Gratis WIFI in de AVE treinen tussen Madrid, Barcelona en Málaga

Oeps ... foto ontbreekt!

Gratis WIFI in de AVE treinen tussen Madrid, Barcelona en Málaga

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Twee jaar nadat de Spaanse spoorwegbeheerder Renfe aankondigde dat alle AVE hogesnelheidstreinen gratis WIFI zouden krijgen is het eindelijk zover. Dat geldt althans voor de drukste routes tussen Madrid en Barcelona en Madrid naar Málaga. Vanaf 1 april hebben 70% van de AVE-treinen WIFI aan boord wat vooralsnog gratis gebruikt kan worden.

Elk jaar zijn er meer dan 4,3 miljoen reizigers die gebruik maken van de Spaanse hogesnelheidstreinen. Tot voor kort konden de passagiers aan boord geen gebruik maken van WIFI maar in 2017 kreeg de eerste lijndienst die ooit werd geopend, tussen Madrid en Sevilla, ook voor het eerst gratis WIFI aan boord waarna diverse andere verbindingen volgden zoals naar Valencia.

Het gebruik van WIFI was voor met name zakenmensen die dagelijks of wekelijks gebruik maken van de AVE een groot gemis, vooral omdat op sommige delen van de trajecten weinig tot geen mobiele data/internet 4G te ontvangen is.

Het gratis WIFI aan boord van de AVE treinen heeft de naam PlayRenfe gekregen. Om verbinding te maken dient men een app te downloaden die in de stores van Android en iOS te vinden zijn.

De smartphone app RenfePlay is echter niet alleen de plaats om verbinding te maken met het gratis wifi maar is ook een app met gratis films, series, muziek, tijdschriften, boeken, spelletjes en meer inhoud aangeboden door Renfe. Het is ons op dit moment echter niet bekend of de aangeboden films en series ook in het Engels of oorspronkelijke taal (VOS) te zien zijn.

Renfe betaalt aan Telefónica/Movistar jaarlijks zo’n 16 miljoen euro voor het WIFI netwerk in de AVE treinen. Er zijn twee gratis versies wat betreft het WIFI, de normale met 20mb (básica) en een verbinding met 100mb (premium). Deze laatste premium verbinding is voor passagiers in de ‘clase preferente’ en ‘Renfe Oro/Premium’ klanten.

Op de vraag waarom gebruikers zo weinig mb krijgen antwoord een verantwoordelijke van Renfe op deze website dat men probeert een zo goed mogelijk netwerk van gratis WIFi te geven aan een trein die gevuld is met 300 tot 600 passagiers. De AVE treinen gaan soms door gebieden waar weinig bereik is en door tunnels.

PlayRenfe is nu beschikbaar op de AVE hogesnelheidstrein trajecten:

  • Madrid – Sevilla
  • Madrid – Málaga
  • Madrid – Valencia – Castellón
  • Madrid – Barcelona – Gerona – Figueras
  • Barcelona – Sevilla/Málaga
  • Valencia – Sevilla
  • Madrid – Marseille (internationaal)
  • Barcelona – Lyon (internationaal)
Ga naar de inhoud