‘Pi’ pijnboom betekent is de betekenis van de naam ‘Alfaz’ Moors en betekent het vruchtbare grond.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Komt een beetje belachelijk over(1 april?)Konden ze geen extra water geven dat beetje zal het verschil niet maken denk ik tegen de massa verspilling van water.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken