Belastingaangifte campagne 2020 van start gegaan in Spanje

Belastingaangifte campagne 2020 van start gegaan in Spanje
Beeld: Freepik

Belastingaangifte campagne 2020 van start gegaan in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 1 april tot 30 juni hebben de Spanjaarden de tijd om hun belastingaangifte te doen bij de Spaanse belastingdienst Agencia Tributaria. Ondanks de vreemde en moeilijke situatie tijdens de corona-crisis en noodtoestand heeft het ministerie van Belastingzaken er toch voor gekozen om volgens schema de belastingaangifte campagne te beginnen.

De ‘declaración del Impuesto Sobre la Renta de las Personas Físicas (IRPF)’ over het jaar 2019 is op woensdag 1 april van start gegaan in Spanje. De Spaanse belastingdienst verwacht tijdens deze campagne zo’n 10,7 miljard euro terug te geven aan de 14,6 miljoen Spanjaarden die hun belastingaangifte doen. 

Terwijl de Agencia Tributaria (ook wel Hacienda genoemd) verwacht dit jaar 10,7 miljard euro terug te geven aan de Spaanse belastingbetalers is dat 1,6% minder dan vorig jaar. Men verwacht echter wel 6,7% meer belasting te innen waarbij dat bedrag oploopt naar 12,8 miljard euro.

Tussen 1 april en 30 juni verwacht de belastingdienst 21 miljoen aangiften te ontvangen wat een toename is van 335.000 of 1,6%. 

Op welke manieren

Het is mogelijk om vanaf 1 april via internet de belastingaangifte te regelen via de website of via de vernieuwde smartphone app van de Agencia Tributaria. Om van deze twee manieren gebruik te kunnen maken dien je te beschikken over de Cl@ve Pin (ook via een app) of een ‘certificado electrónico’ die op de computer geïnstalleerd dient te worden.

Vanaf 7 mei is het mogelijk om via de telefoon en de campagne ‘Le llamamos’ de belastingaangifte te doen. In dat geval belt de belastingdienst de belastingbetaler op maar dient men een ‘cita previa’ ofwel een afspraak te maken.

Vanaf 13 mei is het mogelijk om fysiek in de belastingkantoren in het land de aangifte te doen. Dit is echter afhankelijk van hoe de situatie is wat betreft de corona-crisis en de noodtoestand want de belastingkantoren zijn op dit moment en tijdens de ‘estado de alarma’ gesloten voor het publiek. 

In alle gevallen dient de belastingaangifte gedaan te worden voor 30 juni. Maar hoe sneller je dit doet, hoe eerder de kans groot is dat je de door jou teveel betaalde belasting teruggestort krijgt, en dat is mooi meegenomen in de voor veel mensen moeilijke tijd tijdens de noodtoestand.  

Ga naar de inhoud