100 jaar oud worden en sterven in een auto ongeluk in Galicië

100 jaar oud worden en sterven in een auto ongeluk in Galicië
Beeld: Canva

100 jaar oud worden en sterven in een auto ongeluk in Galicië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LUGO – Soms kunnen mensen heel lang leven om dan erg jammerlijk aan hun einde te komen. In de provincie Lugo in de regio Galicia stierf een man van maar liefst 100 jaar in een triest auto ongeluk. Bovendien zat hij zelf nog achter het stuur. Dergelijke incidenten doen in Spanje stof opwaaien over bestuurders op leeftijd.

Het ongeluk vond afgelopen woensdag plaats in Vilalba, een gehucht in de autonome regio Galicia. Twee wagens circuleerden op de LU-120 tussen Vilalba en Paroxes in de tegenovergestelde richting. Alhoewel ze dus normaal gezien niet op hetzelfde rijvak hoorden te zijn, kwamen de wagens frontaal in botsing.

In totaal raakten vier personen gewond. Twee van hen moesten wegens de graad van hun verwondingen naar intensieve zorgen worden gebracht. Zoals gezegd was de 100 jarige man J.R.F.B er het ergst aan toe. Hij werd per helikopter naar het ziekenhuis gebracht maar bezweek een paar uur later aan zijn verwondingen.

Alhoewel de precieze omstandigheden van het ongeluk nog niet gekend zijn, vormen auto ongelukken met oudere mensen wel vaker een gespreksonderwerp in Spanje . In totaal zijn er 27 miljoen rijbewijzen in omloop, waarvan 4,1 miljoen (15,5%) in handen zijn van 65 plussers. En toch was in 2019 28% van de dodelijke verkeersslachtoffers boven de 65. 

Aan de andere kant wijzen studies aan dat de groeiende groep ‘oudere’ bestuurders (75 plus) minder en minder betrokken is bij dodelijke ongevallen. Bovendien zijn dergelijke cijfers moeilijk te interpreteren. Kijk je naar het aantal gereden kilometers per leeftijdsklasse? En neem je de hogere kwetsbaarheid van oudere mensen in rekening?

Bovendien zijn ook argumenten ten voordele van oudere bestuurders relevant. Ze rijden zelden ’s nachts, drinken minder achter het stuur en overcompenseren hun leeftijd vaak met overdreven voorzichtigheid.

Studies over de ethiek van het afnemen van een rijbewijs vanaf een bepaalde leeftijd wijzen vooral op de nadelen. Mensen zouden nog sneller geïsoleerd kunnen raken, minder activiteiten buitenshuis doen en meer gevoelens van depressie ontwikkelen. 

Ga naar de inhoud