Hoeveel kost het gemiddeld per jaar een hond te houden in Spanje?

Hoeveel kost het gemiddeld per jaar een hond te houden in Spanje?
Beeld: Canva

Hoeveel kost het gemiddeld per jaar een hond te houden in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Waar is het beter vertoeven met een hond dan in Spanje? Kilometers natuur om in te spelen, oneindige stranden en een bevolking die het door de band genomen goed met honden voor heeft. Maar wie zo een trouwe vriend in huis heeft, weet dat dat ook met een prijskaartje komt. Heb je je al eens afgevraagd wat iemand in Spanje gemiddeld uitgeeft aan een hond?

De gemiddelde levensduur van een hond is 12 a 13 jaar. Voor die periode mag je dus uitgaan van een vaste, jaarlijkse kost. Maar eerst en vooral is er de aankoop van een hond, wat afhankelijk van het ras tussen de 100 en de 1.000 euro kan liggen. Bij adoptie van een puppy ligt dat gewoonlijk natuurlijk anders.

De voornaamste vaste kost voor een hond is de voeding. De meeste dierenartsen raden het af voor de goedkoopste optie te gaan, omdat die gewoonlijk niet optimaal is voor het welzijn van je hond. Een zak voeding kost dan al snel tussen de 25 en 40 euro. Voor puppy’s kan dat zelfs nog duurder uitvallen.

Ook de hygiëne en netheid van de hond brengt kosten met zich mee. Zo spendeer je gemiddeld 20 euro per jaar aan hondenshampoo, en wie zijn hond laat trimmen rekent best nog eens 50 euro per bezoekje aan het hondenkapsalon.

Ook gezondheid is een belangrijke kost. Allereerst is er het preventieve luik: de vaccinaties en de ontwormingsmiddelen. De interne ontworming in pilvorm (rond de 20 euro elke 3 maanden), en de externe als halsband of in de vorm van druppeltjes (gemiddeld 25 euro voor een vlooienhalsband van 1 jaar). Verder kost een consultatie bij de dierenarts als basistarief gemiddeld 30 euro. Vanaf dat daar bijzondere ingrepen bijkomen, gaat die prijs natuurlijk de hoogte in.

Je hoort het al. Veel hangt af van de gezondheid, de grootte en de eetlust van jouw viervoeter. Volgens de krant El Diario de Navarra komt het houden van een hond met een gemiddelde kost van 105 euro per maand, of met andere woorden 1.250 euro per jaar.

Ga naar de inhoud