Gratis WIFI in de AVE treinen tussen Madrid, Barcelona en Málaga

Gratis WIFI in de AVE treinen tussen Madrid, Barcelona en Málaga
Beeld: Renfe

Gratis WIFI in de AVE treinen tussen Madrid, Barcelona en Málaga

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Twee jaar nadat de Spaanse spoorwegbeheerder Renfe aankondigde dat alle AVE hogesnelheidstreinen gratis WIFI zouden krijgen is het eindelijk zover. Dat geldt althans voor de drukste routes tussen Madrid en Barcelona en Madrid naar Málaga. Vanaf 1 april hebben 70% van de AVE-treinen WIFI aan boord wat vooralsnog gratis gebruikt kan worden.

Elk jaar zijn er meer dan 4,3 miljoen reizigers die gebruik maken van de Spaanse hogesnelheidstreinen. Tot voor kort konden de passagiers aan boord geen gebruik maken van WIFI maar in 2017 kreeg de eerste lijndienst die ooit werd geopend, tussen Madrid en Sevilla, ook voor het eerst gratis WIFI aan boord waarna diverse andere verbindingen volgden zoals naar Valencia.

Het gebruik van WIFI was voor met name zakenmensen die dagelijks of wekelijks gebruik maken van de AVE een groot gemis, vooral omdat op sommige delen van de trajecten weinig tot geen mobiele data/internet 4G te ontvangen is.

Het gratis WIFI aan boord van de AVE treinen heeft de naam PlayRenfe gekregen. Om verbinding te maken dient men een app te downloaden die in de stores van Android en iOS te vinden zijn.

De smartphone app RenfePlay is echter niet alleen de plaats om verbinding te maken met het gratis wifi maar is ook een app met gratis films, series, muziek, tijdschriften, boeken, spelletjes en meer inhoud aangeboden door Renfe. Het is ons op dit moment echter niet bekend of de aangeboden films en series ook in het Engels of oorspronkelijke taal (VOS) te zien zijn.

Renfe betaalt aan Telefónica/Movistar jaarlijks zo’n 16 miljoen euro voor het WIFI netwerk in de AVE treinen. Er zijn twee gratis versies wat betreft het WIFI, de normale met 20mb (básica) en een verbinding met 100mb (premium). Deze laatste premium verbinding is voor passagiers in de ‘clase preferente’ en ‘Renfe Oro/Premium’ klanten.

Op de vraag waarom gebruikers zo weinig mb krijgen antwoord een verantwoordelijke van Renfe op deze website dat men probeert een zo goed mogelijk netwerk van gratis WIFi te geven aan een trein die gevuld is met 300 tot 600 passagiers. De AVE treinen gaan soms door gebieden waar weinig bereik is en door tunnels.

PlayRenfe is nu beschikbaar op de AVE hogesnelheidstrein trajecten:

  • Madrid – Sevilla
  • Madrid – Málaga
  • Madrid – Valencia – Castellón
  • Madrid – Barcelona – Gerona – Figueras
  • Barcelona – Sevilla/Málaga
  • Valencia – Sevilla
  • Madrid – Marseille (internationaal)
  • Barcelona – Lyon (internationaal)
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.