Belastingaangifte campagne 2020 van start gegaan in Spanje

Belastingaangifte campagne 2020 van start gegaan in Spanje
Beeld: Freepik

Belastingaangifte campagne 2020 van start gegaan in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 1 april tot 30 juni hebben de Spanjaarden de tijd om hun belastingaangifte te doen bij de Spaanse belastingdienst Agencia Tributaria. Ondanks de vreemde en moeilijke situatie tijdens de corona-crisis en noodtoestand heeft het ministerie van Belastingzaken er toch voor gekozen om volgens schema de belastingaangifte campagne te beginnen.

De ‘declaración del Impuesto Sobre la Renta de las Personas Físicas (IRPF)’ over het jaar 2019 is op woensdag 1 april van start gegaan in Spanje. De Spaanse belastingdienst verwacht tijdens deze campagne zo’n 10,7 miljard euro terug te geven aan de 14,6 miljoen Spanjaarden die hun belastingaangifte doen. 

Terwijl de Agencia Tributaria (ook wel Hacienda genoemd) verwacht dit jaar 10,7 miljard euro terug te geven aan de Spaanse belastingbetalers is dat 1,6% minder dan vorig jaar. Men verwacht echter wel 6,7% meer belasting te innen waarbij dat bedrag oploopt naar 12,8 miljard euro.

Tussen 1 april en 30 juni verwacht de belastingdienst 21 miljoen aangiften te ontvangen wat een toename is van 335.000 of 1,6%. 

Op welke manieren

Het is mogelijk om vanaf 1 april via internet de belastingaangifte te regelen via de website of via de vernieuwde smartphone app van de Agencia Tributaria. Om van deze twee manieren gebruik te kunnen maken dien je te beschikken over de Cl@ve Pin (ook via een app) of een ‘certificado electrónico’ die op de computer geïnstalleerd dient te worden.

Vanaf 7 mei is het mogelijk om via de telefoon en de campagne ‘Le llamamos’ de belastingaangifte te doen. In dat geval belt de belastingdienst de belastingbetaler op maar dient men een ‘cita previa’ ofwel een afspraak te maken.

Vanaf 13 mei is het mogelijk om fysiek in de belastingkantoren in het land de aangifte te doen. Dit is echter afhankelijk van hoe de situatie is wat betreft de corona-crisis en de noodtoestand want de belastingkantoren zijn op dit moment en tijdens de ‘estado de alarma’ gesloten voor het publiek. 

In alle gevallen dient de belastingaangifte gedaan te worden voor 30 juni. Maar hoe sneller je dit doet, hoe eerder de kans groot is dat je de door jou teveel betaalde belasting teruggestort krijgt, en dat is mooi meegenomen in de voor veel mensen moeilijke tijd tijdens de noodtoestand.  

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.